Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αμείωτη η ένταση στη Ραμάλα παρά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στην Αίγυπτο
Αμείωτη η ένταση στη Ραμάλα παρά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στην Αίγυπτο

(15/10/2000, 1800 GMT)

Αμείωτη η ένταση στη Μέση Ανατολή
Ενώ προχωρούν οι προετοιμασίες της αυριανής εκτάκτου Συνόδου Κορυφής για το Μεσανατολικό που θα γίνει στην Αίγυπτο, οι προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή δέχθηκαν νέο πλήγμα. Οι αντάρτες της οργάνωσης Χεζμπολά στο Λίβανο ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν ακόμα ισραηλινό αξιωματικό, και συγκεκριμένα έναν συνταγματάρχη. Η οργάνωση απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες περιοριζόμενη να τονίσει ότι ο συλληφθείς ήταν μέλος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Αρκετές ώρες αργότερα, το υπουργείο Αμύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένας έφεδρος αξιωματικός απήχθη στην Ελβετία. Πριν μια βδομάδα η Χεσμπολά είχε αιχμαλωτίσει τρεις ισραηλινούς στρατιώτες σε ενέδρα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για την τύχη τους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ κατηγόρησε το Λίβανο και τη Συρία ότι υποκινούν και καλύπτουν τη δράση της Χεζμπολά.

Απαισιοδοξία για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής
H Ρωσία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να λάβει μέρος στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής για τη Μέση Ανατολή. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα τονίζεται ότι η Ρωσία ελπίζει να είναι επιτυχής η Σύνοδος Κορυφής στην Αίγυπτο και ότι προτίθεται να συμμετάσχει εκπροσωπούμενη σε ανώτατο επίπεδο. Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν μετέβη στην πόλη Σαρμ ελ Σεϊκ της Αιγύπτου όπου εξέτασε με τον πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ τις λεπτομέρειες της συνάντησης. Προηγουμένως, από την Ιερουσαλήμ, ο κ. Ανάν είχε τονίσει ότι στόχος της συνόδου είναι η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Στο Λονδίνο ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, τόνισε ότι η αυριανή σύνοδος κορυφής θα πρέπει να καθορίσει το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα για την εξέταση των ουσιαστικών ζητημάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ Παλαιστινίων. Πάντως, απαισιοδοξία κυριαρχεί ως προς το αν θα είναι καρποφόρες οι συνομιλίες.  Ο πρόεδρος Κλίντον δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την επιτυχία της συνόδου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι προσδοκίες για πρόοδο είναι ελάχιστες.

Στη Βαγδάτη παραμένουν οι επιβάτες θύματα της αεροπειρατείας
Το αεροσκάφος των Σαουδαραβικών Αερογραμμών που είχαν καταλάβει χθες αεροπειρατές και οι περίπου εκατό επιβάτες και πλήρωμα παραμένουν ακόμα στην πρωτεύουσα του Ιράκ. Οι αρχές, παρότι απελευθέρωσαν χωρίς προβλήματα τους επιβάτες και το πλήρωμα, δεν δίνουν την άδεια για την αναχώρησή τους από τη Βαγδάτη με προορισμό την Τζέντα και στη συνέχεια το Λονδίνο. Η αιτία της καθυστέρησης δεν έχει καταστεί σαφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιρακινές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν προσεκτικά το αεροσκάφος διότι φοβούνται ότι οι αεροπειρατές άφησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Εν τω μεταξύ, ένα δεύτερο σαουδαραβικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε ομαδα ιατρών προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ για να παραλάβει τους επιβάτες με προορισμό τη Σαουδική Αραβία. Οι δύο αεροπειρατές ανακρίνονται από τις ιρακινές αρχές. Η ταυτότητα και τα κίνητρά τους δεν έχουν γίνει γνωστά. Ενας από αυτούς είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι είναι απλοί Σαουδάραβες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των συμπατριωτών τους.

Προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα στην Ουγκάντα
Οι υγειονομικές αρχές στην Ουγκάντα καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, που όπως ανακοίνωσαν εμφανίστηκε στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα από τις ασθένειες που παρουσιάζουν αιμορραγίες και σκοτώνει σχεδόν όλα τα θύματά της. Ο υπουργός υγείας της χώρας είπε ότι 62 κρούσματα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής. Από αυτούς τους ανθρώπους οι 33 έχουν ήδη πεθάνει.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άρχισε την αερομεταφορά εξοπλισμού στην Ουγκάντα ώστε να δημιουργηθούν θάλαμοι απομόνωσης. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που ο ιός κάνει την εμφάνισή του στην Αφρική.

Τον Δεκέμβριο οι βουλευτικές εκλογές στη Σερβία
Τα πολιτικά κόμματα στη Σερβία συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κυριαρχούν στο σημερινό κοινοβούλιο. Η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνομιλίες της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας, που στηρίζει τον νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς. Οι συνομιλίες πάντως θα επαναληφθούν αύριο Δευτέρα ώστε να διευθετηθούν τρέχοντα θέματα όπως η σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης.

Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία
Στην Αλβανία οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης του Σαλί Μπερίσα κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις εκλογές και κατηγορεί το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα για νοθεία. Οι σοσιαλιστές κέρδισαν στον πρώτο γύρο τον έλεγχο δημοτικών συμβουλίων σε ολόκληρη τη χώρα. Πάντως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο ΟΑΣΕ, ο οποίος επιβλέπει την διεξαγωγή των εκλογών, ανακοίνωσε ότι οι παρατυπίες που σημειώθηκαν στον πρώτο γύρο δεν ήταν τόσο σημαντικές ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση τις εκλογές στη Λευκορωσία
Στην Λευκορωσία πραγματοποιούνται σήμερα βουλευτικές εκλογές τις οποίες η αντιπολίτευση αλλά και χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικές. Η αντιπολίτευση λέει ότι η πραγματική εξουσία είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του προέδρου Λουκασένκο και κάλεσε τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. Δεν έχει επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές σε πολλούς  από τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Λουκασένκο και οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι υποστηρικές του προέδρου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.