Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα συμμετέχει στη διάσκεψη κορυφής
Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα συμμετέχει στη διάσκεψη κορυφής


(25/10/2000 1130 GMΤ)

Βαλκανική διάσκεψη κορυφής με συμμετοχή Κοστούνιτσα
Υπό το φως των εξελίξεων στη Γιουγκοσλαβία, μετά την επικράτηση του νέου προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πραγματοποείται από το πρωί στα Σκόπια η μονοήμερη Διάσκεψη Κορυφής για τα Βαλκάνια. Η διάσκεψη γίνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και εκτός της Ελλάδος και της Γιουγκοσλαβίας συμμετέχουν, οι πρόεδροι της Αλβανίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Ρουμανίας καθώς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Βασικά ζητήματα στην αντζέντα των συνομιλιών της Διάσκεψης είναι η σύσφιξη των σχέσεων φιλίας των βαλκανικής και η ανάπτυξη της μεταξύ τους πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Πρωτοβουλίες Κλίντον - Πούτιν για το Μεσανατολικό
Ο πρόεδρος Κλίντον και ο Ρώσος ομολογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, καταβάλλουν και πάλι προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Κλίντον δήλωσε ότι ενδέχεται να έχει ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ στην Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ, τα επεισόδια βίας συνεχίσθηκαν και χθες τη νύχτα. Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι προέβησαν σε ανταλλαγές πυρών κοντά στη Ραμάλα. Ο ισραηλινός στρατός έχει τονίσει ότι είναι προετοιμασμένος για μία παρατεταμένη περίοδο δυναμικής αντιπαράθεσης με την παλαιστινιακή πλευρά.

Διαδηλώσεις και ανταλλαγές πυρών στην Ακτή Ελεφαντοστού
Στην Ακτή Ελεφαντοστού, χιλιάδες υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Λοράν Γκμπάμπο βγήκαν σήμερα και πάλι στους δρόμους του Αμπιτζάν διαμαρτυρόμενοι για την αυτοανακήρυξη του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας, στρατηγού Ρόμπερτ Γκουέϊ, σε νικητή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Ο ίδιος σύμφωνα, με πληροφορίες, σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει ήδη διαφύγει. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι ακούγονται συνεχώς ανταλλαγές πυρών σε ολόκληρο το Αμπιτζάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις.

Είκοσι τέσσερις κρατούμενοι νεκροί στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, χωρικοί επετέθησαν σε σωφρονιστικό ίδρυμα για πρώην αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον είκοσι τέσσερις κρατουμένους και τραυματίζοντας τουλάχιστον δέκα έξι άτομα. Οι κάτοικοι της περιοχής Μπανταραβέλα επετέθησαν εναντίον των κρατουμένων χρησιμοποιώντας μαχαίρια και πέτρες και αμέσως μετά έβαλαν φωτιά στο κτίριο των φυλακών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό ότι οι κρατούμενοι σχεδίαζαν εξέγερση. Η περιοχή φρουρείται πλέον από τα στρατεύματα της χώρας.

Απελευθέρωση τριών αιχμαλώτων στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, ο στρατός της χώρας διέσωσε τρεις αιχμαλώτους από τη Μαλαισία, οι οποίοι εκρατούντο από ισλαμιστές αντάρτες στο νησί Τζολό. Στρατιωτικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι οι τρεις αιχμάλωτοι βρίσκονται σε καλή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι εκρατούντο για περισσότερο από έναν μήνα. Οι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ κρατούν όμως ακόμη έναν Αμερικανό και έναν Φιλιππινέζο. Δεκαεπτά αιχμάλωτοι έχουν δραπετεύσει ή έχουν διασωθεί από τα στρατεύματα των Φιλιππίνων εδώ και πέντε εβδομάδες, από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν οι εκστρατείες διάσωσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ελεγχος επιπέδων ραδιενέργειας στο Κουρσκ
Ρώσοι και Νορβηγοί δύτες κατόρθωσαν να ανοίξουν μία τρύπα στο πυρηνικό υποβρύχιο Κουρσκ, το οποίο βυθίσθηκε τον περασμένο Αύγουστο στη Θάλασσα του Μπάρεντς, όταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ειδικά μηχανήματα θα ελέγξουν τα επίπεδα ραδιενέργειας για να κριθεί εάν είναι ασφαλές για τους δύτες να μπουν μέσα στο υποβρύχιο και να ανασύρουν τις σωρούς των 118 ναυτών που έχασαν τη ζωή τους. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, οι συγγενείς των θυμάτων έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να μη θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των δυτών για την ανάσυρση των νεκρών.

Νέα πτώση του Ευρώ
Νέα πτώση σημείωσε σήμερα το Ευρώ στις διεθνείς χρηματαγορές. Στο Λονδίνο, το ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε να αντιστοιχεί σε 0,82 δολάρια, πριν ανακάμψει πάλι ελάχιστα. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει χάσει, ας σημειωθεί, το 30% της αξίας του από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, τον Ιανουάριο του 1999. Η πτώση του Ευρώ έχει επηρεάσει και την αξία του ελβετικού φράγκου, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο παρουσιάζει επίσης πτωτική πορεία.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.