Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οι κύριοι Κλίντον, Αραφάτ και Μπάρακ μετά τη λήξη της συνόδου στην Αίγυπτο
Οι κύριοι Κλίντον, Αραφάτ και Μπάρακ μετά τη λήξη της συνόδου στην Αίγυπτο

(18/10/2000, 0400 GMT)

Μεσανατολικό : Συμφωνία γιά την κατάπαυση του πυρός
Οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων επέστρεψαν στις πατρίδες τους μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στην έκτακτη σύνοδο που έγινε στην Αίγυπτο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να τεθεί τέρμα στα βίαια επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 100 άτομα να βρουν το θάνατο. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, υποσχέθηκαν πως θα απευθύνουν εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας. Οι Ισραηλινοί συμφώνησαν επίσης να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να άρουν τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Γάζας, επιτρέποντας έτσι στους Παλαιστινίους να πηγαίνουν στις δουλειές τους στις περιοχές που ελέγχονται από τους Ισραηλινούς. Νέες συνομιλίες πρόκειται να γίνουν σε 2 εβδομάδες. Ομως, οι δύο ηγέτες δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία. Αντίθετα, εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο Κλίντον να ανακοινώσει  την συμφωνία εξ ονόματός των. Ο κ. Κλίντον δήλωσε πως κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις για το μέγεθος των δυσκολιών. Αξιωματούχοι των δύο πλευρών αναμένεται να συναντηθούν σύντομα με στελέχη της αμερικανικής CIA για να συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Μεσανατολικό: Αντιδράσεις για τη συμφωνία
Καμία πλευρά δεν υποστήριξε ολόθερμα τη συμφωνία που επετεύχθη. Ο κ. Μπαράκ προειδοποίησε ότι αν δεν τερματισθεί η βία μέσα στις επόμενες 48 ώρες, το Ισραήλ γνωρίζει τί πρέπει να πράξει. Από την πλευρά των Παλαιστινίων, ορισμένοι αξιωματούχοι της οργάνωσης "Φατάχ" του Γιασέρ Αραφάτ δήλωσαν πως η εξέγερση θα συνεχισθεί, ενώ ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", Σεϊχης Αχμέντ Γιασίν, είπε πως η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική αφού επεβλήθη από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Πάντως, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν τ'αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής, αλλά εξέφρασαν και αυτοί ανησυχίες, σαν τον πρόεδρο Κλίντον, για το κατά πόσον μπορεί να εφαρμοσθεί η συμφωνία. Ο Βασιλιάς Αμπουλάχ της Ιορδανίας δήλωσε πως η επιτυχία της συνόδου θα κριθεί στην πράξη.Το Ιράν, εν τω μεταξύ, τόνισε πως η συμφωνία δεν δίδει τίποτε στους Παλαιστινίους, ενώ ο Λίβανος δήλωσε πως με τη συμφωνία αυτή δεν λύνονται τα προβλήματα που έχουν εξοργίσει τον παλαιστινιακό λαό.

Συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις στις παλαιστινιακές περιοχές
Συνεχίστηκαν και χθες οι βίαιες συγκρούσεις στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με αξιωματούχους νοσοκομείου στη Γάζα, ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός τραυματίστηκε θανάσιμα από τον ισραηλινό στρατό κοντά στην πόλη Εζέρ. Λίγο νωρίτερα, ένας άλλος Παλαιστίνιος είχε σκοτωθεί κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Αλλα σβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς μέχρι στιγμής είναι Παλαιστίνιοι και Αραβες του Ισραήλ. Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά του Ισραήλ. Ο πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτήρισε μονόπλευρο το σχέδιο ψηφίσματος.

Μεγάλη διαδήλωση στην Β. Κύπρο
Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέβηκαν χθες στους δρόμους στον τουρκικό τομέα της Λευκωσίας καταδικάζοντας τον νέο προϋπολογισμό που, όπως φοβούνται, στόχο έχει να εμποδίσει την αυτόνομη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους και να επιτείνει έτσι την εξάρτησή της από την Τουρκία.  Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, παρατηρεί το πρακτορείο Ρόιτερ, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων για την πολιτική και οικονομική επιρροή που ασκεί η Τουρκία που είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει και υποστηρίζει οικονομικά την ούτως καλουμένη "Τουρκική Δημοκρατία της Β.Κύπρου".

Η τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση Γκορ-Μπους
Την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική μονομαχία εδοσαν οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξιωμα των ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον του St Louis, τρεις μόλις εβδομαδες πριν από τις εκλογές, οι κ.κ. Αλ Γκορ και Τζορτζ Μπους. Οπως συνέβη και στις προηγούμενες αναμετρήσεις, η υγεία και η παιδεία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν αρχικά, καθώς ο κ. Γκορ προσπαθούσε ν'αντικρούσει τις κατηγορίες του αντιπάλου του ότι είναι υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, και οι δύο υποψήφιοι υποσχέθηκαν ότι θα εξακολουθήσουν να διαθέτουν επαρκή κονδύλια στις ένοπλες δυνάμεις, αν και ο κ. Μπους υπαινίχθη ότι μπορεί να είναι περισσότερο επιλεκτικός όσον αφορά τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Νέα σιδηροδρομική τραγωδία στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία που διερευνά τα αίτια της χθεσινής σιδηροιδρομικής τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα 4 άτομα να σκοτωθούν και τουλάχιστον 26 άλλα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Συνεχίζονται έτσι οι έρευνες προς άλλες κατευθύνσεις για να διαπιστωθεί τί ακριβώς προκάλεσε τον εκτροχιασμό της ταχείας αμαξοστοιχίας που  είχε ξεκινησει απο τον σταθμο Κινγκς Κρος του Λονδίνου με προορισμο το Λιντς και ταξίδευε με ταχύτητα 180 χιλιομέτρων την ώρα. Πριν από ένα χρονο σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τον σταθμό του Παντινγκτον το οποίο έφερε την ασφάλεια των βρετανικών σιδηροδρόμων στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας: την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ, ανακοίνωσε οτι θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό 60 δισεκατομμύρια λίρες μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Κινδυνεύουν κι άλλες περιοχές της Ιταλίας απ'τις πλημύρες
Στη Β. Ιταλία, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν τις απομεμακρυσμένες περιοχές των Αλπεων που έχουν αποκλεισθεί από την υπόλοιπη χώρα λόγω των πλημμυρών. Εν τω μεταξύ, κίνδυνο από τις πλημμύρες διατρέχουν τώρα και ορισμένες περιοχές στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της Ιταλίας όπου χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 19 άτομα έχουν βρει το θάνατο, ενώ αγνοείται η τύχη 11 άλλων.

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες Κοστούνιτσα στο Μαυροβούνιο
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που είχε ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με την πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου χωρίς να σημειωθεί καμία πρόοδος. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλος Τζουκάνοβιτς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως δεν μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του κ. Κοστούνιτσα για τον σχηματισμό νέας προσωρινής κυβέρνησης στην Γιουγκοσλαβία εάν συμμέχει σ'αυτήν και το κόμμα του Μαυροβουνίου που είχε υποστηρίξει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Μεγάλη διαδήλωση στο Περού
Πληροφορίες από το Περού αναφέρουν ότι χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, Λίμα, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Κατεβαίνει ο στρατός στους δρόμους της Νιγηρίας
Οι αρχές της Νιγηρίας απεφάσισαν να στείλουν τον στρατό στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Λάγος, για να επιβάλει την τάξη μετά τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών, ανάμεσα στις φυλές Χάουζα και Γιορούμπα, που είχαν ως αποτέλεσμα 100 τουλάχιστον άτομα να βρουν το θάνατο.

2,5 εκατομμύρια δολλάρια πουλήθηκε το πιάνο του Λένον
Κάποιος, που παραμένει ανώνυμος, αγόρασε χθες, σε δημοπρασία στο Λονδίνο, έναντι δυόμισι εκατομμυρίων δολλαρίων, το πιάνο που είχε χρησιμοποιήσει ο Τζον Λένον όταν συνέθεσε την μεγάλη επιτυχία "Imagine".
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.