Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Πλησιάζει το τέλος της θητείας του Μπιλ Κλίντον
Πλησιάζει το τέλος της θητείας του Μπιλ Κλίντον

(28/10/2000, 05:05 GMΤ)

Το Κυπριακό απογοήτευση για τον Κλίντον
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον εξέφρασε χθες την απογοήτευσή του για την αδυναμία του να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος για την επίλυση του Κυπριακού αλλά προσέθεσε ότι υπάρχει χρόνος για να σημειωθεί κάποια πρόοδος πριν την αποχώρησή του από την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών σε μερικές εβδομάδες. Ο κ. Κλίντον είπε ότι πρόκειται για μία από τις λίγες απογοητεύσεις του στον τομέα της εξωτερικών πολιτικής στα οκτώ χρόνια που παρέμεινε στον Λευκό Οίκο. Προσέθεσε ότι το γεγονός ότι εξακολουθεί να διχάζει την Ελλάδα και την Τουρκία και ότι διατηρεί την Αγκυρα σε απόσταση από την Ευρώπη είναι πολύ λυπηρό. 

Το Κοσσυφοπέδιο στις κάλπες
Τοπικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο τις οποίες διοργανώνει η διεθνής κοινότητα. Συμμετέχουν αρκετά αλβανικά κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της επαρχίας αλλά οι ηγέτες της σερβικής μειονότητας χαρακτήρισαν τις εκλογές παράνομες και κάλεσαν τους ομόεθνούς τους να τις μποϊκοτάρουν. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΒΒC στην Πρίστινα οι Αλβανοί θεωρούν ότι πρόκειται για τις πρώτες δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές που πραγματοποιούνται στην επαρχία καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια της σερβικής διακυβέρνησης οι Αλβανοί μποϊκοτάριζαν τις εκλογές. Τα τοπικά θέματα, προσθέτει η ανταποκρίτριά μας, θεωρούνται τώρα το ίδιο σημαντικά  καθώς το Κοσσυφοπέδιο προσπαθεί να ανακάμψει από χρόνια κακοδιαχείρησης και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή
Τέσσερα άτομα βρήκαν χθες το θάνατο από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη. Ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε σπίτια στο χωριό Μπέιτ Τζάλα στην Δυτική Οχθη μετά την δύση του ηλίου. Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ είπε ότι τα ελικόπτερα απεστάλθηκαν στην περιοχή σε απάντηση στα πυρά των Παλαιστινίων τα οποία είχαν στόχο τον εβραϊκό οικισμό Γκίλο. Ο πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επανάληψη των επεισοδίων και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες πριν μειωθεί η ένταση της βίας στην περιοχή.

Σφαγή στην Ακτή Ελεφαντοστού
Ο νέος υπουργός εσωτερικών της Ακτής του Ελεφαντοστού, ο Εμίλ Μπόγκα, διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για την σφαγή εώς και εκατό νεαρών ανδρών των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν χθες σε λιβάδι στα προάστια της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας Αμπιτζάν. Τα πτώματα έφεραν τραύματα από σφαίρες, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να ευθύνονται οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Ενας νεαρός άνδρας που όπως είπε επέζησε της σφαγής δήλωσε ότι οι δολοφονίες διεπράχθησαν από την αστυνομία. Προσέθεσε ότι οι νεκροί προέρχονταν από την μουσουλμανική κοινότητα Ντιούλα στα βόρεια της χώρας, που θεωρούνται οπαδοί του Αλασάνε Ουατάρα, αντίπαλου του  νέου προέδρου Λοράν Γκμπάγκο.

Απαγγέλονται κατηγορίες για την βομβιστική επίθεση κατά αεροσκάφους των Ινδικών Αερογραμμών
Η αστυνομία στον Καναδά απήγγειλε κατηγορίες κατά δύο ανδρών οι οποίες αφορούν την βομβιστική επίθεση κατά αεροσκάφους των Ινδικών Αερογραμμών το 1985. Από την επίθεση είχαν βρει το θάνατο και οι τριακόσιοι εικοσιεννέα άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος.  Πρόκεται για τις πρώτες κατηγορίες που απαγγέλονται μετά από δεκαπεντάχρονη έρευνα. Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη της κοινότητας Σιχ του Καναδά και κατηγούνται για δολοφονία. Το αεροσκάφος των Ινδικών αερογραμμών πραγματοποιούσε πτήση από το Τορόντο στο Δελχί μέσω Λονδίνου όταν συνετρίβη επάνω από την ακτή της Ιρλανδίας. Οι κατηγορίες αφορούν επίσης μία άλλη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Τόκυο Ναρίτα μία ώρα πριν εκραγεί το αεροσκάφος. Δύο άτομα βρήκαν το θάνατο από αυτό το περιστατικό.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κοστούνιτσα στη Μόσχα
Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την συνάντηση, τόνιζε ότι η σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία βρίσκεται τώρα υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Γιουγκοσλαβίας και ότι θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Η Ρωσία δέχθηκε να αρχίσει να προμηθεύει ξανά με φυσικό αέριο την Γιουγκοσλαβία. Η παροχή φυσικού αερίου είχε διακοπεί επειδή η Γιουγκοσλαβία δεν είχε εξοφλήσει λογαριασμούς ύψους 400ων και πλέον εκατομμυρίων δολλαρίων.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.