Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Κοιτώντας τη Βηθλεέμ
Κοιτώντας τη Βηθλεέμ

(19/10/2000, 0700 GMT)

Μ. Ανατολή: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εφαρμογή της συμφωνίας
Για πρώτη φορά, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές επιτυχίας της συμφωνίας που επετεύχθη την Τρίτη στη σύνοδο της Αιγύπτου. Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε πως αναμένει ότι μέσα σε 2 μήνες θα ξαναρχίσει η διαδικασία για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Εν τω μεταξύ, και οι δύο πλευρές άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας: το Ισραήλ, για παράδειγμα, αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στις διακινήσεις των Παλαιστινίων κι επίσης απέσυρε ορισμένα άρματα μάχης στη Δυτική Οχθη, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Ισραήλ, άρχισε να συλλαμβάνει και πάλι στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς τα οποία είχε η ίδια αποφυλακίσει νωρίτερα.

Μ. Ανατολή: Προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του αραβικού κόσμου
Οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται σήμερα στο Κάιρο ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής του αραβικού κόσμου όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στη Μ.Ανατολή. Η Συρία και η Αίγυπτος έκαναν σαφές πως θα πρέπει η σύνοδος να υιοθετήσει σκληρή στάση κατά του Ισραήλ προς το συμφέρον, όπως είπαν, της ειρήνης. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπράιτ, που έχει συναντηθεί με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας, συνέστησε μετριοπάθεια.

Ικανοποιημένος για τις προετοιμασίες της Αθήνας, δηλώνει ο Ζακ Ρογκ
Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και υπεύθυνος για την διοργάνωση των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ και της Αθήνας, Ζακ Ρογκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνικη Υπηρεσια του ΒΒC, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα και τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως η Ολυμπιάδα του 2004 θα γίνει στην Αθήνα.

Κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα στο Παρίσι και ενώ εντείνονται οι επικρίσεις για τη διαχείριση του Ευρώ του οποίου η τιμή έναντι του δολλαρίου έπεσε στο χαμηλότερο ποτέ επίπεδο αυτή την εβδομαδα. Ο πρόεδρος της Τράπεζας, Βιμ Ντουϊσενμπεργκ, έχει επικριθεί ιδιαίτερα, επειδή σε συνέντευξη που έδοσε σε βρετανική εφημερίδα, είχε πει οτι δεν θεωρει πιθανη νεα παρεμβαση της Τραπεζας για την στηριξη του Ευρώ.

Η Βρετανία θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη Β. Κορέα
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, δήλωσε πως το Λονδίνο θ'ανταποκριθεί θετικά στην προσέγγιση που του έγινε τον περασμένο μήνα από την Πιονγκγιάνγκ. Οι δύο χώρες δεν είχαν συνάψει ποτέ διπλωματικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε ανακοινώσει πως θα επισκεφθεί την Κυριακή τη Β. Κορέα. Δεν αποκλείεται μάλιστα ν'ακολουθήσει και επίσκεψη του ιδίου του προέδρου Κλίντον στις αρχές Νοεμβρίου και ν'ανοίξει έτσι ο δρόμος για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, όπως εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ.

Η Ουάσινγκτον χαλαρώνει τις κυρώσεις κατά της Κούβας
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σχέδιο νόμου που επιτρέπει τη χαλάρωση ορισμένων από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Κούβα πριν από 40 σχεδόν χρόνια. Ο πρόεδρος Κλίντον υποσχέθηκε πως θα υπογράψει το νομοσχέδιο που επιτρέπει την πώληση τροφίμων και φαρμάκων. Αλλά ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι επαρκή. Χιλιάδες Κουβανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Αβάνας ζητώντας την άρση όλων των κυρώσεων.

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Σρι Λάνκα
Η αστυνομία της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι βομβιστική επίθεση-αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Κολόμπο, λίγο πριν ορκισθεί η νέα κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο βομβιστής και να τραυματισθούν τουλάχιστον 15 άλλα άτομα. Εχει επιρριφθεί η ευθύνη στους αυτονομιστές αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ για παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στη Σρι Λάνκα.

Ιταλία: παραμένει ο κίνδυνος απ'τις πλημμύρες
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο,αποφάσισε να κηρύξει και την κοιλάδα Πο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, --μέτρο που ισχύει ήδη στις βόρειες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 άτομα να βρουν το θάνατο. Η κυβέρνηση χορήγησε ήδη βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολλαρίων κι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διαθέσει περισσότερα κονδύλια από τα έσοδα που θα αποφέρει στο ιταλικό δημόσιο η επόμενη ιδιωτικοποίηση της κινητής τηλεφωνίας.

Επίσκεψη Σεζέρ στο Καζακστάν
Ο πρόεδρος Σεζέρ της Τουρκίας επισκέπτεται σήμερα το Καζακστάν, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Κεντρική Ασία. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με τον πρόεδρο Ναζαρμπάγιεφ είναι η ασφάλεια της περιοχής και ο αγωγός πετρελαίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Διάσκεψη για τον ισλαμισμό στο Ουζμπεκιστάν
Η άνοδος του ισλαμισμού στις πρώην Σοβιετικές Δημικρατίες της Κεντρικής Ασίας θα είναι το θέμα που θα συζητηθεί στη μεγάλη διεθνή διάσκεψη που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της στο Ουζμπεκιστάν. Οι ισλαμιστές αντάρτες που δρουν στην περιοχή έχουν διασυνδέσεις με το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Επίσκεψη Μίλο στο Κοσυφοπέδιο
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, είχε συνομιλίες στην Πρίστινα με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου. Οπως μετέδοσε η αλβανική τηλεόραση, ο κ. Μίλο δήλωσε πως εξακολουθεί να μην υπάρχει καμιά ένδειξη ότι έγιναν δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία.

Ανεκαλύφθη ο αρχαιότερος ζων οργανισμός
Αμερικανοί επιστήμονες ανεκάλυψαν τον αρχαιότερο ζώντα οργανισμό, --μία αποικία βακτηριδίων που ζουν υπογείως εδώ και 250 εκατομμύρια χρόνια και τα οποία είναι δέκα φορές μεγαλύτερα από τους άλλους ζώντες οργανισμούς που έχουν βρεθεί. Η ανακάλυψη αυτή θα ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας.
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.