Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αντιπαράθεση ισραηλινών στρατιωτών με παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Ραμάλα
Αντιπαράθεση ισραηλινών στρατιωτών με παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Ραμάλα

(10/10/2000, 1200 GMT)

48ωρη παράταση του ισραηλινού τελεσίγραφου προς Παλαιστινίους
Το Ισραήλ υπέκυψε στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και παρέτεινε το τελεσίγραφο που είχε θέσει στους Παλαιστινίους για να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου 100 άτομα σκοτώθηκαν στη Μέση Ανατολή, με περισσότερα θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πραγματοποιεί έκτακτες συναντήσεις με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, σε μία προσπάθεια να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Ο κ. Μπαράκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για τον τερματισμό της βίας.

Διπλωματική κινητικότητα για βελτίωση των σχέσεων Γιουγκοσλαβίας - Δύσης
Σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και τη διεθνή κοινότητα ανέλαβε ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Υμπέρ Βεντρίν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα. Ο κ. Βεντρίν εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία χθες προέβη σε μερική άρση των κυρώσεων εναντίον του Βελιγραδίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν επίσης ειδικό απεσταλμένο, καθώς η Ουάσινγκτον πρόκειται να προβεί και αυτή σε μερική άρση των κυρώσεων.

Σριλάνκα: Θάνατος Μπανταρανάϊκε, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στο κόσμο
Στη Σριλάνκα απεβίωσε σήμερα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο, η Σιριμάβο Μπανταρανάϊκε. Η αποβιώσασα ηγέτης δέσποσε στο πολιτικό σκηνικό από το 1960, όταν εξελέγη πρωθυπουργός στη θέση του δολοφονημένου συζύγου της. Η ηγέτης της Σριλάνκα αποχώρησε από την ενεργό πολιτική μόλις εφέτος- αφού κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα από Βρετανική αποικία σε δημοκρατία το 1972 και να εισαγάγει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Εκθεση ΟΗΕ: Επιβλαβείς για εργαζομένους οι αλλαγές στο ωράριο
Εκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εργασίας λέει ότι οι αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιφέρουν κατάθλιψη και στρές σε όλο και περισσότερους εργαζομένους. Ο οργανισμός - η έκθεση του οποίου βασίζεται στη μελέτη πέντε βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών - υπολογίζει ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους πάσχει απο κάποιου είδους ψυχολογικά προβλήματα. Το κόστος για τις οικονομίες των προηγμένων κρατών είναι τεράστιο λέει ο Οργανισμός Εργασίας - μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις διαθέτουν περί τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τη θεραπευτική αγωγή των εργαζομένων.

Αντιδράσεις σε εκπομπή του BBC για τη Βόρεια Ιρλανδία
Αίσθηση έχει  προκαλέσει η χθεσινοβραδινή μετάδοση της εκπομπής Πανόραμα από το BBC, στην οποία κατονομάστηκαν 4 άτομα ως αναμεμιγμένα στη βομβιστική επίθεση -πριν δύο χρόνια- στην πόλη Όμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που προκάλεσε το θάνατο 29 κατοίκων της. Εντονη κριτική στην εκπομπή άσκησε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν, λέγοντας ότι η μνεία ονομάτων υπόπτων από την τηλεόραση ενδέχεται να εμποδίσει τη δικαιοσύνη να επιτύχει την καταδίκη τους. Αλλά το BBC υποστηρίζει ότι η εκπομπή δεν παρακωλύει το ανακριτικό έργο.

Περιορισμένες οι πιθανότητες να ανασυρθούν από το βυθό οι νεκροί του Κουρσκ
Ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχος Βλαντιμίρ Κουρογιέντοφ είπε ότι οι πιθανότητες να ανασυρθούν από το βυθό της Θάλασσας Μπάρεντς οι σωροί των ναυτών του πυρηνικού υποβρυχίου Κουρσκ είναι περιορισμένες. Σύμφωνα με το ναύαρχο Κουρογιέντοφ η επιχείρηση  γιά την ανάσυρση των 118 νεκρών μελών τιυ πληρώματος είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και επικίνδυνη.

Τσεχία : Πυρηνικό εργοστάσιο στο Τεμελίν
Αρχισε η λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα του αμφιλεγόμενου πυρηνικού εργοστασίου Τεμελίν στην Τσεχία. Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία και η λειτουργία του προκαλεί ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυστριακές οικολογικές οργανώσεις πραγματοποιούν από χθές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αποκλείοντας πολλές συνοριακές διαβάσεις.

Ινδονησία: Εξέταση του προέδρου από κοινοβουλευτική επιτροπή
Στην Ινδονησία ο πρόεδρος της χώρας Αμπουραχμάν Ουαχίντ και άλλοι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα καταθέσουν  ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά δύο οικονομικά σκάνδαλα. Στην μία υπόθεση εμπλέκεται ο προσωπικός μασέρ του προέδρου, ο οποίος αφού υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια από κυβερνητικό οργανισμό, εξαφανίστηκε.

Βελτίωση των σινοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων με διάταγμα Κλίντον
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κλίντον θα υπογράψει σήμερα διάταγμα, το οποίο θα αποδίδει στην Κίνα την ιδιότητα του μόνιμου εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ.  Ετσι τερματίζεται μιά εικοσαετία, κατά την οποία ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος έπρεπε κάθε χρόνο να έχει την έγκριση του Κογκρέσου για να διασφαλίζει ευνοϊκούς εμπορικούς όρους στην Κίνα.

Αφγανιστάν: Τριήμερη εκεχειρία για να γίνει εμβολιασμός στα παιδιά
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι οι αντιμαχόμενες φατρίες στο Αφγανιστάν συμφώνησαν τριήμερη εκεχειρία -που αρχίζει από σήμερα- προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της πολυομυελίτιδας. Τα Ηνωμένα Εθνη ελπίζουν ότι θα έτσι εμβολιασθούν πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά.

Επίσκεψη υπουργού εξωτερικών του Ιράν στη Βαγδάτη
Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από την Τεχεράνη ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Καραζί θα μεταβεί στην Βαγδάτη την Πέμπτη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού υπουργού εξωτερικών στο Ιράκ, μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.