Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ισραηλινοί στρατιώτες προωθούνται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Χεβρώνα
Ισραηλινοί στρατιώτες προωθούνται κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Χεβρώνα

(17/10/2000, 0830 GMT)

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Μέση Ανατολή
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Μέση Ανατολή στην Αίγυπτο συνεχίζεται σήμερα ενώ τα χρονικά περιθώρεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των βιαίων συγκρούσεων στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρόεδρος Κλίντον θα επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραστεί στην επιμνημόσυνο δέηση για τους ναύτες που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά την επίθεση εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο Αντεν. Ο κ. Κλίντον είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ αργά την νύχτα μετά από μια μέρα αντιπαράθεσης και αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αξιωματούχοι άφιναν να εννοηθεί ότι επετεύχθει κάποια πρόοδος. Ομως σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο Σαρμ ελ Σεϊκ είναι αμφίβολο ότι θα υπάρξει εκεχειρία αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι κύριοι Αραφάτ και Μπάρακ.

Οι αιματηρές συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων συνεχίστηκαν και χθες
Νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων έγιναν χθες στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη. Ενας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Ράφα, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο του Ισραήλ με την Αίγυπτο. Στη Βηθλεέμ σκότωθηκε ένας νεαρός Παλαιστίνιος. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στη Ραμάλα , στη Χεβρώνα και στη Ναμπλούς.Τουλάχιστον 100 άτομα -στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι και Αραβες που κατοικούν στο Ισραήλ - έχουν σκοτωθεί τις 2 τελευταίες εβδομάδες.

Προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας λόγω Χειμάρρας
Προβλήματα επανεμφανίζονται στις σχέσεις Ελλάδας- Αλβανίας. Η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί το κατά πόσο ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία διεξήχθη ομαλά στις περιοχές που ζεί η ελληνική μειονότητα και ιδιαίτερα στη περιοχή της Χειμμάρας. Η Αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά,ενώ κομματικά στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος  κατηγόρησαν τους Ελληνες βουλευτές που πήγαν στην Αλβανία ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας. .

Ο πρόεδρος Κοστούνιτσα της Γιουγκοσλαβίας στο Μαυροβούνιο
Ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα επισκέπτεται σήμερα το Μαυροβούνιο για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Ντζουκάνοβιτς έχει δηλώσει ότι θέλει επαναδιαπραγμάτευση των συνταγματικών σχέσεων της Δημοκρατίας με την Σερβία και την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία και αν αυτο δεν γίνει τότε υπάρχει η επιλογή της ανεξαρτησίας. Χθες τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τις νέες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο. Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα είναι Σοσιαλιστής αλλά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κοινού με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης που εκπροσωπούν την Δημοκρατικη Αντιπολίτευση της Σερβίας και το Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης. Τα τρία αυτά κόμματα θα ελέγχουν από κοινού τα κύρια υπουργεία.

Κατηγορίες εναντίον Μιλόσεβιτς από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών
Η Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών λέει ότι ο πρώην Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στενοί συνεργάτες του διοχέτευσαν παράνομα στο εξωτερικό πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από κονδύλια που υπεξαίρεσαν. Σε έκθεσή της που διέρρευσε στην γερμανική εφημερίδα Bild, η  ομοσπονδιακή μυστική υπηρεσία κατηγορεί τον κ. Μιλόσεβιτς και το περιβάλλον του για εκτενή ανάμειξη τους σε επιχείρηση λαθρεμπορίας ναρκωτικών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που προέρχεται από το οργανωμένο έγκλημα. Πολλά από τα κονδύλια αυτά βρίσκονται σύμφωνα με την ίδια πηγή σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών.

Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ευρώπη
Οι ιταλικές αρχές κύρηξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο βόρειο τμήμα της χώρας, στις περιοχές του Τορίνου και του Μιλάνου που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες. Ιταλοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και αγνοείται η τύχη 30 άλλων. Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που κινδυνεύουν ενώ η κατάσταση γύρω από την λίμνη Ματζόρε παραμένει κρίσιμη. Σφοδρές βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις έπληξαν και την Ελβετία όπου 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκλείπουν οι ελπίδες για 11 άλλους αγνοούμενους.

Τουρκία: Αρχισε η δίκη σημαίνοντος θρησκευτικού ηγέτη
Αρχισε στην Τουρκία η δίκη του σημαίνοντος θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του κοσμικού συντάγματος της χώρας. Ο κ. Γκιουλέν -που δικάζεται ερήμην- , κατηγορείται ότι είχε στόχο την μετατροπή της Τουρκίας σε ισλαμικό κράτος και ότι διήυθυνε παράνομη οργάνωση της οποίας οι υποστηρικτές εργάζονταν στο δημόσιο, την αστυνομία και την εκπαίδευση. Σε περίπτωση καταδίκης του, ο κ. Γκιουλέν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης δέκα ετών.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στο Λάγος λόγω εθνικιστικών συγκρούσεων
Στην οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας Λάγος απαγορεύθηκε η κυκλοφορία την νύχτα μετά τις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε μέλη της φυλής Χάουσα και οπαδούς μαχητικής οργάνωσης των Γορούμπα. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια που άρχισαν την Κυριακή όταν Γορούμπας καταδιώκοντας άτομα που πίστευαν ότι ήταν κακοποιοί επετέθηκαν σε οικισμό των Χάουσα. Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες συνοικίες του Λάγος.

Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου
Η ισοτιμία του ευρώ στις διεθνείς αγορές έφθασε χθες στο χαμηλότερο της σημείο εδώ και ένα μήνα, όταν οι κεντρικές τράπεζες των πλέον βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών αποφάσισαν να παρεμβούν για να στηρίξουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Συγκεκριμένα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές το ευρώ έπεσε σήμερα κάτω από τα 85 σέντς έναντι του δολαρίου. Η πτώση σημειώνεται μετά τα σχόλια του διοικητή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Βίμ Ντούϊζενμπεργκ, που φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του ότι κάθε περαιτέρω παρέμβαση για στήριξη του ευρώ θα αποτελούσε λάθος, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στις χρηματαγορές εξαιτίας του Μεσανατολικού.

Ο Καμπίλα δέχεται ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ
Η Νότιος Αφρική ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Λωράν Καμπίλα της Δημοκρατίας του Κογκό συμφώνησε να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η κυβέρνηση. Η μέχρι τώρα άρνηση του να δεχθεί την ανάπτυξη κυονοκράνων ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Λουσάκα. Η ανακοίνωση έγινε μετά την συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των 5 Αφρικανικών χωρών που έχουν αναπτύξει δυνάμεις τους στο Κογκό, κατά την οποία συμφώνησαν να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τα μέτωπα ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες συγκρούσεων.

Κολομβία : Αποστρατεύονται 400 στρατιωτικοί
Στην Κολομβία ανακοινώθηκε η αποστράτευση 400ων σχεδόν μελών των ενόπλων δυνάμεων που είχαν συνδεθεί με την δράση δεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Απόφαση ελήφθει μετά από πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που υποσχέθηκαν να χορηγήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας βοήθεια ύψους ενός και πλέον δισεκατομμυρίου δολλαρίων ώστε να μπορούν πιό αποτελεσματικά να καταπολεμήσουν το εμπόριο ναρκωτικών.

Προσπάθειες για καταπολέμηση του ιού Εμπολα στην Ουγκάντα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποστέλει σήμερα στην Ουγκάντα ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ  υγειονομικές ομάδες έφτασαν ήδη στη βόρεια Ουγκάντα, για να αντιμετωπιστεί η έξαρση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Η τελευταία έξαρση του Ιού Εμπολα -που έχει αποδειχθεί θανατηφόρος για το 90% των ατόμων που προσβάλλει- προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων και ο υπουργός υγείας της χώρας έκανε έκκληση στο κοινό για ηρεμία διαβεβαιώνοντας ότι έχει τεθεί σε κίνηση εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ιού.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.