Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καίνε ισραηλινή σημαία στη Γάζα
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καίνε ισραηλινή σημαία στη Γάζα

(13/10/2000, 1730 GMT)

Νέες συγκρούσεις Παλαιστινίων-Ισραηλινών
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινά στρατεύματα στη Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας. Στη Ραμάλα περισσότεροι απο 2 χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία απο το ισλαμικό τέμενος της πόλης προς τις θέσεις μονάδων του Ισραηλινού στρατού, πετώντας πέτρες. Οι Ισραηλινοί αντεπιτέθησαν αρχικά με πλαστικές σφαίρες αλλά στη συνέχεια χρησιμοποίησαν και πολυβόλα όπλα. Συγκρούσεις μαίνονται στην Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα, ενώ η μαζική ανάπτυξη μονάδων του ισραηλινού στρατού έξω απο το μουσουλμανικό τέμενος Αλ- Ακσά στην Ιερουσαλήμ έχει αποτρέψει σοβαρά επεισόδια, αλλά η κατάσταση είναι τεταμένη καθώς έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Παλαιστίνιοι για τις καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής.

Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης στο Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, ανακοίνωσε την πρόθεση του για τη σύσταση κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με τη συμμετοχή του ηγέτη του ισραηλινού ακροδεξιού κόμματος, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος είχε πυροδοτήσει τις εκρήξεις βίας από την παλαιστινιακή πλευρά, μετά την περιήγησή του σε ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ. Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων κατεδίκασε την εν λόγω απόφαση του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι σβήνει οριστικά τις ελπίδες για ειρήνευση.

Σε ετοιμότητα οι αμερικανικές δυνάμεις
Η Ουάσιγκτον έχει θέσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο εξωτερικό σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και αποφάσησε να κλείσει τις διπλωματικές της αποστολές στη Μέση Ανατολή και σε πολλές Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες, μετά από έκρηξη σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στο Αντεν, λιμάνι της Υεμένης. Επτά ναύτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ δέκα είναι οι αγνοούμενοι απο την έκρηξη που σημειώθηκε στο πλοίο Κολ. Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ έσπευσε να χαρακτηρίσει "τρομοκρατική ενέργεια" την έκρηξη που σημειώθηκε στη Βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα. Τραυματίες δεν υπάρχουν προκλήθηκαν όμως ζημιές στο κτίριο και στον τοίχο γύρω από τον περίβολο της πρεσβείας.

Αστάθεια πετρελαίου-χρηματαγορών
Η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς χρηματαγορές. Σήμερα το πρωί, οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτοξεύθηκαν για άλλη μια φορά στα ύψη ξεπερνώντας τα 35 δολάρια το βαρέλι για να επανέλθουν το απόγευμα στα 34 δολάρια. Οι δείκτες των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο μετά την αρχική πτώση φαινεται ότι σταθεροποιούνται. Στην Ιαπωνία οι αποδόσεις των μετοχών έπεσαν κατακόρυφα και ο δείκτης Νίκεϊ έκλεισε στο χαμηλότερο φετεινό σημείο του. Το απόγευμα, τόσο στη Φρανκφούρτη όσο και στη Wall Street οι μετοχές ανέκαμψαν και μάλιστα παρουσιάσθηκε και άνοδος της τάξης του 1%.

Πακέτο οικονομικής βοήθειας της ΕΕ πρός Σερβία
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας ανακοίνωσαν ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας πρός τη Σερβία το οποίο ξεπερνάει τα 176 εκατομμύρια δολλάρια. Το πακέτο περιέχει κονδύλια για τρόφιμα, φάρμακα και πετρέλαιο θέρμανσης. Η Ευρωπαική Ενωση επίσης υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει την Σερβία να αποκαταστήσει τις μεταφορές μέσω του Δούναβη βοηθώντας στην αναστύλωση των γεφυρών που καταστράφηκαν απο τους ΝΑΤοικούς βομβαρδισμούς.

Τον Δεκέμβριο εκλογές στη Σερβία
Οι βουλευτικές εκλογές στη Σερβία θα πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου. Το ραδιόφωνο του Μαυροβουνίου μετέδωσε ότι η απόφαση αυτή επετεύχθη μετά τη συνάντηση που έγινε στο Βελιγράδι μεταξύ αντιπροσώπων της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το απόγευμα θα συνεχισθουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Τσετσενία: Σύλληψη τριών αυτονομιστών από ρωσικές δυνάμεις
Στην Τσετσενία οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τρείς τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες ως υπόπτους για την χθεσινή βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Ο επικεφαλής ιατρός στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα της επίθεσης δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων έχουν ανεβεί στα 17. Οι επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων είναι συχνές από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στην Τσετσενία πριν ένα χρόνο για να καταστείλει την εκστρατεία ανεξαρτησίας των ανταρτών.

Αυτοκτόνησε Σερβοβόσνιος σε ΝΑΤΟική επιχείρηση για τη σύλληψη του
Ενας Σερβοβόσνιος , ο Γιάνκο Γιάντζιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, αυτοκτόνησε πυροδοτώντας μιά χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης ΝΑΤΟικών δυνάμεων να τον συλλάβουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί κυναόκρανοι τραυματίσυηκαν απο την έκρηξη της χειροβομβίδας. Η ΝΑΤΟική επιχείρηση έγιννε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη πόλη Φόκα στην νοτιο-ανατολική Βοσνία.

Το βραβείο νόμπελ ειρήνης στο πρόεδρο της Νοτίου Κορέας
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε-Γιούνκ πήρε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για την προσφορά του στην ειρήνη και την συμφιλίωση στη χερσόνησο της Κορέας. Ο Πρόεδρος Κίμ, που ανέλαβε την εξουσία πριν δύο χρόνια προώθησε την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας του με τη Βόρειο Κορέα και οι προσπάθειες του καρποφόρησαν τον περασμένο Ιούνιο με τη διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ομόλογο του, Κιμ Γιόνγκ ΙΙ.

Αντιδρά η Κίνα στην απονομή του βραβείου νόμπελ λογοτεχνίας
Η Κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στην απονομή του βραβείου νόμπελ λογοτεχνίας στον Κινέζο συγγραφέα Γκάο Ξινγιάνγκ. Το Πεκίνο λέει ότι η απονομή αποδεικνύει για μιά ακόμη φορά ότι το βραβείο χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους. Ο συγγραφέας πού ζεί στο Παρίσι και του οποίου τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά του έργα απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν  στην πατρίδα του, είπε ότι εγκατέλειψε την Κίνα και αναζήτησε άσυλο στη Γαλλία το 1987 γιά να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς.

Βρετανία : Πλημμύρες μετά από καταρρακτώδεις βροχές
Στη Βρετανία οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές στη Νότια Αγγλία. Ιδιαίτερα επλήγησαν το Ανατολικό και το Δυτικό Σάσεξ και το Κέντ, όπου ολόκληρες πόλεις έχουν σκεπαστεί από τα νερά των ποταμών και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο έχει παραλύσει. Χιλιάδες  κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν άνδρες της πυροσβεστικής και ελικόπτερα .

Απερρίφθη νέα προσφορά Σουηδικού ομίλου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου απέρριψε την νέα προσφορά του Σουηδικού επιχειρηματικού ομιλου Ο.Μ για την εξαγορά του. Ο όμιλος αύξησε την προσφορά του προσφέροντας περίπου 36 λίρες για κάθε μετοχή η οποία αποτελεί μιά αύξηση της τάξης του 33 τις εκατό στην αρχική προσφορά. Σύμφωνα με την τελευταία προσφορά του Σουηδικού ομίλου, το χρηματιστήριο του Λονδίνου αξιολογείται σε περισσότερο απο 1 δισεκατομμύριο λίρες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.