Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Απέρριψαν το Ευρώ οι Δανοί
Απέρριψαν το Ευρώ οι Δανοί

(29/09/2000 05.25 GMT)
 

ΟΧΙ των Δανών στο Ευρώ
Οι Δανοί απέρριψαν το Ευρώ σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα. Τα ΟΧΙ υπερίσχυσαν των ΝΑΙ με διαφορά περίπου έξι τοις εκατό. Ο Δανός πρωθυπουργός είπε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ήττα για τον ίδιο και το κόμμα του. Ολα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στη Δανία είχαν ταθεί υπέρ του Ευρώ, όπως επίσης και η ηγεσία του επιχειρηματικού κόσμου και του συνδικαλιστικού κινήματος . Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είπε ότι είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η ζώνη του Ευρώ θα συνεχίζει την πορεία της ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Δανία- η ευρωπαϊκή Ενοποίηση, προσέθεσε, δεν είναι αναστρέψιμη.

Ανένδοτο αγώνα ξεκινά η αντιπολίτευση στη Γιουγκοσλαβία
Η σερβική αντιπολίτευση κάλεσε τους οπαδούς της σε συνεχείς κινητοποιήσεις και δημόσια ανυπακοή σε μία προσπάθεια να εξαναγκάσει τον Σλομπονταν Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί ότι ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής και να παραιτηθεί. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Ζόραν Τζίντζιτς είπε ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα ξεκινήσουν με μία μεγάλη συγκέντρωση στο Βελιγράδι σήμερα και κάλεσε όλους του μαθητές και τους φοιτητές  να μην παρουσιαστούν στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους. Τα επίσημα αποτελέσματα φέρουν τον κ. Κοστούνιτσα να προηγήται δέκα ποστοστιαίες μονάδες του κ. Μιλόσεβιτς χωρίς όμως να επιτυγχάνει να συγκεντρώσει το απαραίτητο 50 τοις εκατό των ψήφων. Η αντιπολίτευση λέει ότι στην πραγματικότητα ο κ. Κουστούνιτσα πέτυχε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είπε ότι τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ενισχύουν τα αποδείξιμα αποτελέσματα από εκλογικά κέντρα και προσέθεσε ότι ήρθε η ώρα να παραιτηθεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στο μεταξύ η Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας προσετέθη και αυτή στη χορεία των υποστηρικτών του κ. Κοστούνιτσα, λέγοντας ότι είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

Αμερικανικά όπλα επιθυμεί η Ταϊβάν
Το υπουργείο Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει στην Ταϊβάν "έξυπνα" αμερικανικά όπλα η αξία των οποίων θα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολλάρια. Το Πεντάγωνο είπε ότι τα όπλα θα παραδοθούν πριν το τέλος του χρόνου εκτός και εάν το Κογκρέσο ασκήσει βέτο. Το πιο προηγμένο όπλο που παρήγγειλε η Ταϊβάν είναι πύραυλος αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα διατίθεντο μόνο στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η πώληση των όπλων δεν θα έχει συνέπειες στην βασική στρατιωτική ισορροπία της περιοχής.

Δίκη για τα παιδιά-στρατιώτες στη Σιέρα Λεόνε;
Αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκριναν τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρόταση που προβλέπει την προσαγωγή στην δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου στην Σιέρα Λεόνε παιδιών-στρατιωτών. Λένε ότι τα παιδιά μπορεί να έλαβαν μέρος σε φρικαλέες ενέργειες αλλά είναι και τα ίδια θύματα του πολέμου και προσθέτουν ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί τώρα στην επιστροφή των παιδιών στην κοινωνία.

Πέθανε ο Πιερ Τριντό
Απεβίωσε χθες το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Πιερ Τριντό στην ηλικία των ογδόντα ετών. Ο κ. Τριντό εξελέγη πρωθυπουργός το 1968 για πρώτη φορά. Το στυλ του και η όμορφη νεαρή γυναίκα του Μάργκαρετ προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο του Καναδά. Ο κ. Τριντό ήταν υποστηρικτής ενός ενωμένου Καναδά με ισχυρή κεντρική διοίκηση, ενός Καναδά με δύο επίσημες γλώσσες τα γαλλικά και τα αγγλικά. Αγωνίστηκε κατά των αυτονομιστών της ιδιωτικής του πατρίδας, του Κεμπέκ, βελτίωσε τις σχέσεις της χώρας του με τη Βρετανία και επί της πρωθυπουργίας του η συνταγματική εξουσία μεταφέρθηκε από το Βρετανικό στο Καναδικό κοινοβούλιο.

Το Κογκρέσο διαλύει τις μυστικές υπηρεσίες στο Περού
Τα μέλη του κογκρέσου στο Περού υπερψήφισαν πρόταση που προβλέπει την διάλυση της ισχυρής μυστικής υπηρεσίας της χώρας. Ο αρχηγός της υπηρεσίας Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στο επίκεντρο καταγγελιών ότι ο στρατός σχεδίαζε πραξικόπημα. Μετά από σκάνδαλο δωροδοκίας ο κ. Μοντεσίνος εγκατέλειψε τη χώρα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο πρόεδρος Φουτζιμόρι στην προκήρυξη πρόορων εκλογών. Την ίδια αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Λίμα ζητώντας την παραίτηση του κ. Φουτζιμόρι και τον σχηματισμό μεταβατική κυβέρνησης.

Κατά του προέδρου της Τουρκίας ο Μπουλέντ Ετσεβίτ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε ότι η ένταση που χαρακτηρίζει τελευταία, τις σχέσεις της κυβέρνησής του με το νέο πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέντ Σεζέρ, δυναμιτίζει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Αφορμή για την αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού ήταν η άρνηση του κ. Σεζερ να υπογράψει σχέδιο νόμου ποτ αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση τριών κρατικών τραπεζών
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.