Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Boieng 777-200
Boieng 777-200

(14/10/2000, 14.00 GMT)

Αεροπειρατία σε αεροσκάφος των Σαουδικών αερογραμμών
Αεροπειρατία βρίσκεται σε εξέλιξη σε αεροσκάφος των Σαουδικών αερογραμμών. Το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε πτήση απο τη Τζέντα στο Λονδίνο, άλλαξε τη πορεία του και οι τελευταίες - ανεπιβεβαίωτες - πληροφορίες αναφέρουν ότι προσγειώθηκε στη Δαμασκό. Το αεροσκάφος πιστεύεται ότι είναι Boeing 777-200 και εκτελούσε τη πτήση 115.

Τη Δευτέρα η σύνοδος για τη Μέση Ανατολή
Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ συμφώνησαν να παραστούν σε σύνοδο για την Μέση Ανατολή. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Αιγυπτιακή πόλη Σαρμ ελ-Σεικ και αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ όπως και ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν. Προηγουμένως ο κ. Αραφάτ είχε θέσει προϋποθέσεις για την συμμετοχή του στην σύνοδο και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, είναι μάλλον απίθανο ο κ. Αραφάτ να ήρε όλες τις απαιτήσεις του - μάλλον, προσθέτει ο ανταποκριτής μας, ο κ. Αναν τον έπεισε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στην Αίγυπτο.

Το Ιράκ και η Λιβύη απορρίπτουν τη σύνοδο
Πάντως η ανακοίνωση ότι θα πραγματοποιηθεί τελικά σύνοδος προκάλεσε και εχθρικές αντιδράσεις στη Μέση Ανατολή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ, είπε ότι μία τέτοια συνάντηση θα αποτελούσε προσπάθεια να λάβει τέλος η εξέγερση των Παλαιστινίων και προσέθεσε ότι η σύνοδος θα υπηρετήσει μόνο τους αμερικανικούς και σιωνιστικούς στόχους και θα υποβαθμίσει την αραβική σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι εξέφρασε και αυτός παρόμοιες απόψεις όπως και σκληροπυρηνικές παλαιστινιακές ομάδες που έχουν την έδρα τους στη Δαμασκό.

Πολύνεκρο αυτοκινητιστικό ατύχημα στη Τουρκία
Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και 10 τραυματίσθηκαν απο σύγκρουση δύο λεοφωρείων στη πόλη Σαράικεντ στη κεντρική Τουρκία. Οπως μεταδίδει το πρακτωρείο Ανατολή η τουρκική αστυνομία πιστεύει ότι το ατύχημα οφείλεται στην ιλιγγιώδη ταχύτητα του ενός εκ των λεοφωρείων.

Νέες συγκρούσεις αστυνομίας-Βάσκων επισκιάζουν την Σύνοδο Κορυφής
Η διαδικασίες της συνόδου κορυφής που πραγματοποιούν οι ηγέτες των 15 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας επισκιάστηκαν από τις συγκρούσεις στη γειτονική πόλη της Μπαγιόν μεταξύ εκατοντάδων Βάσκων αυτονομιστών και της Γαλλικής αστυνομίας. Βάσκοι αυτονομιστές, που ζητούν την ανεξαρτησία των περιοχών των Βάσκων τόσο στην Ισπανία όσο και τη Γαλλία έβαλαν φωτιά σε βασκικό ραδιοφωνικό σταθμό ο οποίος επίσης στέγαζε δύο ισπανικούς ραδιοσταθμούς. Κατά την διάρκεια της νύχτας εκατοντάδες  διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες πετρελαίου και πέτρες στην αστυνομία η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει. Στην σκιά αυτών των γεγονότων, οι ηγέτες των 15 αναμένεται εν τω μεταξύ να εγκρίνουν νέα χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Ενωσης. Αλλά διαφωνούν για το εάν η χάρτα θα πρέπει να είναι δεσμευτική. Θα έχουν επίσης συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της κοινότητας Χαβιέ Σολάνα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ασκήσει πιέσεις σε αυτό το σημείο  στον κ. Κοστούνιτσα για να παραδόσει υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις σερβικές εκλογές
Στην ίδια την Σερβία εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο την διάλυση του κοινοβουλίου και την πραγματοποίηση πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών καθώς δεν επετεύχθει συμφωνία κατά την διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών. Εκπρόσωπος των υποστηρικών του προέδρου Κοστούνιτσα είπε ότι συμφωνήθηκε πάντως να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι χρειάζονται νέες συνομιλίες με τον πρών πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

30 νεκροί από ασθένεια-μυστήριο στην Ουγκάντα
Στην Ουγκάντα τουλάχιστον τριάντα άτομα έχουν βρει το θάνατο από μία άγνωστη μέχρι στιγμής ασθένεια. Η ασθένεια προκαλεί  θάνατο από αιμοραγία στα θύματά της και σύμφωνα με τους γιατρούς είναι μεταδοτική. Μερικά από τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, ισχυροί μυικοί πόνοι και αιμοραγία από το στόμα, την μύτη, και τα γεννετικά οργανα.

Η μεγαλύτερη εθνικιστική διαδήλωση στην ιστορία της Ινδίας
Στην Ινδία, ινδουιστική οργάνωση πραγματοποιεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση στην ιστορία της στην πόλη Αγκρα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές εβδομήντα πέντε χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την ίδρυση της οργάνωσης RSS. Ο γγ της οργάνωσης είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι το γειτονικό Πακιστάν επφθαλμεί συνεχώς τα σύνορα της χώρας και πραγματοποιεί έναν ακήρυκτο πόλεμο κατά της Ινδίας για το Κασμίρ.Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC η οργάνωση εστιάζει τους εορτασμούς για την γέννησή της στην απειλή που όπως ισχυρίζεται αποτελεί το Πακιστάν.

Συνδέθηκε το Discovery με τον διαστημικό σταθμό
Το διαστημικό λεωφορείο Discovery συνδέθηκε επιτυχώς με τον διεθνή διαστημικό σταθμό. Ξεκινά έτσι μία εβδομάδα εργασιών κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να γίνουν τέσσερις διαστημικοί περίπατοι. Η αποστολή αντιμετώπισε τεχνικές δυσκολίες και έτσι οι πιλότοι αναγκάστηκαν να συνδεθούν με τον σταθμό χωρίς την βοήθεια ραντάρ για πρώτη φορά. Οι επτά αστροναύτες προσθέτουν νέους χώρους στον σταθμό καθώς τον επόμενο μήνα αναμένεται να φτάσει ένα μόνιμο πλήρωμα.

Κηδεύεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του πλανήτη
Στη Σρι Λάνκα κηδεύεται σήμερα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του πλανήτη η Σιρίμα Μπανταρανάικε. Η κ. Μπανταρανάικε πέθανε την Τρίτη στην ηλικία των 84 ετών λίγη ώρα αφού έριξε την ψήφο της στις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας της.
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.