Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη
Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

(03/10/2000 19.30 GMT)

Κατέρρευσε η εκεχειρία Ισραηλινών-Παλαιστινίων
Συνεχίζονται για έκτη μέρα οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη παρά τη συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων για εκεχειρία. Στη Λωρίδα της Γάζας ελικόπτερα του Ισραηλινού στρατού έβαλαν με ρουκέτες κατά Παλαιστινιακών στόχων. Εκπρόσωποι των νοσοκομείων της περιοχής λένε ότι τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν απο τις συγκρούσεις. Προηγουμένως το Ισραήλ αποφάσισε να αποσύρει μέρος των δυνάμεων του από ορισμένες "ευαίσθητες" περιοχές στα κατεχόμενα μετά τη συμφωνία με παλαιστίνιους αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι γιά θέματα ασφαλείας.  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον ηγέτη των παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ και την υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ  Μαντλίν Ολμπράιτ αύριο στο Παρίσι. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του ισραηλινού στρατού γιά το θάνατο του νεαρού παλαιστινίου, ένα αγόρι ηλικίας μόλις 12 ετών,  το περασμένο Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, την ευθύνη κατά πάσα πιθανότητα φέρουν ισραηλινοί στρατιώτες. Το γεγονός αποθανάτισε ο φακός της τηλεοπτικής κάμερας και ο θάνατος του Μοχάμεντ αλ Ντούρα στα χέρια του πατέρα του συνεκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Γιουγκοσλαβία : Αποφασισμένες οι αρχές να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές
Οι σερβικές αρχές έκαναν σαφές ότι είναι αποφασισμένες να θέσουν τέλος στην εκστρατεία της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα γιά τον τερματισμό της βίας που απειλεί τις ζωές αθώων πολιτών, παρεμποδίζει την κυκλοφορία των οχημάτων και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων - όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Στο μεταξύ διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει σημειωθεί σε περιοχές του Βελιγραδίου καθώς και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της Σερβίας. Παράλληλα οι ανθρακωρύχοι συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας παρά τις συνομιλίες που είχαν εκπρόσωποί τους με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Νεμπόγισα Πάβκοβιτς. Ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στη Γιουγκοσλαβία μεταδίδει ότι τα κόμματα της αμτιπολίτευσης ανησυχούν γιά το ενδεχόμενο στις πολιτικές εξελίξεις να εμπλακεί ο στρατός.

Η Γερμανία γιορτάζει την επέτειο της επανένωσης της
Στην Γερμανία γιορτάζεται σήμερα η δέκατη επέτειος της επανένωσης της χώρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ εξήρε τη συμβολή του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ στην υπόθεση της ενοποίησης. Οι επίσημες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας παρουσία επισήμων από πολλές χώρες, αλλά δεν λαμβάνει  μέρος σ'αυτές ο κ. Κολ, ο αρχιτέκτονας της επανένωσης. Ο κ. Κολ αρνείται να συνεργαστεί στις ανακρίσεις για το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος την περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ήταν ηγέτης του.

Αδειες εργασίας σε εκατοντάδες χιλιάδες ξένους δίνουν οι ΗΠΑ
Η αμερικανική γερουσία υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα χορηγηθούν 600 χιλιάδες νέες βίζες τα επόμενα τρία χρόνια σε ξένους εργάτες ειδικούς στους υπολογιστές. Οι αμερικανικές εταιρείες υπολογιστών διαμαρτύρονται ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές λόγω έλλειψης ειδικευμένων επιστημόνων και εργατών. Ομως τα αμερικανικά συνδικάτα διαφωνούν με τη νέα νομοθεσία υποστηρίζοντας με την άφιξη των ξένων θα μειωθούν και οι μισθοί.

Συνομιλίες Κουκ-Κασουλίδη
Την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ στον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στο Λονδίνο. Ο κ.Κουκ τόνισε ότι η Βρετανία επιθυμεί την άμεση ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα τους τελευταίους μήνες.

Κηδεύθηκε ο Πιέρ Τρουντό
Στο Μόντρεαλ έγινε η κηδεία δημοσία δαπάνη του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιέρ Ντρουντό που απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσα στους επισήμους που παρευρέθησαν στη νεκρώσιμη ακολουθία ήταν ο τέως πρόεδος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ και ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Ο Καναδάς είναι μία από τις χώρες που ποτέ δεν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Αβάνα. Το 1976 ο Ντρουντό είχε επισκεφθεί την Κούβα.

Βοήθεια στη Βαγδάτη
Αεροσκάφος των μαροκινών αερογραμμών μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Βαγδάτη. Το γεγονός χαρακτηρίζεται "πλήγμα" γιά την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στην περιοχή. Οι δύο χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν τον αεροπορικό αποκλεισμό του Ιράκ. Σημειώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ιορδανία και η Υεμένη έστειλαν αεροσκάφη με προμήθειες στη Βαγδάτη σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ιρακινό λαό που υφίσταται τις επώδυνες επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη.

Συμφωνία Ινδίας-Ρωσίας
Η Ρωσία και η Ινδία υπέγραψαν νέα συμφωνία συνεργασίας στο στρατηγικό τομέα που θα επιτρέψει την αναβίωση των στενών δεσμών που χαρακτήριζαν τις σχέσεις των δύο κρατών κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου. Η συμφωνία υπεγράφη στο Δελχί από τον Ρώσο  πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπεχάρι Βατσπαγί. Με βάση τη συμφωνία αυτή οι δύο χώρες θα πραγματοποιούν συνόδους κορυφής κάθε χρόνο, θα συνεργαζόνται στενότερα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και θα αναπτύξουν μία κοινή στρατηγική σε θέματα όπως είναι η καταπολεμηση της τρομοκρατίας και η άμυνα .

Νέο επίτευγμα στον τομέα της γενετικής
Ενα παιδί του σωλήνα γεννήθηκε μετά από γενετικές δοκιμές ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα έχει τους κατάλληλους ιστούς που μπορεί να βοηθήσουν την αδελφή του να ζήσει. Το παιδί γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κύτταρά του είναι όμοια με αυτά της αδελφής του που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού γιά να επιζήσει. Οπως γράφει και η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ είναι η πρώτη φορά που "κατασκευάζεται "  ένα παιδί του σωλήνα με στόχο τη διάσωση ενός άλλου παιδιού που στην προκειμένη περίπτωση είναι η αδελφή του. Το νέο αυτό επίτευγμα στον τομέα της γενετικής οφείλεται στους επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου των Μασόνων στο Ιλλινόι των Ηνωμένων Πολιτειών .

Πλημμύρες στο Βιετνάμ
Οι καταρρακτώδεις βροχές σε ορισμένες περιοχές στο δέλτα του ποταμού Μεκόγκ στο Βιετνάμ έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση τις κατάστασης γιά χιλιάδες πλημμυροπαθείς που ήδη αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 230 - οι περισσότεροι είναι παιδιά .
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.