Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Βόισλαβ Κοστούνιτσα - οι οπαδοί του ελέγχουν τα κτίτια του κοινοβουλίου και της ραδιοτηλεόρασης
Βόισλαβ Κοστούνιτσα - οι οπαδοί του ελέγχουν τα κτίτια του κοινοβουλίου και της ραδιοτηλεόρασης

(06/10/2000, 09.09 GMT)

Μία ημέρα μετά την εξέγερση
Η ηγεσία της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία συνέστησε έκτακτα επιτροπή η οποία έχει ως αποστολή όπως λένε στελέχη της αντιπολίτευσης να αναλάβει την διοίκηση της χώρας στον απόηχο της χθεσινής εξέγερσης κατά του προέδρου Μιλόσεβιτς. Προσέθεσαν ότι στόχοι της επιτροπής είναι να διασφαλίσει την δημόσια τάξη και να επιληφθεί της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης μέχρι την επιστροφή της Γιουγκοσλαβίας στην κανονική πολιτική ζωή.  Χθες, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα και νικητής των προεδρικών εκλογών αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος.Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις για το πού ακριβώς βρίσκεται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στελέχη της αντιπολίτευσης λένε πάντως ότι ο κ. Μιλόσεβιτς βρίσκεται σε χωριό κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. Πάντως ο αδελφός του κ. Μιλόσεβιτς από τη Μόσχα όπου βρίσκεται λέει ότι παραμένει στο Βελιγράδι. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες συνάντηση πραγματοποιεί η ηγεσία του γιουγκοσλαβικού στρατού εδώ και αρκετές ώρες για να εκτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις. Οι οπαδοί του κ. Κουστούνιτσα ελέγχουν τώρα το κοινοβούλιο και τον ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Χθες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης ξεχύθηκαν στους δρόμους και στην συνέχεια κατέλαβαν τα δύο κτίρια.

Ο Ιβανόφ έφτασε στο Βελιγράδι για συνομιλίες
Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ έφτασε στο Βελιγράδι όπου σύμφωνα με αξιωματούχους είναι προετοιμασμένος να πραγματοποιήσει συνομιλίες με όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC  στη Μόσχα, αποστολή του κ. Ιβανόφ είναι να εξασφαλίσει την αναίμακτη λήξη της εξουσίας του προέδρου Μιλόσεβιτς. Νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι επιθυμεί να δει το τέλος της Γιουγκοσλαβικής απομόνωσης και την χώρα αυτή να αναπτύσσεται δημοκρατικά. Στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποβλέπουν τώρα στην αναγνώριση νέας κυβέρνησης στην Γιουγκοσλαβία. Νωρίτερα ο πρόεδρος Κλίντον είχε πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Γιουγκοσλαβία μόλις αναδειχθεί νέα δημοκρατική κυβέρνηση ενώ ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών Πασκάλ Μίλο είπε στο ΒΒC όι πιστεύει πως μία δημοκρατική Σερβία θα αλλάξει την στάση της προς το Κοσσυφοπέδιο.

Σεισμός 7.3 Richter στην Ιαπωνία
Ισχυρός σεισμός έντασης 7.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την νοτιοδυτική Ιαπωνία σήμερα. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για τέσσερις τραυματίες από τους οποίους είχαν θαφτεί στα ερείπεια όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ιαπωνία τα τελευταία πέντε χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρές υλικές ζημιές.Χιλιάδες άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ενώ έχουν διακοπεί οι δημόσιες μεταφορές.  Το 1995 έξι χιλιάδες άτομα βρήκαν το θάνατο στην Ιαπωνία από το σεισμό που έπληξε το Κόμπε.

Σφράγισε τα Παλαιστινιακά εδάφη ο ισραηλινός στρατός
Πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός σφράγισε τις πρώτες πρωινές ώρες την Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας λέγοντας ότι ελπίζει έτσι να μειώσει τον κίνδυνο νέων συγκρούσεων με τους Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ, της αγιότερης μέρας του εβραϊκού έτους. Εξήντα εννέα άτομα, σχεδόν όλοι τους Αραβες, έχουν βρει το θάνατο από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, τις πιο αιμοσταγείς των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Περιορίζει τη θητεία του Φουτζιμόρι το Κογκρέσο
Στο Περού, το Κογκρέσο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μέτρο το οποίο περιορίζει την θητεία του προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Η θητεία του κ. Φουτζιμόρι μειώθηκε στον ένα χρόνο και πρέπει τώρα να εγκαταλείψει την εξουσία τον Ιούλιο. Η ψήφος του Κογκρέσου έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για δωροδοκία στις οποίες ενεχόταν ο σύμβουλος του προέδρου Φουτζιμόρι και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Βλαντίμιρο Μοντεσίνος.

Πτήσης για Βαγδάτη από Τουρκία και Ιράκ
Η Συρία λέει ότι θα αποστείλει αεροσκάφος στο Ιράκ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια. Το αεροσκάφος που θα μεταφέρει ιατρική βοήθεια και προσωπικό όπως επίσης και αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του σύριου υπουργού υγείας. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η ανακοίνωση αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων Ιράκ-Συρίας, οι ηγεσίες των οποίων ανήκουν σε αντίπαλες παρατάξεις του παναραβικού κόμματος Ba'ath. Σήμερα αναχωρεί επίσης για τη Βαγδάτη και τουρκικό αεροσκάφος το οποίο επίσης μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Διεθνής Αμνηστεία καταδικάζει τις επιθέσεις αυτοκτονίας
Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστεία καταδίκασε την αύξηση των επιθέσεων αυτοκτονίας στην Σρι Λάνκα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η ανακοίνωση της ομάδας έρχεται μία ημέρα μετά το θάνατο εννέα ατόμων στην πόλη Μενταουατστσίγια και εικοσιτεσσάρων ατόμων στην πόλη Μουτούρ την Δευτέρα. Περισσότερα από πενήντα άτομα έχουν βρει το θάνατο από παρόμοιες επιθέσεις στη Σρι Λάνκα τον τελευταίο μήνα

Βρετανικές Αερογραμμές : Μέτρα γιά την ασφάλεια των επιβατών
Η British Airways απάλλαξε από τα καθήκοντά τους προσωρινά 11 πιλότους και 3 αεροσυνοδούς ύστερα από καταγγελίες ότι έπιναν ποτό πριν από τις πτήσεις. Η British Airways προέβη σε αυτή την ενέργεια ύστερα από καταγγελίες που προβλήθηκαν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί παραβίασαν τους κανόνες της εταιρείας σχετικά με το αλκόλ. H εταιρεία πραγματοποιεί έρευνα για το θέμα.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.