Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Βία έχει ξεσπάσει στους δρόμους της Πράγας
Βία έχει ξεσπάσει στους δρόμους της Πράγας

(26/09/2000  16.30 GMT)

Επεισόδια γύρω απο την σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Βίαιες συγκρούσεις βρίσκονται εν εξελίξη στους δρόμους της Πράγας, καθώς  η αστυνομία προσπαθεί να κρατήσει τους αντικαπιταλιστές διαδηλωτές σε απόσταση απο το συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.Υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς, τόσο ανάμεσα στους διαδηλωτές, όσο και τους αστυνομικούς. Αρκετοί αστυνομικοί έπιασαν φωτία απο βόμβα μολότωφ που πέταξαν διαδηλωτές. Η αστυνομία εξάλλου, χρησιμοποίησε δακρυγόνα, ενώ ειδικές δυνάμεις και θωρακισμένα οχήματα προσπάθησαν να σταματήσουν ομάδες συγκεντρωμένων που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω απο το συνεδριακό κέντρο. Τουλάχιστον 5,000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί γύρω απο το συνεδριακό κέντρο, αλλά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος απο τους 20,000 που ανέμεναν οι διοργανωτές. Οι διαδηλωτές λένε ότι σκοπεύουν να κυκλώσουν το συνεδριακό κέντρο και να μην επιτρέψουν στους σύνεδρους να αποχωρήσουν. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας που, όπως λένε, αυξάνει την φτώχεια στον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, James Wolfenson, δήλωσε ότι κατανοεί πολλές απο τις ανησυχίες των διαδηλωτών γύρω απο την παγκοσμιοποίηση.

Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις κατά του Μιλόσεβιτς
Αυξάνονται οι πιέσεις που ασκούν πολλά δυτικά κράτη προς τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να παραδεχθεί ότι έχασε τις εκλογές. Η Βρετανία τον προειδοποίησε να μην στραφεί στην βία για να διατηρηθεί στην εξουσία. Και η Γαλλία πρόσθεσε ότι η νίκη της αντιπολίτευσης θα σήμαινε τον τερματισμό του εμπάργκο κατά της Σερβίας. Η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο υποψήφιος της Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχει κερδίσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν ανακοινώθηκαν επίσημα αποτελέσματα. Η εφορευτική επιτροπή είπε ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα την Πέμπτη, ενώ η γειτονική Κροατία κάλεσε για διεθνή δράση σε περίπτωση που ο Μιλόσεβιτς παραμείνει στην εξουσία. Στο μεταξύ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο Κάρολος Παπούλιας, που ήταν παρατηρητής των εκλογών, δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλότατα προσθέτοντας ότι το μόνο που γνωρίζει σχετικά με τα αποτελέσματα είναι ότι οι Σοσιαλιστές του Slobodan Milosevic υπέστησαν μεγάλη ήττα στις δημοτικές εκλογές, όμως έχουν μάλλον εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Στο μεταξύ, πριν απο λίγο ανακοινώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα απο το Μαυροβούνιο, όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μποϋκοτάρει τις εκλογές. Η εφορευτική επιτροπή που ελέγχεται απο το Βελιγράδι δήλωσε ότι το 20 % των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες και 90 % απο αυτούς υπερψήφισε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ενταση για το νερό στις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας
Η Τουρκία προειδοποίησε ότι, εξαιτίας της εκτεταμένης ξηρασίας, δεν μπορεί να παράσχει στη Συρία τις ποσότητες νερού που χρειάζεται απο τους ποταμούς που μοιράζονται οι δύο χώρες. Η Αγκυρα πρόσθεσε ότι το μέγεθος της μελλοντικής διανομής νερού θα εξαρτηθεί απο τις χειμερινές βροχοπτώσεις. Η Συρία και το Ιράκ όμως έχουν ήδη εξαπολύσει κατηγορίες προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η έλλειψη νερού προκαλείται απο το εκτεταμένο δίκτυο φραγμάτων που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στον Τίγρη και τον Ευφράτη, κάτι που η Αγκυρα αρνείται. Αλλά οι γείτονες της την κατηγορούν ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για την διάθεση νερού. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα μεταδίδει ότι με τις τελευταίες εξελίξεις, το νερό επανέρχεται στην κορυφή της ατζέντας στην περιοχή.

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις για τα καύσιμα στην Γερμανία
Οργισμένοι οδηγοί φορτηγών και αγρότες στην Γερμανία έχουν συγκεντρωθεί στο Βερολίνο για να διαδηλώσουν κατά των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων. Εκατοντάδες φορτηγά, λεωφορεία, ταξί και τρακτέρ  έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στην Πύλη του Βραδεμβούργου και άλλους κεντρικούς δρόμους. Αλλά, ο ανταποκριτής του BBC στη γερμανική πρωτεύουσα μεταδίδει ότι δεν έχει δημιουργηθεί το χάος το οποίο αναμένετο απο τη διαδήλωση. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν απο ολόκληρη τη χώρα ζητούν να μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα.

Σημαντικός μάρτυρας καταθέτει στη δίκη του Λόκερμπι
Σημαντικός μάρτυρας της κατηγορούσας αρχής στην δίκη των δύο Λίβυων που κατηγορούνται για την βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της PAN-AM το 1988, άρχισε να καταθέτει στην δίκη που πραγματοποιείται στην Ολλανδία. Απο την έκρηξη πάνω απο το Λόκερμπι της Σκοτίας έχασαν την ζωή τους 270 άνθρωποι. Ο μάρτυρας Αμπντούλ Ματζίντ Γιάκα δήλωσε ότι ήταν διπλός πράκτορας και έδινε πληροφορίες στην CIA, ενώ εργαζόταν για τις λιβυικές μυστικές υπηρεσίες. Η κατηγορούσα αρχή λέει ότι ο μάρτυρας εργαζόνταν στο αεροδρόμιο της Μάλτας όταν δύο συνάδελφοι του βεβαιώθηκαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος.

Στρατιώτες - ύποπτοι σε βομβιστική επίθεση στην Ινδονησία
Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας στην Ινδονησία απεκάλυψε ότι ανάμεσα στους 28 υπόπτους που συνελήφθησαν σχετικά με την βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτα πριν απο δύο εβδομάδες, βρίσκονται δύο στρατιώτες. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους. Ενας απο τους στρατιώτες ήταν μέλος επίλεκτης στρατιωτικής ομάδας που στο παρελθόν λειτουργούσε ως ο ιδιωτικός στρατός του Προέδρου Σουχάρτο. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η παραδοχή αυτή αυξάνει τις υποψίες σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός έχει εμπλακεί σε βομβιστικές επιθέσεις ως αντίδραση στην δίκη του Σουχάρτο που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.

Εντείνεται η κριτική προς την αμερικανική ολυμπιακή ομοσπονδία για τα αναβολικά
Ο μελλοντικός επικεφαλής της αμερικανικής επιτροπής κατά της λήψης αναβολικών, Frank Shorter, προστέθηκε σε εκείνους που ασκούν κριτική στις αθλητικές αρχές της χώρας του λέγοντας ότι συγκαλύπτουν υποθέσεις ντοπαρίσματος. Μετά απο αποκαλύψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο σφαιροβόλος CJ Hunter απέτυχε σε τέσσερα διαφορετικά τεστ τον τελευταίο χρόνο, ο κύριος Shorter δήλωσε ότι δεν θα έπρεπε να κρατηθούν μυστικά απο την διεθνή επιτροπή.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.