Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Παλαιστίνιοι οπλοφόροι στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης
Παλαιστίνιοι οπλοφόροι στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης

(10/10/2000, 1830 GMT)

Εντονες διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
Η διεθνής κοινότητα καταβάλει εντατικές προσπάθειες να εκτονωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή και να τερματισθούν οι βίαιες αντιπαραθέσεις ισραηλινών και παλαιστινίων. Νωρίτερα, το Ισραήλ παρέτεινε το τελεσίγραφο που είχε δώσει στις παλαιστινιακές αρχές να θέσουν υπό έλεγχο τα επεισόδια που έχουν συγκλονίσει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου 100 άτομα σκοτώθηκαν στη Μέση Ανατολή, σχεδόν όλοι τους Παλαιστίνιοι. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν είχε συνομιλίες με τον ισραηλινο  πρωθυπορυγό Εχούντ Μπαράκ και με τον παλαιστινιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και απηύθηνε έκκληση και στις δύο κοινότητες για ηρεμία. Συνάντηση και με τις δύο πλευρές είχε και ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.  Η κατάσταση σήμερα πάντως φαίνεται πιο ήρεμη, αν και σε επεισόδια στη Γάζα τραυματίστηκε ένα αγόρι που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύντομα η ευρωπαϊκή βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία λέει ο Βεντρίν
Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, είπε ότι το Παρίσι θα αποκαταστήσει πολύ σύντομα τις διπλωματικές του επαφές με το Βελιγράδι. Ο κ. Βεντρίν είπε ότι η ελπίζει πως το πακέτο οικονομικής βοηθείας, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων, που έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι έτοιμο σε λίγες μέρες. Προτεραιότητα, είπε, θα δοθεί στην ανοικοδόμηση της υποδομής χώρας και στον καθαρισμό του ποταμού Δούναβη. Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος είπε από την πλευρά του ότι επιθυμεί η χώρα του να επανασυνδεθεί με την Ευρώπη όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ερωτώμενος για την μελλοντική τύχη του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι αυτή θα την αποφασίσει ο σερβικός λαός.

Η Γαλλία απειλεί με κυρώσεις το Μονακό
Η Γαλλία απείλησε να λάβει νομοθετικά μέτρα σε βάρος του πριγκηπάτου του Μονακό αν αυτό δεν εντείνει τις προσπάθειες για να σταματήσει το ξέπλυμα χρήματος. Το τραπεζικό σύστημα του Μονακό ελέγχεται από αρμόδια επιτροπή της Γαλλιας αλλά το πριγκηπάτο θέτει σοβαρούς περιορισμούς στα στοιχεία που μπορούν να δοθούν στην επιτροπή.

Αμνηστία χορηγεί ο Μουγκάμπε
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε χορήγησε αμνηστία σε όλους όσους κατηγορούνται εγκλήματα που είχαν πολτικά κίνητρα κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο ως το τέλος Ιουλίου, φέτος. Η περίοδος αυτή καλύπτει τα βίαια επεισόδια που είχαν σημειωθεί πριν και μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το μέτρο ως μια ακόμη ένδειξη ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε δεν σέβεται την έννομη τάξη.

Δεν δέχεται να καταθέσει για σκάνδαλα ο πρόεδρος της Ινδονησίας
Ο προεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ είπε ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά δύο οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν στην εξαφάνιση τεσσάρων εκατομμυρίων δολλαρίων από το πρόγραμμα τροφίμων της χώρας και στην δωρεά δύο εκατομμυρίων δολλαρίων από τον Σουλτάνο του Μπρουνέι.

Αντιδράσεις σε εκπομπή του BBC για τη Βόρεια Ιρλανδία
Αίσθηση έχει  προκαλέσει η μετάδοση της τηλεοπτικής εκπομπής Πανόραμα, τη Δευτέρα, από το BBC, στην οποία κατονομάστηκαν 4 άτομα ως αναμεμιγμένα στη βομβιστική επίθεση -πριν δύο χρόνια- στην πόλη Όμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που προκάλεσε το θάνατο 29 κατοίκων της. Εντονη κριτική στην εκπομπή άσκησε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν, λέγοντας ότι η μνεία ονομάτων υπόπτων από την τηλεόραση ενδέχεται να εμποδίσει τη δικαιοσύνη να επιτύχει την καταδίκη τους. Αλλά το BBC υποστηρίζει ότι η εκπομπή δεν παρακωλύει το ανακριτικό έργο.

Πέθανε στη Σρι Λάνκα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο
Στη Σρι Λάνκα απεβίωσε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο, η Σιριμάβο Μπανταρανάϊκε. Η αποβιώσασα ηγέτης δέσποσε στο πολιτικό σκηνικό από το 1960, όταν εξελέγη πρωθυπουργός στη θέση του δολοφονημένου συζύγου της. Η ηγέτης της Σρι Λάνκα αποχώρησε από την ενεργό πολιτική μόλις φέτος- αφού κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα από Βρετανική αποικία σε δημοκρατία το 1972 και να εισαγάγει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Εν τω μεταξύ τουλάχιστον έξη άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν στη Σριλάνκα, κατά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές οι εκλογές επισκιάσθηκαν από περιστατικά νοθείας, βίας και εκφοβισμού των ψηφοφόρων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.