Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Χιλιάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Χεβρώνα
Χιλιάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Χεβρώνα

(30/09/2000 1830 GMT)

Πολλοί νεκροί στις τελευταίες παλαιστινιακές διαδηλώσεις
Τουλάχιστον 12 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες καθώς οι βίαιες διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για τρίτη συνεχή ημέρα. Ορισμένες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 15. Πάνω από 500 άτομα τραυματίστηκαν. Στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε ότι η πολιτική διαδικασία ισραηλινών και παλαιστινίων έχει πλέον  πνιγεί στο αίμα. Στη Γάζα η παλαιστινιακή αστυνομία συντάχθηκε με τους διαδηλωτές και ενεπλέκη σε εικοσάλεπτη ανταλλαγή πυρών με τους ισραηλινούς. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν εκεχειρία αλλά ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι είναι αμφίβολο πως οι επικεφαλείς της υπηρεσίας ασφαλείας των παλαιστινίων μπορούν να ελέγξουν τους διαδηλωτές. Οι διαμαρτυρίες των παλαιστινίων ξεκίνησαν μετά από την επίσκεψη του σημαίνοντος ακροδεξιού πολιτικού Αριέλ Σαρόν σε περιοχή της Ιερουσαλήμ που είναι ιερή και για τους μουσουλμάνους και για τους εβραίους.

Οι αραβικές χώρες καταδικάζουν τις ενέργειες του Ισραήλ
Ο αραβικός κόσμος καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ στα βίαια επεισόδια των τριών τελευταίων ημερών. Σε ομιλία του στο Κάιρο ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ χαρακτήρισε την κατάσταση σοβαρή. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ είχε κατά πληροφορίες τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ που τον διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός επιδεικνύει την μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Αρκετές κυβερνήσεις -από τη Σαουδική Αραβία ως το Σουδάν- καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα την Κυριακή.

Απορρίπτει τις καταγγελίες για νοθεία η επιτροπή των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία
Η Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία απέρριψε τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες και νοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ, όλες οι καταγγελίες ήταν αβάσιμες. Η αντιπολίτευση εμμένει ότι ο υποψήφιός της Βόισλαβ Κοστούνιτσα είναι νικητής από τον πρώτο γύρο και δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Παράλληλα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και έχει προγραμματισθεί γενική απεργία για τη Δευτέρα προκειμένου να υποχρεωθεί ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε παραίτηση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσεφέρθη να στείλει τον υπουργό εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ στο Βελιγράδι για να διαμεσολαβήσει, με την προϋπόθεση πως συμφωνεί η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Η αντιπολίτευση αντέδρασε θετικά στην προοπτική της ρωσικής διαμεσολάβησης αλλά δεν υπάρχει ακόμη επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση.

Προσέγγιση Ιραν - Ιράκ
Πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί πρόκειται να επισκεφθεί τη Βαγδάτη για να εξετάσει τρόπους βελτίωσης των σχέσων των δύο κρατών. Στην ανακοίνωση του ιρακινού πρακτορείου ειδήσεων δεν αναφέρεται για πότε είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη. Προηγήθηκε ασυνήθιστη  συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του προέδρου του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί και του αντιπροέδρου του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου βρίσκονται για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών.

Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες στη Νότια Ασία
Πληροφορίες αναφέρουν ότι περί τα 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από σφοδρές πλημμύρες στη βορειοανατολική Ινδία και στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Πιστεύεται ότι μόνο στην ινδική πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης κινδυνεύουν περί τα 16 εκατομμύρια άνθρωποι. Πολλοί έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους για να σωθούν. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 700. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το ένα τέταρτο του Μπαγκλαντές έχει πλημμυρίσει και έχουν πληγεί περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Οι επίσημοι λένε πως η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Η αντιπολίτευση καλεί τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε να παραιτηθεί
Ο ηγέτης του κυριοτέρου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος βίαιων αταρχών αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος Μουγκάμπε πριν τις ερχόμενες εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για το 2002. Σε ομιλία του στην πρωτεύουσα  Χαράρε ο αρχηγός του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή Μόργκαν Τσβανγκιράι είπε ότι αν ο κ. Μουγκάμπε αρνηθεί να παραιτηθεί θα απομακρυνθεί από την εξουσία βίαια.

Γιατρός δικαιολογεί "συλλογή" ανθρωπίνων οργάνων
Ολλανδός γιατρός που καταζητείται από την καναδική αστυνομία σχετικά με "συλλογή" ανθρωπίνων οργάνων από πεντάχρονα παιδιά που διατηρούσε σε αποθήκη στην Νέα Σκοτία, δήλωσε ότι δεν έκανε κάτι κακό. Ο Δρ. Ντικ βαν Βέλτζεν είπε ότι πρόκειται για δείγματα από βιοψίες που του τα είχαν στείλει συνάδελφοί του από όλον τον κόσμο για να δώσει δεύτερη γνωμάτευση.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.