Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οργή των Παλαστινίων γιά τις απειλές του Ισραήλ
Οργή των Παλαστινίων γιά τις απειλές του Ισραήλ

(08/10/2000, 0900 GMT)

Το Ισραήλ απειλεί με διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας
Σε συμπλοκές κατά την διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι από Ισραηλινούς εποίκους, ενώ ένας Ισραηλινός έχασε τη ζωή του όταν διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο αυτοκίνητό του. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι θα διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες γά το Μεσανατολικό, αν εντός 48 ωρών ο ηγέτης των Πλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ δεν επέμβει γιά να θέσει τέρμα στις από εβδομάδος συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Ο κ. Μπαράκ είπε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον που έχει στη διάθεσή του γιά την αποκατάσταση της τάξης. Εκπρόσωποι των Παλαιστινίων αντέδρασαν στις δηλώσεις αυτές, λέοντας ότι δεν θα υποκύψουν στις απειλές του Ισραήλ.Στο μεταξύ η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα τεταμένη με περαιτέρω σποραδικά επεισόδια βίας, μεταξύ αυτών μιά επίθεση οπλοφόρων με στόχο λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς που εργάζονται στο αεροροδρόμιο της Γάζας, επίθεση στην οποία τραυματίσθηκαν τουλάχιστον επτά ατομα. Μετά το εν λόγω επεισόδιο, ο κ. Μπαράκ έδωσε εντολή να κλείσει το αεροδρόμιο.

Καταδικάζει τη βία το Συμβούλιο Ασφαλείας
Ενδειξη της εντεινόμενης ανησυχίας της διεθνούς κοινής γνώμης γιά την κρίση στη Μεση Ανατολή είναι και το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την υπέρμετρη χρήση βίας εις βάρος των Παλαιστινίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προηγουμένως είχαν εκφράσει αντιρρήσεις γιά διάφορα στοιχεία του εν λόγω ψηφίσματος, τελικά απέσχον. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Αννάν, μετά από μακρές διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της περιοχής, δήλωσε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να σπάσει ο κύκλος της βίας. Ο πρόεδρος Κλίντον , λένε πηγές του Λευκού Οίκου, ανησυχεί ιδιαίτερα, είχε δε μακρές συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο πλευρών.

Ορκίζεται πρόεδρος ο Κοστούνιτσα
Ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα  ορκίσθηκε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, ενώπιον κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων της Βουλής της χώρας. Εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι η Γιουγκοσλαβία μπαίνει τώρα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.Πρώτο μέλημα του κ. Κοστούνιτσα τώρα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, και το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι το γεγονός ότι όλες οι καίριες κρατικές υπηρεσίες της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μιλόσεβιτς. Ενα άλλο μέλημά του θα είναι η αντιμετώπιση των αιτημάτων γιά ανεξαρτησία από το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Ο πρόεδρος Κοστούνιτσα δήλωσε ότι θα εργασθεί γιά την σύσφιξη των δεσμών της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Ο νέος πρόεδρος τόνισσε εντούτοις ότι η Γιουγκοσλαβία δεν πρόκειται να θυσιάσει την εθνική της αξιοπρέπεια προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή της απο την διεθνή κοινότητα.

Βοήθεια  υπόσχεται η Γερμανία
Η Γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι σκοπεύει να παραχωρήσει στη Γιουγκοσλαβία βοήθεια ύψους 870 χιλιάδων δολλαρίων. Τα ποσά αυτά θα χρησιμοποιηθούν γιά τον καθαρισμό του Δούναβη, και της περιοχής περί το Νόβι Σαντ από τα ερείπια των γεφυρών που καταστράφηκαν κατά την διάρκεια της περσυνής εκστρατείας του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο δήλωσε ότι η χώρα του ελπίζει ότι και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα σπεύσουν να παράσχουν βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία.

Εκλογές στην Πολωνία
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι εκλογείς στην Πολωνία γιά την εκλογή προέδρου, εκλογές τις οποίες αναμένεται να κερδισει ο Σοσιαλδημοκράτης Αλεξάντρ Κβασνιέβσκι. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του είναι ο Μάριαν Κρζακλέβσκι, ο επικεφαλής της Αλληλλεγγύης, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή και το οποίο κυβερνά τη χώρα. Συνολικά υπάρχουν δώδεκα υποψηφιοι γιά την προεδρία , μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος Λέχ Βαλέσα, ο οποίος έχασε με μικρή διαφορά ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 1995.

Δοκιμή γιά την άκρα δεξιά οι δημοτικές εκλογές στο Βέλγιο
Μέτρο ενδεικτικό της υποστήριξης των ψηφοφόρων προς την άκρα δεξιά θεωρούνται οι εκλογές γιά την τοπική αυτοδιοίκηση που διεξάγονται σήμερα στο Βέλγιο. Το κόμμα που ζητεί την ανεξαρτησία της Φλαμανδικής περιοχής, καθώς και την ολοκληρωτική απαγόρευση της εισόδου μεταναστών στη χώρα, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος την τελευταία δεκαετία- είναι δε το ισχυρώτερο κόμμα στην δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Βελγίου, την Αμβέρσα. Ο ηγέτης του εν λόγω κόμματος δήλωσε ότι αποτελεί ευοίωνο παράδειγμα η περίπτωση της Αυστρίας, όπου το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτοσυγκράτηση συστήνει η Αυστραλία
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δήλωσε ότι υποστηρίζει την στάση που τηρεί η κυβέρνηση της Ινδονησίας έναντι των αυτονομιστών στη Δυτική Νέα Γουινέα, αλλά κάλεσε την κυβέρνηση της Τζακάρτα να ασκήσει αυτοσυγκράτηση . Η Ινδονησία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας πρέπει να διδαχθεί από την περίπτωση του Ανατολικού Τιμόρ ότι η βία εις βάρος των κατοίκων είναι τελικά αντιπαραγωγική. Πάνω από 26 άτομα έχουν βρεί τον θάνατο και περίπου 40 άλλα έχουν τραυματισθεί κατά την διάρκεια συμπλοκων της στυνομίας με αυτονομιστές στο Ιριάν Τζίγια.
 

Μάχες ανταρτών και στρατού στη Σρι Λάνκα
Ο στρατός στη Σρι Λάνκα αναφέρει ότι νέες μάχες έχουν ξεσπάσει εναντίον των ανταρτών Ταμίλ γύρω από την πόλη Ναγκαρκόβιλ, στην επαρχία Τζάφνα. Ο στρατός της Σρι Λάνκα κατάφερε να απομακρύνει τις επιθέσεις των ανταρτών χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροβόλα όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εννιά στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από τριάντα έχουν τραυματισθεί, ενώ τα θύματα από την πλευρά των ανταρτών είναι ακόμη περισσότερα.

Ο τελευταίος αγώνας του Γουέμπλεϊ
Το κύκνειο άσμα του διασημότερου σταδίου της Αγγλίας, του Σταδίου Γουέμπλεϊ, γράφτηκε χθες με τον αγώνα των εθνικών ομάδων της Αγγλίας και της Γερμανίας. Το τέλος πάντως δεν ήταν αίσιο για την αγγλική ομάδα, καθώς έχασε από την εθνική της Γερμανίας εντός έδρας. Αμέσως μετά, ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, Κέβιν Κίγκαν, υπέβαλε την παραίτησή του. Το Γουέμπλεϊ πρόκειται να υποστεί ριζική ανακαίνιση και να δώσει τη θέση του σε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Το διάσημο στάδιο της Αγγλίας χτίσθηκε το 1923 και έγινε γνωστό όταν φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.