Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση αυτοκτονίας
Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση αυτοκτονίας

(27/10/2000, 16:00 GMΤ)

Νέες συγκρούσεις στην Δυτική Οχθη
Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη του Ιορδάνη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε όταν οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που έριχναν πέτρες κοντά στην πόλη Καλκίλια. Ενας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε έξω από την ελεγχόμενη από τους Παλαιστίνιους πόλη Τουλκάρμ. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Λωρίδα της Γάζας καθώς χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε για την κηδεία του μέλους της Ισλαμικής Οργάνωσης Τζιχάντ που πραγματοποίησε την χθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία τραυματίσθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Το Ισραήλ έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας και εκπρόσωπος του στρατού εξέφρασε τον φόβο ότι οι ταραχές θα συνεχιστούν και τον ερχόμενο χρόνο. Στο μεταξύ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, παρά την άρνηση του δεξιού κόμματος Λικούντ να συνεργασθεί, αν δεν τού δωθεί δικαίωμα άσκησης βέτο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα στη Μόσχα
Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα είχε συνομιλίες στην Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Το κοινό ανακοινωθέν που εξεδώθει μετά την συνάντηση, τόνιζε ότι η σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία βρίσκεται τώρα υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Γιουγκοσλαβίας και ότι θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Η Ρωσία δέχθηκε να αρχίσει να προμηθεύει ξανά με φυσικό αέριο την Γιουγκοσλαβία. Η παροχή φυσικού αερίου είχε διακοπεί επειδή η Γιουγκοσλαβία δεν είχε εξοφλήσει λογαριασμούς ύψους 400ων και πλέον εκατομμυρίων δολλαρίων.

Ακτή Ελεφαντοστού: σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Στην Ακτή του Ελεφαντοστού ο βετεράνος πολιτικός της αντιπολίτευσης Λορέν Γκμπάγκμπο, μετά την χθεσινή ορκωμοσία του στο προεδρικό αξίωμα, είχε σήμερα συνάντηση με τον πολιτικό του αντίπαλο, Αλασάνε Ουατάρα με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών τους. Μόνο στις χθεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν πάνω από 40 άνθρωποι. Μετά την συνάντηση ο κ. Ουατάρα, στον οποίο η ανατραπείσα στρατιωτική κυβέρνηση δεν είχε επιτρέψει να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματίσει ο κ. Γκμπάγκμπο.

Λιμός απειλεί το Αφχανιστάν
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτησης των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Αφχανιστάν κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα αν δεν σταλούν επειγόντως προμήθειες στην χώρα.  Σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ τα αποθέματα τροφίμων θα εξαντληθούν εώς τον επόμενο Φεβρουάριο και οι χορηγοί βοήθειας θα πρέπει να κινητοποιηθούν τώρα διότι χρειάζεται αρκετός χρόνος μέρχι να φθάσουν τα τρόφιμα στον προορισμό τους. Η χειρότερη ξηρασία εδώ και πολλές δεκαετίες έπληξε φέτος το Αφχανιστάν με αποτέλεσμα 12 εκατομμύρια άνθρωποι να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτησης στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες τριών εκατομμυρίων των οποίων η κατάσταση είναι ήδη δεινή.

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο της φετεινής χρονιάς. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 2,7% . Το προηγούμενο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 5,6%. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης αυξάνοντας τα επιτόκια, υπήρξε αποτελεσματική αν και υπάρχουν τώρα ανησυχίες για το αν η επιβράδυνση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε περίοδο ύφεσης.

Κίνα : Εξαφανίστηκαν 11 δισεκατομμύρια δολλάρια
Λογιστικός έλεγχος στην Κίνα απεκάλυψε ότι έχουν εξαφανιστεί από τα δημόσια ταμεία πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολλάρια από το 1998. Οι ορκωτοί λογιστές εξέτασαν χιλιάδες στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, της κυβέρνησης και των κρατικών επιχειρήσεων και ανακάλυψαν ότι περίπου 71 εκατομμύρια δολλάρια είχαν κλαπεί από διάφορα άτομα. Σε κακή διαχείρηση και καταχρήσεις αποδίδεται η εξαφάνηση των υπόλοιπων 11 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Χάκερς παραβίασαν βασικούς κώδικες της Microsoft
Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού στον κόσμο, η Microsoft, ανακοίνωσε ότι χάκερς παραβίασαν το ηλεκτρονικό σύστημα της εταιρείας. Οι εν δυνάμει επιπτώσεις στα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών επιχειρήσεων και κυβερνήσεων είναι σοβαρότατες και τις έρευνες για την υπόθεση εκτός της εταιρείας, ανέλαβε και το αμερικανικό FBI. Οι άγνωστοι δράστες παραβίασαν ορισμένους από τους βασικούς ηλεκτρονικούς κώδικες που προστατεύουν λειτουργικά προγράμματα όπως το Windows.

Δική Ισλαμιστή στην Τουρκία
Στην Τουρκία άρχισε η δίκη του Ρουστού Αϊτουφάν που κατηγορείται για την βομβιστική επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκε ο πρώην υπουργός πολιτισμού Αχμέτ Τενέρ Κισλαλί. Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι ο κατηγούμενος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστή και η δίκη διεκόπει. Η δολοφονία πέρσυ του πρώην υπουργού και δημοσιογράφου είχε θεωρηθεί ως επίθεση κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και η Αγκυρα είχε κατηγορήσει το Ιράν ότι εκπαίδευσε τον δράστη, κατηγορία που απέρριψε η Τεχεράνη.

Αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές για τα Βαλκάνια
Σύμφωνα με νέα έρευνα οι οικονομικές προοπτικές για τις Βαλκανικές χώρες είναι οι πλέον αισιόδοξες της τελευταίας δεκαετίας μετά την αποχώρηση από την εξουσία του Σλομποντάν Μιλόσεβιτς. Το τμήμα οικονομικών μελετών του Economist προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης γενικά των Βαλκανικών οικονομίων θα είναι γύρω στο 4 % το 2001 και επισημαίνει ότι η επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην Δύση και η μείωση των πιθανοτητών για νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια ανοίγουν τον δρόμο για νέες επενδύσεις. Ωστόσο η μελέτη τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Σερβία και σε άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για τους ξένους επενδυτές.

Αποκαλύφθηκε επιθανάτιο σημείωμα αξιωματικού στο υποβρύχιο Κούρσκ
Το χειρόγραφο σημείωμα που ανακαλύφθηκε στο βυθισμένο ρωσικό υποβρύχιο Κούρσκ επιβεβαίωσε ότι ορισμένα μέλη του πληρώματος είχαν επιζήσει της μεγάλης έκκρηξης που προκάλεσε την βύθισή του τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με το σημείωμα 23 ναύτες βρήκαν καταφύγιο στο πίσω μέρος του υποβρυχίου και περίμεναν την διάσωσή τους μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. Το σημείωμα βρέθηκε στην τσέπη αξιωματικού το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε χθες μαζί με 3 άλλα από το μοιραίο υποβρύχιο από δύτες. Η επιχείρηση ανάσυρσης των πτωμάτων διεκόπει σήμερα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Γαλλία: Νέες εκτάσεις λαμβάνει η υπόθεση των τρελλών αγελάδων
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σουπερμάρκετ σε ολόκληρη τη χώρα πιθανότατα έχουν αγοράσει οκτώ φορές μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος μολυσμένου με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, απ' ότι αρχικά υπελόγιζαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πάνω από 8 τόνοι βοδινού κρέατος έχουν πωληθεί σε τρεις εταιρείες κρέατος και ο εντοπισμός των ποσοτήτων αυτών θα είναι πολύ δύσκολος. Η αποκάλυψη πιστεύεται οτι θα θορυβήσει ακόμα περισσότερο τους Γάλλους καταναλωτές και θα οδηγήσει σε κάθετη μείωση των πωλήσεων κρέατος.

Βρετανική έκθεση για την εξάπλωση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας
Στη Βρετανία η έκθεση για την εξάπλωση της ασθένειας των τρελών αγελάδων και της θανατηφόρας για τον άνθρωπο παραλλαγής της, επικρίνει δριμύτατα επιστήμονες, υπουργούς και αξιωματούχους, γιατί - όπως αναφέρει - δεν αναγνώρισαν εγκαίρως την σοβαρότητα της κατάστασης. Ο συντάκτης της έκθεσης Λόρδος Φίλιπς είπε ότι η εντατικές μέθοδοι κτηνοτροφίας -ιδιαίτερα η χρησιμοποίηση ζωϊκών καταλοίπων στις ζωοτροφές- αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος. Ταυτόχρονα με την έκθεση, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για την αποζημίωση των πάνω από 80 μέχρι στιγμής θυμάτων της ασθένειας και των οικογενειών τους.

Ανενεργό παραμένει το οπλοστάσιο του ΙΡΑ, λένε διεθνείς παρατηρητές
Οι διεθνείς παρατηρητές που επιθεώρησαν -για δεύτερη φορά μέσα σε 5 μήνες- τα οπλοστάσια του ΙΡΑ στη Βόρειο Ιρλανδία λένε ότι τα αποθέματα όπλων δεν έχουν πειραχθεί και παραμένουν ανενεργά. Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάαρτι Αχτισάρι και ο νοτιοαφρικανός πολιτικός Σύριλ Ραμαφόσα υπέβαλλαν σχετική αναφορά, με τα συμπεράσματα της επιθεώρησής τους, στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Επίσκεψη Φιντέλ Κάστρο στη Βενεζουέλα
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεθ υποδέχθηκε στην πρωτεύουσα Καράκας τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη χώρα αυτή για πρώτη φορά. Ο Κουβανός ηγέτης αναμένεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας, με την οποία θα ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Καρδιακή προσβολή υπέστη ο Χένρυ Κίσινγκερ
Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χένρυ Κίσινγκερ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, μετά από καρδιακή προσβολή -περιορισμένης έκτασης όπως λένε οι θεράποντες ιατροί. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι ο 77χρονος κ. Κίσινγκερ βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης αλλά θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες.

Σχέδια της ΝΑΣΑ για εξερεύνηση του πλανήτη Αρη
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η ΝΑΣΑ, ανακοίνωσε τα νέα φιλόδοξα σχέδια της για την εξερεύνηση του πλανήτη Αρη. Η ΝΑΣΑ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει 6 αποστολές προς τον Αρη την επόμενη δεκαετία, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση περισσότερα διαστημόπλοια θα σταλλούν σε τροχιά γύρω από τον Αρη ενώ  θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη αποστολή για συλλογή δειγμάτων από το έδαφος του πλανήτη αυτού.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.