Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη
Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

(04/10/2000 14.00 GMT)

Παρίσι : Συνομιλίες για την κρίση στη Μέση Ανατολή
Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μαντλήν Ολμπράιτ, έχει σήμερα ξεχωριστές  συνομιλίες στο Παρίσι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γασέρ Αραφάτ, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλίνών και Παλαιστινίων που κόστισαν την ζωή σε πάνω από 60 ανθρώπους τις τελευταίες 6 μέρες. Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν απ' ευθείας συνομιλίες αργότερα σήμερα , όπως όμως είπε ο κ. Αραφάτ αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελεσματα των συνομιλιών που έχει με την υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο κ. Αραφάτ απαιτεί να υπάρξει ένα καθεστώς προστασίας των Παλαιστινίων πολιτών και να διεξαχθεί διεθνής έρευνα γιά τα επεισόδια βίας. Οι κύριοι Μπάρακ και Αραφάτ αναμένεται ότι θα έχουν επίσης συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και κατά πάσα πιθανότητα οι συνομιλίες γιά την εκτόνωση της κρίσης θα συνεχισθούν αύριο στην Αίγυπτο. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η κάθε πλευρά επέρριψε τις ευθύνες για την βία στην άλλη, ενώ οι περισσότερες χώρες επέκριναν το Ισραήλ για υπερβολική χρήση στρατιωτικής βίας. Χθες συνεχίστηκαν  για έκτη μέρα οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη παρά τη συμφωνία για εκεχειρία.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Βελιγράδι
Στο Βελιγράδι περίπου δέκα χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους γιά να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η τελευταία πορεία διαμαρτυρίας συμπίπτει με την ακροαμτική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο που αφορά την προσφυγή της αντιπολίτευσης η οποία επιμένει ότι ο υποψήφιός της Βόισλαβ Κοστούνιτσα συγκεντρώνει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την απαραίτητη πλειοψηφία γιά να εκλεγεί πρόεδρος. Εν τω μεταξύ 
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία είπε ότι ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν θα πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη κατηγορούμενος γιά εγκλήματα πολέμου εφόσον η διεθέτηση αυτή θα επιτρέψει την αποχώρησή του από την εξουσία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Τζίρι Ντιένστμπίερ υπογράμμισε ότι ο διακανονισμός αυτός δεν θα ήταν η πλέον "ηθική λύση"  θα ήταν όμως η καλύτερη διευθέτηση από το να αγνοηθούν τα συμφέροντα του σερβικού λαού.

Η Εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών συνάντησε συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιστα
Η εισαγγελέας του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, βρίσκεται στη Βοσνία όπου έχει συναντήσεις με συγγενείς 7 χιλιάδων περίπου ατόμων των οποίων η τύχη αγνοείται μετά την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα όταν η πόλη κατελήφθει το 1995 από τις δυνάμεις των Σερβοβόσνιων.Σε σχέση με την σφαγή έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του τότε ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάραντζιτς καθώς και του πρώην αρχηγού των δυνάμεων τους, Ράτκο Μλάντιτς.

Ηνωμένες Πολιτείες : Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Γκορ - Μπούς
Οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για το προεδρικό αξίωμα είχαν σήμερα την πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής όπου οι δύο υποψήφιοι διαφώνησαν στο θέμα της μείωσης της φορολογίας. Οι κύριοι Αλ Γκορ και Τζωρτζ Μπούς ο νεώτερος ασχολήθηκαν επίσης και με θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καθώς και με την κατάσταση στην Γιουγκοσλαβία. Ανταποκριτής του BBC στην Βοστώνη, όπου διεξήχθει η τηλεοπτική μονομαχία, μεταδίδει ότι το χαρακτηρηστικό της εμφάνισης του κυρίου Γκορ ήταν η παράθεση στοιχείων ενώ οι παρεμβάσεις του κυρίου Μπούς ήταν συναισθηματικά φορτισμένες. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτίμησαν ότι ο κ. Μπούς είχε ένα μικρό πλεονέκτημα, όμως οι δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά την τηλεοπτική μονομαχία έδειξαν ότι ο κ. Γκορ προηγείται με μικρή διαφορά του αντιπάλου του.

Κολομβία : Ο Ερυθρός Σταυρός διακόπτει το έργο του
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι διακόπτει την επιχείρηση απομάκρυνσης των τραυματιών από τις περιοχές που σημειώνονται οι εμφύλιες συγκρούσεις, μετά το δεύτερο περιστατικό φόνου τραυματία που βρισκόταν σε ασθενοφόρο, από την αντίπαλη παράταξη. Ο Ερυθρός Σταυρός τονίζει ότι θα αναθεωρήσει την απόφαση του μόνο αν λάβει εγγυήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές ότι θα σέβωνται την ουδετερότητα του.

Τζακάρτα : Συλλαμβάνεται αρχηγός πολιτοφυλακής του Ανατολικού Τιμόρ
Η ινδονησιακή αστυνομία συνέλλαβε τον ηγέτη μιας φιλοινδονησιακης παραστρατιωτικής οργάνωσης που κατηγορείται ότι διέπραξε βιαιοπραγίες πέρσυ στο Ανατολικό Τιμόρ μετά την διεξαγωγή δημοψηφήσματος για την ανεξαρτησία του. Ο Ευρίκο Γκουτερές κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές της Ινδονησίας ότι μετείχε στην επίθεση κατά ηγέτη του Ανατολικού Τιμόρ κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι. Η τζακάρτα δέχεται πιέσεις από την διεθνή κοινότητα να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και να προσάγει τους δράστες βιαιοπραγιων στην δικαιοσύνη.

Οι ξένες επενδύσεις ξεπερνούν φέτος το ένα τρισεκατομμύριο δολλάρια
Τα Ηνωμένα Εθνη προβλέπουν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα ξεπεράσουν φέτος το ένα τρισεκατομμύριο δολλάρια και ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτές είναι συγχωνεύσεις και αγορές εταιρείων. Η τελευταία έκθεση της UNCTAD, της Υπηρεσίας για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει επίσης ότι οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται σε κυρίαρχη θέση και ότι η Βρετανία προηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών ως η χώρα με τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις. Η έκθεση όμως επισημαίνει ότι οι συνέπειες της επιταχυνόμενης παγκοσμοποίησης δημιουργούν ανησυχίες, και στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, για τον κίνδυνο να κυριαρχούνται οι οικονομίες τους από ξένους επενδυτές.

Δελχί : Ο Ρώσος πρόεδρος καλεί Ινδία και Πακιστάν να συμβιβαστούν στο θεμα του Κασμίρ
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στην Ινδία, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να βρούν μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του κασμίρ που παραμένει άλυτο εδώ και 50 χρόνια και έχει φέρει τις δύο χώρες σε στρατιωτική αντιπαράθεση. Σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύεται ότι θα ασχοληθεί και με αμυντικά θέματα. Οι δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν αμυντικό πρωτόκολλο και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για πωλήσεις όπλων. Μία συμφωνία που συζητείται, προβλέπει την κατασκευή στην Ινδία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης.

Καμμία αλλαγή στα αμερικανικά επιτόκια
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσησε να μην μεταβάλει τα αμερικανικά επιτόκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της τράπεζας, Αλαν Γκρήνσπαν, εκτιμά ότι η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης θα κρατήσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές τάσεις.

Την γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζει επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφησμα το οποίο χαρακτηρίζει γενοκτονία τους διωγμούς και φόνους εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων στην Τουρκία το 1915. Το ψήφησμα δεν είναι δεσμευτικό, όμως προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας και τις επικρίσεις της κυβέρνησης Κλίντον που υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να απασχολεί ιστορικούς και όχι πολιτικούς.

Αδειες εργασίας σε εκατοντάδες χιλιάδες ξένους δίνουν οι ΗΠΑ
Η Αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα χορηγηθούν 600 χιλιάδες νέες βίζες τα επόμενα τρία χρόνια σε ξένους εργάτες ειδικούς στους υπολογιστές. Οι αμερικανικές εταιρείες υπολογιστών διαμαρτύρονται ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές λόγω έλλειψης ειδικευμένων επιστημόνων και εργατών. Ομως τα αμερικανικά συνδικάτα διαφωνούν με τη νέα νομοθεσία υποστηρίζοντας με την άφιξη των ξένων θα μειωθούν και οι μισθοί.
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.