Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Τραυματίας παλαιστίνιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο
Τραυματίας παλαιστίνιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο

(03/10/2000 14.45 GMT)

Παραβιάζεται η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθή
Νέες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Ενας παλαιστίνιος ηλικίας 30 ετών πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στον εβραικό οικισμό Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας. Προηγουμένως το Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει μέρος των δυνάμεων του από ορισμένες "ευαίσθητες" περιοχές στα κατεχόμενα μετά τη συμφωνία με παλαιστίνιους αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι γιά θέματα ασφάλειας. Στόχος της συμφωνίας είναι ο τερματισμός των επεισοδίων βίας που άρχισαν πρίν από έξι μέρες. Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι η απόφαση γιά την απόσυρση των ισραηλινών στρατιωτών ελήφθη έπειτα από πιέσεις που άσκησε η διεθνής κοινότητα. Στα επεισόδια βίας  περισσότερα από πενήντα άτομα βρήκαν το θάνατο.Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον ηγέτη των παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και την υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ  Μαντλίν Ομπράιτ αύριο στο Παρίσι.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γιουγκοσλαβία
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει σημειωθεί σε περιοχές του Βελιγραδίου καθώς και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της Σερβίας,  ενώ οι οπαδοί της αντιπολίτευσης που έχουν κατέβει στους δρόμους επιδιώκουν ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ήττα του στις πρόσφατες εκλογές. Παράλληλα οι ανθρακωρύχοι συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας παρά τις συνομιλίες που είχαν εκπρόσωποί τους με το αρχηγό του Γενικού Επιτελείου , στρατηγό Νεμπόγισα Πάβκοβιτς. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Γιουγκοσλαβία μεταδίδει ότι τα κόμματα της αμτιπολίτευσης ανησυχούν γιά το ενδεχόμενο στις πολιτικές εξελίξεις να εμπλακεί ο στρατός.

Συνομιλίες Κουκ-Κασουλίδη
Την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, στον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Λονδίνο. Ο κ. Κουκ τόνισε ότι η Βρετανία επιθυμεί την άμεση ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα τους τελευταίους μήνες.Τόσο ο Ρόμπιν Κουκ, όσο και ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις σημερινές συνομιλίες, τονίζοντας ότι υπάρχει κοινό έδαφος για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ.Κουκ θεωρεί ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μία ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, γεγονός που φάνηκε να συμμερίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι παρά τη δυσαρέσκεια της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν περί δύο "ισότιμων πλευρών", ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης πρόκειται να παραστεί και να συμμετάσχει στους επόμενους γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Η Γερμανία γιορτάζει την επέτειο της επανένωσης της
Στην Γερμανία γιορτάζεται σήμερα η δέκατη επέτειος της επανένωσης της χώρας. Οι επίσημες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας παρουσία επισήμων από πολλές χώρες, αλλά δεν θα πάρει μέρος σ'αυτές ο άνδρας που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επανένωσης, ο πρώην Καγκελλάριος Χέλμουτ Κολ ο οποίος αρνείται να συνεργαστεί στις ανακρίσεις για το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ενόσο ο ίδιος ήταν ηγέτης του.

Βοήθεια στη Βαγδάτη
Αεροσκάφος των μαροκινών αερογραμμών μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Βαγδάτη. Το γεγονός χαρακτηρίζεται "πλήγμα" γιά την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στην περιοχή. Οι δύο χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν τον αεροπορικό απολεισμό του Ιράκ. Σημειώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ιορδανία και η Υεμένη έστειλαν αεροσκάφη με προμήθειες στη Βαγδάτη σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ιρακινό λαό που υφίσταται τις επώδυνες επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη. Προηγήθησαν παρεμφερείς αποστολές από αεροσκάφη της Γαλλίας και της Ρωσίας. Το Παρίσι και η Μόσχα υποστηρίζουν ότι οι πτήσεις των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας πρός τη Βαγδάτη δεν θα πρέπει να παρεμποδίζονται από τις κυρώσεις του ΟΗΕ αν δεν μεταφέρουν προιόντα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο εμπάργκο.

Συμφωνία Ινδίας-Ρωσίας
Η Ρωσία και η Ινδία υπέγραψαν νέα συμφωνία συνεργασία στο στρατηγικό τομέα που θα επιτρέψει την αναβίωση των στενών δεσμών που χαρακτήριζαν τις σχέσεις των δύο κρατών κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου . Η συμφωνία υπεγράφη στο Δελχί από τον Ρώσο  πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπεχάρι Βατσπαγί . Με βάση τη συμφωνία αυτή οι δύο χώρες θα πραγματοποιούν συνόδους  κορυφής κάθε χρόνο , θα συνεργαζόνται στενότερα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και θα αναπτύξουν μία κοινή στρατηγική σε θέματα όπως είναι η καταπολεμηση της τρομοκρατίας και η άμυνα .

Νέο επίτευγμα στον τομέα της γενετικής
Ενα παιδί του σωλήνα γεννήθηκε μετά από γενετικές δοκιμές ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα έχει τους κατάλληλους ιστούς που μπορεί να βοηθήσουν την αδελφή του να ζήσει. Το παιδί γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κύτταρά του είναι όμοια με αυτά της αδελφής του που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού γιά να επιζήσει. Οπως γράφει και η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ είναι η πρώτη φορά που "κατασκευάζεται "  ένα παιδί του σωλήνα με στόχο τη διάσωση ενός άλλου παιδιού που στην προκειμένη περίπτωση είναι η αδελφή του. Το νέο αυτό επίτευγμα στον τομέα της γενετικής οφείλεται στους επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου των Μασόνων στο Ιλλινόι των Ηνωμένων Πολιτειών .

Θετικά στοιχεία γιά την ιαπωνική οικονομία
Η τελευταία έκθεση γιά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιαπωνία επισήμαινει ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας παράλληλα όμως τονίζει ότι ορισμένοι τομείς της ιαπωνικής οικονομίας παραμένουν στάσιμοι . Σύμφωνα με την  τριμηνίαια  έκθεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας η εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών . Η μεγαλύτερη βελτίωση έχει σημειωθεί στα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα ενώ αντίθετα απαισιόδοξοι παραμένουν  οι μικροεπιχειρηματίες και αυτοί που ασχολούνται με τους άλλους τομείς της οικονομίας .

Πλημμύρες στο Βιετνάμ
Οι καταρρακτώδεις βροχές σε ορισμένες περιοχές στο δέλτα του ποταμού Μεκόγκ στο Βιετνάμ έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση τις κατάστασης γιά χιλιάδες πλημμυροπαθείς που ήδη αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών . Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 230 - οι περίσσοτεροι είναι παιδιά .

Ο τυφώνας Κηθ πλήττει την Νικαράγουα
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Κηθ στη Νικαράγουα. Στη γειτονική Γουατεμάλα ένα νεαρο κορίτσι πνίγηκε ενώ χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι ισχυροί άνεμοι και οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην Κεντρική Αμερική. Ο τυφώνας πάντως έχει εξασθενίσει αν και εξακολουθούν οι ισχυροί άνεμοι.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.