Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


H κηδεία ενός ακόμη Παλαιστινίου
H κηδεία ενός ακόμη Παλαιστινίου

(18/10/2000, 1430 GMT)

Μ. Ανατολή: Συνεχίζεται η ένταση στις παλαιστινιακές περιοχές
Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη - οι Ισραηλινές και Παλαιστινιακές αρχές - έχουν αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας γιά την κατάπαυση του πυρός που και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν χθες στην Αίγυπτο. Παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της οργάνωσης Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, έχουν ζητήσει την συνέχιση της εξέγερσης κατά του Ισραήλ. Nέες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Εξάλλου οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών και μολονότι έχει αποφασισθεί μία περιορισμένης έκτασης αναδιάταξη των ισραηλινών τανκς, οι περισσότερες μηχανοκίνητες μονάδες παραμένουν στις θέσεις τους.

Μ. Ανατολή: Συλλήψεις Παλαιστινίων
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν αριθμό Παλαιστινίων γιά τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι ήταν αναμεμειγμένοι στο λυντσάρισμα των δύο Ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης την περασμένη εβδομάδα. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είπαν ότι οι συλλήψεις έγιναν σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις του στρατού. Οι ύποπτοι ανακρίνονται.

Μ. Ανατολή: Αντιδράσεις για τη συμφωνία
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής, αλλά εξέφρασαν και αυτοί ανησυχίες, σαν τον πρόεδρο Κλίντον, για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοσθεί η συμφωνία. Ο βασιλιάς Αμπουλάχ της Ιορδανίας δήλωσε πως η επιτυχία της συνόδου θα κριθεί στην πράξη. Το Ιράν τόνισε πως η συμφωνία δεν δίδει τίποτε στους Παλαιστινίους, ενώ ο Λίβανος δήλωσε πως με τη συμφωνία αυτή δεν λύνονται τα προβλήματα που έχουν εξοργίσει τον παλαιστινιακό λαό. Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά του Ισραήλ. Ο πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτήρισε μονόπλευρο το σχέδιο του ψηφίσματος.

Νέες πληροφορίες γιά τους λογαριασμούς του Μιλόσεβιτς
Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι διαθέτει πληροφορίες γιά τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Από την άλλη μεριά οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν  επακριβώς "που ο Μικόσεβιτς  έχει  κρύψει τα χρήματά του" , μεταδίδει το Ρώυτερ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών η "οικονομική αυτοκρατορία" του πρώην προέδρου εκτείνεται από τη Ρωσία , την Κίνα και την Κύπρο - μέχρι την Ελλάδα , το Λίβανο και τη Νότια Αφρική. Στη Ελβετία  μόνο , υπολογίζεται ότι ο Μιλόσεβιτς έχει φυγάδευσει 100 εκατομμύρια δολάρια .

Συγκρούσεις στους δρόμους του Λάγος
Την εμφάνιση του στούς δρόμους του Λάγος έχει κάνει ο στρατός για την αντιμετώπιση των επεισοδίων βίας. Στη Νιγηρία , τις τελευταίες τρείς μέρες , έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 άτομα , μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι συγκρούσεις είναι φυλετικού χαρακτήρα , και σημειώνονται μεταξύ των Χάουσα και των Γιορούμπας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στους δρόμους του Λάγος - το οικονομικό κέντρο της χώρας - υπάρχουν πτώματα , καμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία , ενώ παρανάλωμα του πυρός έχουν γίνει πολλά κτίρια.

Διαδηλώσεις στη Χαράρε
Στην πρωτεύουα της Ζιμπάμπουε , τη Χαράρε , συνεχίσθηκαν οι διαδηλώσεις γιά την αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής . Κι εδώ ο στρατός έχει κάνει την εμφάνιση του στους δρόμους , ενώ ελικόπτερα και δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν γιά τη διάλυση των διαδηλωτών. Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών έγιναν και στο Μπουλαγουέγιο - τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ζιμπάμπουε.  Περίπου πενήντα άτομα έχουν συλληφθεί από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις την περασμένη Δευτέρα. Το κόμμα της αντιπολίτευσης - η Κίνηση γιά Δημοκρατική Αλλαγή - εν τω μεταξύ απέρριψε ως αβάσιμες τις αιτιάσεις τις κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι τα επεισόδια υποδαυλίζονται από την αντιπολίτευση .

Προειδοποίηση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ινδονησία
Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην Ασία με την προειδοποίηση ότι ότι οι αυτονομιστικές εξεγέρσεις σε διάφορες περιοχές της Ινδονησίας μπορεί να δημιουργήσουν μέγιστο προσφυγικό πρόβλημα στην περιοχή. Η κ. Ογκάτα εξέφρασε επίσης σοβαρότατες ανησυχίες για την κατάσταση στο Δυτικό Τιμόρ.

Φιλιππίνες: Διαδηλώσεις κατά του Εστράντα
Στη Μανίλα αρκετές χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του προέδρου Εστράντα. Η διαδήλωση έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να κινήσει τη διαδικασία στη Βουλή γιά την προσαγωγή του κ.Εστράντα στη δικαιοσύνη που κατηγορείται γιά δωροληψία. Πιό συγκεκριμένα ο κ. Εστράντα κατηγορείται ότι έλαβε εκατομμύρια δολλάρια από παράνομο κύκλωμα τυχερών παιγνιδιών.  

Εκστρατεία κατά των βασανιστηρίων
Η Διεθνής Αμνηστεία άρχισε διεθνή εκστρατεία κατά των βασανιστηρίων. Η οργάνωση αυτή υποστηρίζει ότι γίνεται ευρεία χρήση των βασανιστηρίων ακόμη και στις δημοκρατικές χώρες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία, την τελευταία τριετία, βασανιστήρια έγιναν σε τουλάχιστον 150 χώρες, και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν κοινούς εγκληματίες ή υπόπτους εγκληματικών ενεργειών. Στη σχετική έκθεση επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των θυμάτων προέρχεται από τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και οι βασανιστές στην πλειοψηφία τους είναι αξιωματικοί της αστυνομίας.  

Βρετανία: Την παραίτησή του υποβάλει ο διευθυντής της Railtrack
Στη Βρετανία , ο επικεφαλής της εταιρείας Railtrack, της εταιρείας δηλ. που είναι υπεύθυνη γιά την υποδομή του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας , υπέβαλε την παραίτησή του μετά το χθεσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Προηγουμένως η RAILTRACK αποφάσισε τον περιορισμού του ορίου ταχύτητας των σιδηροδρόμων . Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί τί ακριβώς προκάλεσε τον εκτροχιασμό της ταχείας αμαξοστοιχίας στο Χάτφιλντ της Αγγλίας, με αποτέλεσμα 4 άτομα να σκοτωθούν και 30 άλλα να τραυματισθούν.

Μιά διαφορετική Ολυμπιάδα στο Σίδνει
Στο Σίδνει άρχισε η Ολυμπιάδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η τελετή έναρξης ήταν θεαματική και βασίσθηκε σε μία όπερα - ροκ με θέμα την επιμονή των αθλητών  να πετύχουν νέα ρεκόρ. Στην έναρξη παρευρέθηκαν πολλοί θεατές και οι οργανωτές λένε ότι το κοινό έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γιά τους ολυμπιακούς αυτούς. Τα περισσότερα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι πρόκειται να καλύψουν το γεγονός .
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.