Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αντιπαράθεση ισραηλινών στρατιωτών με παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Ραμάλα
Αντιπαράθεση ισραηλινών στρατιωτών με παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Ραμάλα

(10/10/2000, 1600 GMT)

Αντίδραση Αραφάτ στo ισραηλινό τελεσίγραφο προς Παλαιστινίους
Ο Γιασέρ Αραφάτ αντέδρασε στην αναγγελία του Ισραήλ ότι παρατείνει για 48 ώρες την προθεσμία προς τις παλαιστινιακές αρχές, προκειμένου να τερματισθούν οι κινητοποιήσεις, που έχουν στοιχήσει τη ζωή σε πάνω από 100 άτομα τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Ο παλαιστίνιος ηγέτης είπε ότι η κίνηση αυτή εντάσεται σε μιά σειρά από απειλές του Ισραήλ, το οποίο - όπως είπε- χρησιμοποιεί άρματα μάχης, πυροβολικό, πυραύλους και ελικόπτερα εναντίον των Παλαιστινίων. Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Αραφάτ μετά τις συνομιλίες που είχε στη Γάζα με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που προσπαθεί να μεσολαβήσει με στόχο τον τερματισμό της κρίσης. Ο κ. Ανάν συναντάται επίσης εκ νέου σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

Υμπέρ Βεντρίν: Υπόσχεση για άμεση οικονομική βοήθεια προς Γιουγκοσλαβία
Σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και τη διεθνή κοινότητα ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Yμπέρ Βεντρίν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα. Μετά το τέλος των συνομιλιών του ο κ. Βεντρίν είπε ότι η Κοινότητα ελπίζει ότι θα προετοιμασθεί μέσα σε λίγες ημέρες το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Προτεραιότητα όπως είπε θα δοθεί στην ανοικοδόμηση της υποδομής της χώρας και στον καθαρισμό του ποταμού Δούναβη. Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος είπε από την πλευρά του ότι επιθυμεί διακαώς η χώρα του να επανασυνδεθεί με την Ευρώπη. Ερωτώμενος για την μελλοντική τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι αυτή θα την αποφασίσει ο σερβικός λαός.

Σριλάνκα: Θάνατος Μπανταρανάϊκε, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στο κόσμο
Στη Σριλάνκα απεβίωσε σήμερα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο, η Σιριμάβο Μπανταρανάϊκε. Η αποβιώσασα ηγέτης δέσποσε στο πολιτικό σκηνικό από το 1960, όταν εξελέγη πρωθυπουργός στη θέση του δολοφονημένου συζύγου της. Η ηγέτης της Σριλάνκα αποχώρησε από την ενεργό πολιτική μόλις εφέτος- αφού κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα από Βρετανική αποικία σε δημοκρατία το 1972 και να εισαγάγει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Εντωμεταξύ τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν στη Σριλάνκα, κατά τη διεξαγωγή των σημερινών βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές οι εκλογές επισκιάσθηκαν από περιστατικά νοθείας, βίας και εκφοβισμού των ψηφοφόρων.

Φερχόϊγκεν: ολοκλήρωση ενταξιακών διαπραγματεύσεων με νέα μέλη μέσα στο 2002
Μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένες υποψήφιες προς ένταξη στην  Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες για καθυστερήσεις στην ενταξιακή διαδικασία, η Κοινότητα επαναβεβαίωσε σήμερα ότι ελπίζει να δεχθεί νέα μέλη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια -όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί. Ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης κοινοτικός επίτροπος Guenter Verheugen δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2002 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα πρώτα υποψήφια κράτη, τα οποία και θα μπορέσουν να ενταχθούν στην Κοινότητα το 2003.

Εκθεση ΟΗΕ: Επιβλαβείς για εργαζομένους οι αλλαγές στο ωράριο
Εκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εργασίας λέει ότι οι αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιφέρουν κατάθλιψη και στρές σε όλο και περισσότερους εργαζομένους. Ο οργανισμός - η έκθεση του οποίου βασίζεται στη μελέτη πέντε βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών - υπολογίζει ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους πάσχει απο κάποιου είδους ψυχολογικά προβλήματα. Το κόστος για τις οικονομίες των προηγμένων κρατών είναι τεράστιο λέει ο Οργανισμός Εργασίας - μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις διαθέτουν περί τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τη θεραπευτική αγωγή των εργαζομένων.

Αντιδράσεις σε εκπομπή του BBC για τη Βόρεια Ιρλανδία
Αίσθηση έχει  προκαλέσει η χθεσινοβραδινή μετάδοση της εκπομπής Πανόραμα από το BBC, στην οποία κατονομάστηκαν 4 άτομα ως αναμεμιγμένα στη βομβιστική επίθεση -πριν δύο χρόνια- στην πόλη Όμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που προκάλεσε το θάνατο 29 κατοίκων της. Εντονη κριτική στην εκπομπή άσκησε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν, λέγοντας ότι η μνεία ονομάτων υπόπτων από την τηλεόραση ενδέχεται να εμποδίσει τη δικαιοσύνη να επιτύχει την καταδίκη τους. Αλλά το BBC υποστηρίζει ότι η εκπομπή δεν παρακωλύει το ανακριτικό έργο.

Ινδονησία: Εξέταση του προέδρου από κοινοβουλευτική επιτροπή
Στην Ινδονησία ο πρόεδρος της χώρας Αμπουραχμάν Ουαχίντ και άλλοι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα καταθέσουν  ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά δύο οικονομικά σκάνδαλα. Στην μία υπόθεση εμπλέκεται ο προσωπικός μασέρ του προέδρου, ο οποίος αφού υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια από κυβερνητικό οργανισμό, εξαφανίστηκε.

Βελτίωση των σινοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων με διάταγμα Κλίντον
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κλίντον θα υπογράψει σήμερα διάταγμα, το οποίο θα αποδίδει στην Κίνα την ιδιότητα του μόνιμου εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ.  Ετσι τερματίζεται μιά εικοσαετία, κατά την οποία ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος έπρεπε κάθε χρόνο να έχει την έγκριση του Κογκρέσου για να διασφαλίζει ευνοϊκούς εμπορικούς όρους στην Κίνα.

Αφγανιστάν: Τριήμερη εκεχειρία για να γίνει εμβολιασμός στα παιδιά
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι οι αντιμαχόμενες φατρίες στο Αφγανιστάν συμφώνησαν τριήμερη εκεχειρία -που αρχίζει από σήμερα- προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της πολυομυελίτιδας. Τα Ηνωμένα Εθνη ελπίζουν ότι θα έτσι εμβολιασθούν πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.