Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αμείωτη η ένταση στη Ραμάλα παρά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στην Αίγυπτο
Αμείωτη η ένταση στη Ραμάλα παρά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στην Αίγυπτο

(16/10/2000, 0630 GMT)

Οι στόχοι Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της εκτάκτου Συνόδου Κορυφής για το Μεσανατολικό που θα αρχίζει σήμερα στην Αίγυπτο, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί έθεσαν τους συγκεκριμμένους στόχους τους. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ είπε ότι στόχος της παλαιστινιακής πλευράς είναι η διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις βιαίες συγκρούσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Γιτζχάκ Χέρτζοκ είπε ότι το Ισραήλ θα ζητήσει την σύλληψη των ακραίων Ισλαμιστών που άφισαν ελεύθερους οι παλαιστινιακές αρχές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων. Εν τω μεταξύ η ένταση στη  περιοχή παραμένει αμείωτη καθώς οι αντάρτες της οργάνωσης Χεζμπολά στο Λίβανο ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν ακόμα Ισραηλινό αξιωματικό, και συγκεκριμένα έναν συνταγματάρχη. Η οργάνωση απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες περιοριζόμενη να τονίσει ότι ο συλληφθείς ήταν μέλος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Αρκετές ώρες αργότερα, το υπουργείο Αμύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένας έφεδρος αξιωματικός απήχθη στην Ελβετία. Πριν μια βδομάδα η Χεζμπολά είχε αιχμαλωτίσει τρεις ισραηλινούς στρατιώτες σε ενέδρα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για την τύχη τους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ κατηγόρησε το Λίβανο και τη Συρία ότι υποκινούν και καλύπτουν τη δράση της Χεζμπολά.

Απαισιοδοξία για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής
H Ρωσία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής για τη Μέση Ανατολή. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα τονίζεται ότι η Ρωσία ελπίζει να είναι επιτυχής η Σύνοδος Κορυφής στην Αίγυπτο και ότι προτίθεται να συμμετάσχει εκπροσωπούμενη σε ανώτατο επίπεδο. Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν μετέβη στην πόλη Σαρμ ελ Σεϊκ της Αιγύπτου όπου εξέτασε με τον πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ τις λεπτομέρειες της συνάντησης. Προηγουμένως, από την Ιερουσαλήμ, ο κ. Ανάν είχε τονίσει ότι στόχος της συνόδου είναι η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Στο Λονδίνο ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να καθορίσει το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα για την εξέταση των ουσιαστικών ζητημάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ Παλαιστινίων. Πάντως, απαισιοδοξία κυριαρχεί ως προς το αν θα είναι καρποφόρες οι συνομιλίες.  Ο πρόεδρος Κλίντον δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την επιτυχία της συνόδου.

Η Κίνα απειλεί ξανά την Ταϊβάν
Το Πεκίνο επανέλαβε την απειλή ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα αν η Ταϊβάν ανακυρήξει την ανεξαρτησία της ή αν συνεχίσει να αναβάλει τις συνομιλίες για την επανένωση της με την Κίνα. Νέο έγγραφο, το οποίο προσδιορίζει την κινεζική στρατιωτική πολιτική, χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν "πολύπλοκες και ζοφερές". Στο έγγραφο πάντως τονίζεται ότι το Πεκίνο παραμένει προσηλωμένο στην αρχή της ειρηνικής επανένωσης.

Χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της πείνας
Τα Ηνωμένα Εθνη τόνισαν ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πείνας. Εκθεση του Οργανισμού επισημαίνει ότι πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποσιτίζονται. Την περασμένη έβδομάδα ο επικεφαλής του Προγράμματος Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, Jacques Diouf, τόνισε ότι η κοινή γνώμη και οι ηγέτες όλων των χωρών θα πρέπει να κινητοποιηθούν στον αγώνα κατά της πείνας.

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε την έκδοση των αεροπειρατών
Οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους των Σαουραβικών Αερογραμμών που είχαν καταλάβει προχθές αεροπειρατές και είχαν οδηγήσει στο Ιράκ, επέστρεψαν στη Σαουδική Αραβία και σήμερα αναμένεται να φθάσουν στο Λονδίνο, τον αρχικό τους προορισμό. Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από την Βαγδάτη την έκδοση των δύο αεροπειρατών που λένε ότι ήθελαν να διμαρτυρηθούν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη χώρα τους.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ευρώπη
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους είκοσι ενώ στην Ελβετία αγνοείται η τύχη 13 ατόμων από το Σάββατο όταν κατολισθήσεις παρέσυραν μέρος του χωριού Γκόντο. Στην Ιταλία 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε κατολισθήσεις και τουλάχιστον 2 πνίγηκαν.

Προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα στην Ουγκάντα
Οι υγειονομικές αρχές στην Ουγκάντα καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, που όπως ανακοίνωσαν εμφανίστηκε στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για θανατηφόρο ιό που προκαλεί εσωτερική αιμορραγία. Ο υπουργός υγείας της χώρας είπε ότι 62 κρούσματα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής. Από αυτούς τους ανθρώπους οι 33 έχουν ήδη πεθάνει.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άρχισε την αερομεταφορά εξοπλισμού στην Ουγκάντα ώστε να δημιουργηθούν θάλαμοι απομόνωσης. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που ο ιός κάνει την εμφάνισή του στην Αφρική.

Τον Δεκέμβριο οι βουλευτικές εκλογές στη Σερβία
Τα πολιτικά κόμματα στη Σερβία συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κυριαρχούν στο σημερινό κοινοβούλιο. Η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνομιλίες της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας, που στηρίζει τον νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς. Οι συνομιλίες πάντως θα επαναληφθούν αύριο Δευτέρα ώστε να διευθετηθούν τρέχοντα θέματα όπως η σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης.

Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία
Στην Αλβανία οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης του Σαλί Μπερίσα είχε καλέσει τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις εκλογές και κατηγορεί το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα για νοθεία. Οι σοσιαλιστές κέρδισαν στον πρώτο γύρο τον έλεγχο δημοτικών συμβουλίων σε ολόκληρη τη χώρα. Πάντως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο ΟΑΣΕ, ο οποίος επιβλέπει την διεξαγωγή των εκλογών, ανακοίνωσε ότι οι παρατυπίες που σημειώθηκαν στον πρώτο γύρο δεν ήταν τόσο σημαντικές ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσεται η κινεζική οικονομία
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Κίνα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας τα τρία πρώτα εξάμηνα της φετεινής χρονιάς ήταν 8,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσυ. Η βιμηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 11,6%. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων και συγκεκριμμένα ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά το ένα τρίτο των περσινών εξαγωγών.

Εγκυρες οι εκλογές στη Λευκορωσία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας
Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές ήταν αρκετή και συνεπώς είναι έγκυρες. Η αντιπολίτευση είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δημοκρατικές καθώς δεν επετράπει η συμμετοχή στις εκλογές σε πολλούς  από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Λουκασένκο και οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι υποστηρικές του προέδρου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.