Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ισραηλινοί στρατιώτες στη Ραμάλα
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Ραμάλα

(04/10/2000 18.00 GMT)

Παρίσι : Συνομιλίες για την κρίση στη Μέση Ανατολή
Η υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ έχει αρχίσει μία σειρά συναντήσεων στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ σε μία προσπάθεια οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν γιά τον τερματισμό της βίας στις παλαιστιναικές περιοχές. Ο κ. Αραφάτ μέχρι στιγμής αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Μπάρακ τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα πρέπει πρώτα να δεχθεί τη διεγαγωγή έρευνας από εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας γιά τα επεισόδια βίας στα οποία περισσότεροι από 60 άνθρωποι - οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι - βρήκαν το θάνατο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ακόμη ένα παιδί-παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας. Οι κύριοι Μπάρακ και Αραφάτ αναμένεται να έχουν επίσης συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Κατά πάσα πιθανότητα οι συνομιλίες γιά την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή θα συνεχισθούν αύριο στην Αίγυπτο.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ
Εκτεταμένες διαδηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης πρός τους Παλαιστινίους έγιναν σε πολλές Αραβικές χώρες. Στη Συρία η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα γιά να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτών οι οποίοι συγκέντρωθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ  και έριχναν πέτρες. Στο Ιράκ ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν επέκρινε τα Αραβικά κράτη επειδή δεν αντέδρασαν δυναμικά στην πολιτική του Ισραήλ στα κατεχόμενα. Πολλές αραβικές κυβερνήσεις αποφάσισαν την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού γιά την περίθαλψη των Παλαιστινίων . Στο Ιράν ο πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Οργανισμού Ισλαμικών Χωρών με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών του μουσουλμανικού κόσμου έναντι του Ισραήλ.

Βελιγράδι : Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Στο Βελιγράδι περίπου 15 χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους γιά να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η τελευταία πορεία διαμαρτυρίας συμπίπτει με την ακροαμτική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο που αφορά την προσφυγή της αντιπολίτευσης η οποία επιμένει ότι ο υποψήφιός της Βόισλαβ Κοστούνιτσα συγκεντρώνει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την απαραίτητη πλειοψηφία γιά να εκλεγεί πρόεδρος. Εν τω μεταξύ η αστυνομία εισέβαλε στα ανθρακωρυχεία Κολουμπάρα , νότια του Βελιγραδίου , γιά να διαλύσει τους συγκεντρωθέντες ανθακωρύχους που  απεργούν τις τρείς τελευταίες μέρες, στα πλάισια των κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Μιλόσεβιτς, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στα ανθακωρυχεία επικρατεί ηρεμία ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των απεργών.

Αναβάλει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο Χουσείν Κιβρίκογλου
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Χουσείν Κιβρίκογλου αποφάσισε να αναβάλει την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου να χαρακτηρισθεί "γενοκτονία" ο θάνατος εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου. Ο στρατηγός Κιβρίκογλου είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτό το μήνα. Η ψήφος του Κογκρέσου δεν είναι δεσμευτική γιά την κυβέρνηση Κλίντον που έσπευσε να δηλώσει ότι θέματα όπως η εξόντωση των Αρμενίων πρέπει να απασχολούν τους ιστορικούς και όχι τους πολιτικούς .

Τζακάρτα : Συλλαμβάνεται αρχηγός πολιτοφυλακής του Ανατολικού Τιμόρ
Η ινδονησιακή αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη μιας φιλοινδονησιακης παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατηγορείται ότι διέπραξε βιαιοπραγίες πέρσυ στο Ανατολικό Τιμόρ μετά τη διεξαγωγή δημοψηφήσματος για την ανεξαρτησία του. Ο Ενρίκο Γκουτέρες κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές της Ινδονησίας ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά του ηγέτη του Ανατολικού Τιμόρ στην  οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι. Η Τζακάρτα δέχεται πιέσεις από την διεθνή κοινότητα να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και να προσάγει τους δράστες βιαιοπραγιων στη δικαιοσύνη.

Δελχί : Συμβιβασμό στο θέμα του Κασμίρ προτείνει ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στην Ινδία, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να βρούν μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του Κασμίρ που παραμένει άλυτο εδώ και 50 χρόνια και έχει φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Η Μόσχα και το Δελχί  αναμένεται να υπογράψουν αμυντικό πρωτόκολλο και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τις πωλήσεις όπλων.

Πεκίνο : Nέα σχέδια γιά το διάστημα
Η Κίνα επιδιώκει τη συμμετοχή της στα προγράμματα γιά την εξερεύνηση του διαστήματος και θα ήθελε να θέσει σε τροχιά επαδρωμένο διαστημόπλοιο. Παράλληλα όμως το Πεκίνο έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει με την κούρσα των εξοπλισμών στο διάστημα.Ο επικεφαλής του Κέντρου Αεροναυτικής και Διαστήματος Λουάν Εντζί ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο ότι οι προετοιμασίες γιά την αποστολή επανδρωμένου διαστημοπλοίου στο διάστημα βασίζονται στην επιτυχή εκτόξευση μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου πέρυσι. Ο κ. Λουάν είπε ότι η Κίνα θα ήθελε να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι και να συμμετάσχει στις προσπάθειες γιά την εξερεύνηση του Αρη.

Αμάν : Διεθνές συνέδριο γιά τους φυσικούς πόρους
Εκπρόσωποι οργανώσεων γιά την προστασία του περιβάλλοντος έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν γιά να λάβουν μέρος σε διεθνές συνέδριο με θέμα τη διατήρηση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας. Οι σύνεδροι θα συζητήσουν θέματα όπως είναι η προστασία των υδάτινων πόρων και των σπανίων ειδών καθώς και προβλήμα που σχετίζονται με τις αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στις καιρικές συθνήκες .

Ανοίγει η αγορά της Κίνας γιά τη Βόνταφον
Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας η Βόνταφον ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία China Mobile που έχει την έδρα της στο Χόνγκ Κονγκ . Με τη συμφωνία αυτή η Βόνταφον θα έχει πρόσβαση σε μία από τις εν δυνάμει μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο - στην αγορά της Κίνας . Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βόνταφον θα κάνει επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων γιά να μπορέσει η China Mobile να αγοράσει επτά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα.

Σχέδια γιά τζάμπο-μαμούθ
Τα σχέδια γιά την κατασκευή αεροσκαφών - μαμούθ ενισχύθηκαν από τη βιομηχανία αεροναυπηγικής. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών είπε σε συνέδριο αεροναυπηγών στη Σιγκαπούρη ότι τα σούπερ ζάμπο δεν είναι μόνο απαραίτητα αλλά θα αποδειχθούν και μία  περισσότερο οικονομική λύση γιά την ικανοποίηση των εκατομμυρίων ταξιδιωτών που προτιμούν το αεροπλάνο από άλλα μέσα μεταφοράς.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.