Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Παλαιστίνιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Ναμπλούς
Παλαιστίνιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Ναμπλούς

(20/10/2000, 0415 GMT)

Μ. Ανατολή: Κρίσιμο 24ωρο
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "κρίσιμη δοκιμασία" για την εκεχειρία που συμφώνησαν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι στην Αίγυπτο την περασμένη Τρίτη. Επιστρέφοντας στη Ν.Υόρκη από τη Μ.Ανατολή, ο κ. Ανάν επανέλαβε την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει πως θα λάβει σήμερα σκληρές αποφάσεις εάν δεν μειωθούν τα βίαια επεισόδια. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κλίντον επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, στους οποίους εξέφρασε την ανησυχία του για τον θάνατο χθες στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης ενός Παλαιστινίου κι ενός Ισραηλινού. Η κρίση στις παλαιστινιακές περιοχές θ'απασχολήσει και σήμερα τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και πολλές αραβικές χώρες αναμένεται να καταδικάσουν το Ισραήλ.

Καταδίκη του Ισραήλ απο φόρουμ του ΟΗΕ
Το κυριότερο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε το Ισραήλ το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις παλαιστινιακές περιοχές. Το ψήφισμα που είχαν προτείνει αραβικές και άλλες μουσουλμανικές χώρες εγκρίθηκε από το ένα τρίτο των 53 μελών. Το ένα τρίτο το καταψήφισε και το άλλο τρίτο απέσχε. Το ψήφισμα καλεί τη διεθνή κοινότητα να ερευνήσει τα αίτια της βίας, ενώ καλεί επίσης την Υπάτη Αρμοστή του ΟΗΕ, Μαίρη Ρόμπινσον, να επισκεφθεί την περιοχή. Ο ανταποκριτής του BBC στη Γενεύη επισημαίνει, πάντως, ότι μπορεί το ψήφισμα να μην έχει μεγάλη πρακτική αξία εάν το Ισραήλ αρνηθεί, κατά τα φαινόμεναι, να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας.

Το Κογκρέσο αποσύρει το ψήφισμα για τους Αρμενίους
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησε με τον πρόεδρο Κλίντον που της είχε ζητήσει ν'αποσύρει σχέδιο ψηφίσματος το οποίο χαρακτήριζε "γενοκτονία" τον φόνο χιλιάδων Αρμενίων από τους Τούρκους  πριν από 85 χρόνια. Ο κ. Κλίντον είχε δηλώσει πως η έγκριση του ψηφίσματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών πολιτών και να αυξήσει περισσότερο τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, το ψήφισμα είχε εξοργίσει την Τουρκία η οποία είχε απειλήσει με εμπορικές και άλλες κυρώσεις. Η Αγκυρα αρνείται την κατηγορία της γενοκτονίας: όπως υποστηρίζει, υπήρξαν πάρα πολλά θύματα τόσο από την τουρκική πλευρά όσο και από την αρμενική όταν διαλύθηκε η οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Τούρκος υπουργός πετρελαίου αναφέρθηκε στο ψήφισμα αυτό κατά τη διάρκεια της τελετής που έγινε χθες στην Αγκυρα όπου υπεγράφη μία μεγάλη σύμβαση: μιλώντας πριν αποσυρθεί το ψήφισμα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε εκφράσει την ελπίδα πως το ψήφισμα αυτό δεν θα επισκιάσει το πρόγραμμα ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων που προβλέπει την κατασκευή αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει την Κασπία με το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.

Φτηνό πετρέλαιο απ'τη Βενεζουέλα
Μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, η Βενεζουέλα, συμφώνησε να προμηθεύσει με φτηνό πετρέλαιο δέκα από τους φτωχότερους γείτονές της στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Εξαπλώνονται οι συγκρούσεις στη Νιγηρία
Πληροφορίες από τη Νιγηρία αναφέρουν ότι οι εθνοτικές ταραχές εξαπλώνονται τώρα και στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Τουλάχιστον εκατό άτομα έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στη Νοτιοδυτική Νιγηρία. Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στη πόλη Μίνα της Β. Νιγηρίας μετά τις συγκρούσεις των κατοίκων της περιοχής, που ανήκουν στη φυλή Χάουζα, με μέλη της φυλής Γιορούμπα που ζουν στη Νοτιοδυτική Νιγηρία.

Σεούλ: Αρχισε η σύνοδος Ασίας-Ευρώπης
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, κηρύσσοντας τη έναρξη της τρίτης ευρωασιατικής συνόδου κορυφής στη Σεούλ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνάντηση αυτή θ'αποτελέσει ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλουν η δύο ήπειροι για τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού, όπως είπε, για την ευημερία και την ειρήνη. Χιλιάδες αστυνομικοί απέκλεισαν μία μεγάλη οδική αρτηρία που οδηγούσε στη Σεούλ, εμποδίζοντας έτσι την πορεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 2 χιλιάδες άτομα.

Αντικατάσταση βαλβίδας χωρίς εγχείριση ανοικτής καρδιάς
Ομάδα ιατρών του νοσοκομείου Νεκέρ των Παρισίων πραγματοποίησε την πρώτη, στον κόσμο, αντικατάσταση βαλβίδας σε ασθενή ηλικίας 12 ετών, ο οποίος δεν χρειάσθηκε έτσι να υποβληθεί σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς.

Ο Λεάο νέος προπονητής της Βραζιλίας
Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας, Εμερσον Λεάο, αναλαμβάνει ως νέος τεχνικός της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας. Ο Λεάο είχε αγωνισθεί με τα χρώματα της Βραζιλίας στους τελικούς του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1974 και το 1978 κι είχε επίσης παίξει στην Παλμέιρας και στη Βάσκο ντε Γκάμα.

Χρήση αναβολικών στο Σίδνεϊ
Στην άλλη Ολυμπιάδα που γίνεται στο Σίδνεϊ με τη συμμετοχή αποκλειστικά αθλητών με ειδικές ανάγκες, οι εξετάσεις που έγιναν σε έξι αρσιβαρίστες απέδειξαν ότι είχαν πάρει αναβολικά. Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα ονόματα όπως και οι χώρες που εκπροσωπούν.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.