Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Παλαιστίνιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Ναμπλούς
Παλαιστίνιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Ναμπλούς

(19/10/2000, 2300 GMT)

Νέες μάχες στη Δυτική Οχθη
Μάχες ξέσπασαν στη Δυτική Οχθη ανάμεσα σε δυνάμεις των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Δύο νεκροί - ένας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός- είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των συγκρούσεων στη πόλη της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, ελικόπτερα του Ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν κατά Παλαιστινιακών θέσεων σε μιά προσπάθεια να απελευθερώσουν Ισραηλινούς εποίκους που είχαν αποκλισθεί απο τους Παλαιστινίους στη κορυφή ενός λόφου στα προάστεια της πόλης. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν θύματα μετά τη υπογραφή της συμφωνίας γιά κατάπαυση του πυρός στην Αίγυπτο.

Καταδίκη του Ισραήλ απο Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών
Η Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Παλαιστινιακές περιοχές. Παράλληλα ανακοίνωσε τον σχηματισμό μίας επιτροπής που θα διερευνήσει λεπτομερώς τις καταγγελίες, ενώ η επικεφαλής της Αρμοστείας κυρία Μέρυ Ρόμπινσον θα επισκεφθεί την περιοχή. Οι Δυτικές χώρες καταψήφισαν την πρόταση, όπως άλλωστε και το Ισραήλ.

Βρετανία, Γερμανία συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις με Βόρειο Κορέα
Μετά τη Βρετανία, και η Γερμανία ανακοίνωσε τη πρόθεση της να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα. Ο Γερμανός κανγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι ελπίζει αυτό να συμβεί σύντομα, χωρίς όμως να ανακοινώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Η Κίνα χαιρέτησε την απόφαση της Βρετανίας και της Γερμανίας λέγοντας ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα θα βοηθήσει την σταθερότητα στη περιοχή.  Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε ανακοινώσει πως θα επισκεφθεί την Κυριακή τη Β. Κορέα. Δεν αποκλείεται μάλιστα  να ακολουθήσει και επίσκεψη του ιδίου του προέδρου Κλίντον στις αρχές Νοεμβρίου και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ουάσιγκτον-Πιονγκγιάνγκ.

Σκάνδαλο στο ταμείο για τους ναύτες του Κούρσκ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε ανακρίσεις για τις καταγγελίες ότι έγιναν καταχρήσεις στο ταμείο εθελοντικών εισφορών πρός τις οικογένειες των ναυτών που σκοτώθηκαν απο την έκρηξη στο πυρηνικό υποβρύχιο Κούρσκ. Η σύζυγος του κυβερνήτη του υποβρυχίου παραιτήθηκε απο τη θέση της στην επιτροπή η οποία επιβλέπει το ταμείο εισφορών καταγγέλοντας οικονομικές ατασθαλίες. Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του Ρωσικού στόλου, ναύαρχος Βλαντιμίρ Κορογιέντοφ, δήλωσε ότι είναι πιθανόν να μην προχωρήσουν τα σχέδια για την περισσυλογή των πτωμάτων των ναυτών του Κούρσκ.

Κλίντον πρός Κονγκρέσο: Μην αναγνωρίσετε την Αρμενική γενοκτονία
Με επιστολή του πρός τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο αμερικανός πρόεδρος ζητά να απορριφθεί το σχέδιο νόμου το οποίο αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία. Οπως μεταδίδει το πρακτωρείο Associated Press, o Μπίλ Κλίντον γράφει ότι τυχόν αναγνώριση της γενοκτονίας, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική πολιτική και θα υπονομεύσει τις σχέσεις της Ουώσιγκτων με την Τουρκία.

Δημοσιογράφος το τελευταίο θύμα στη Σρί Λάνκα
Ενας δημοσιογράφος απο τη Σρι Λάνκα, και ανταποκριτής του BBC στη χώρα, σκοτώθηκε απο επίθεση χειροβομβίδας στο σπίτι του στη Τζάφνα στα βόρεια της Σρί Λάνκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πύρ και πέταξαν χειροβομβίδα μέσα απο το ανοικτό παράθυρο του σπιτιού του. Ο Μειλβαγκανάμ Νιμαλαραγιάν, στις ανταποκρίσεις του είχε επανηλειμμένως αναφερθεί στα κρούσματα βίας και νοθείας των πρόσφατων εκλογών στη χώρα, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι απο τον πόλεμο μεταξύ των αυτονομιστών Ταμίλ και κυβερνητικών δυνάμεων.

Βενεζουέλα: Συμφωνία γιά το πετρέλαιο
Η Βενεζουέλα, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, υπέγραψε συμφωνία που παρέχει διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές υγρών καυσίμων σε δέκα γειτονικές χώρες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ  είπε ότι η συμφωνία αποτελεί απόδειξη της υποστήριξης που παρέχει η χώρα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής.

Επανέρχεται στον ΟΑΣΕ η Γιουγκοσλαβία
Ο ΟΑΣΕ προσκάλεσε τη Γιουγκοσλαβία να επανενταχθεί στο διεθνή οργανισμό από τον οποίο είχε απομακρυνθεί το 1992 -  αποτέλεσμα του πολέμου στη Βοσνία. Σε επιστολή προς το νέο πρόεδρο της χώρας, ο ΟΑΣΕ  υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες αλλαγές επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Συλλήψεις στη Νιγηρία
Στη Νιγηρία η αστυνομία έχει αρχίσει να συλλαμβάνει τα στελέχη της πολιτοφυλακής των Γιορούμπα μετά τα επεισόδια βίας των τελευταίων τεσσάρων ημερών στο Λάγος. Περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των Γιορούμπα και μελών της φυλής των Χάουσα.

Απόφαση γιά τη γενοκτονία στη Ρουάντα
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε την προσφυγή του πρώην πρωθυπουργού της Ρουάντα Ζαν Καμπάντα κατά της καταδίκης τους για ανάμειξη του στη γενοκτονία το 1994. Πρίν από δύο χρόνια δικαστήριο στην Τανζανία καταδίκασε τον Καμπάντα σε ισόβεια με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην εξόντωση περίπου 500 χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Λεάο νέος προπονητής της Βραζιλίας
Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας της εθνικής Βραζιλίας, Εμερσον Λεάο, αναλαμβάνει ως νέος τεχνικός της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας. Ο Λεάο, ο οποίος αγωνίσθηκε με τα χρώματα της Βραζιλίας στους τελικούς του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1974 και το 1978, πέρνει τη θέση του Γουόντερλι Λουξεμπούργκο ο οποίος απολύθηκε τον περασμένο μήνα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.