Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Συγκέντρωση της σερβικής αντιπολίτευσης
Συγκέντρωση της σερβικής αντιπολίτευσης

(26/09/2000  11.00 GMT)

Συνεχίζει να είναι συγκεχυμένη η κατάσταση στην Γιουγκοσλαβία
Συγκεχυμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, αφού δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή χαρακτήρισει την ψηφοφορία  ελεύθερη, δημοκρατική και δίκαιη.  Η αντιπολίτευση, επικαλούμενη ανεπίσημα αποτελέσματα από το 50% των εκλογικών τμημάτων, επιμένει ότι ο υποψήφιος
της Βόισλαβ Κοστούνιτσα είναι αδιαμφισβήτητος νικητής από τον πρώτο γύρο. Βάσει του συντάγματος, η εκλογική επιτροπή έχει διορία έως αύριο το βράδυ για να ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα. Αν υπάρξει καθυστέρηση, η αντιπολίτευση δηλώνει ότι θα διοργανώσει μαζικές διαδηλώσεις. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα κάλεσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να αποχωρήσει κάτι όμως που είναι απίθανο να συμβεί, όπως εκτιμά η ανταποκρίτρια του BBC στο Βελιγράδι. Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Ρομπιν Κούκ, προειδοποίησε στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να μην τολμήσει να κρατήσει την εξουσία με βίαιο τρόπο. Ο κ. Κούκ υπογράμμισε ότι οι δυτικές χώρες διαθέτουν σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς δηλώνει πεπεισμένος ότι ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος θα προσπαθήσει να μεθοδεύσει ένα δεύτερο γύρο εκλογών με στόχο να κατευθύνει την εκλογική διαδικασία προς το συμφέρον του.

Ενταση για το νερό στις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας
Η Τουρκία προειδοποίησε ότι, εξαιτίας των εκτεταμένων πλημμυρών, δεν μπορεί να παράσχει στη Συρία τις ποσότητες νερού που χρειάζεται απο τους ποταμούς που μοιράζονται οι δύο χώρες. Η Αγκυρα πρόσθεσε ότι το μέγεθος της μελλοντικής διανομής νερού θα εξαρτηθεί απο τις χειμετινές βροχοπτώσεις. Η Συρία και το Ιράκ όμως έχουν ήδη εξαπολύσει κατηγορίες προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η έλλειψη νερού προκαλείται απο το εκτεταμένο δίκτυο φραγμάτων που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στον Τίγρη και τον Ευφράτη, κάτι που η Αγκυρα αρνείται. Αλλά οι γείτονες της την κατηγορούν ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για την διάθεση νερού.

Μεγάλη αντικαπιταλιστική διαδήλωση στην Πράγα
Χιλιάδες διαδηλωτές απειλούν να παραλύσουν σήμερα την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, όπου ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι σύνεδροι θα εξετάσουν τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, το παγκόσμιο εμπόριο και την παραγραφή του εξωτερικού χρέους των φτωχώτερων χωρών του πλανήτη
.
Κινητοποιήσεις για τα καύσιμα στην Γερμανία
Οργισμένοι οδηγοί φορτηγών και αγρότες στην Γερμανία συγκεντρώνονται στο Βερολίνο. Εκατοντάδες νταλίκες έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στην Πύλη του Βραδεμβούργου, όπου θά πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα διαδήλωση. Η γερμανική αστυνομία αναμένει να συγκεντρωθούν στο Βερολίνο περισσότερα από 2.000 φορτηγά, τρακτέρ και ταξί. Οι διαδηλωτές ζητούν μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, κατά το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να είναι αμετάπειστη στο θέμα αυτό.

Ενδεχόμενη απελευθέρωση πετρελαικών αποθεμάτων απο την Ευρωπαική Ενωση
Η Ευρωπαϊκή Ενωση  θα ακολουθήσει  πιθανότατα το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών  και θα απελευθερώσει μέρος των στρατηγικών πετρελαικών αποθεμάτων της με στόχο την μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των Δεκαπέντε. Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, κάθε χώρα-μέλος οφείλει να έχει επαρκείς ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες της σε πετρέλαιο για 90 ημέρες.

Αντίθετο στο State Department στην απόφαση για το Ολοκαύτωμα των Αρμενίων
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το State Department επέκρινε την απόφαση του Κογκρέσου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων απο την Τουρκία. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η αποτίμηση της ιστορίας είναι αρμοδιότητα των ακαδημαϊκών και όχι των πολιτικών, τόνισε δε ότι η απόφαση του Κογκρέσου θέτει σε κίνδυνο τόσο τις προσπάθειες ειρήνευσης στον Καύκασο όσο και τις διπλωματικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία.

Συνάντηση Μπαράκ-Αραφάτ
Την πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση, μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ, είχαν ο πρωθυπουργος του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην ιδιωτική κατοικία του κ. Μπαράκ και σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους διεξήχθη σε πνεύμα κατανόησης. Οπως μας ενημερώνει ο ανταποκριτης του ΒΒΣ, με το κακό κλίμα που χαρακτηρίζει τον ειρηνευτικό διάλογο, η συνάντηση αυτή συνιστά, οπωσδήποτε, ένα πολύ θετικό βήμα.

Στην Δαμασκό ο Ταρίκ Αζιζ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Συρία πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ. Είναι η πρώτη επίσκεψη ανωτάτου ιρακινού αξιωματούχου στην Δαμασκό από την άνοδο του Μπασίρ Αλ Ασσάντ στην προεδρία. Ας σημειωθεί ότι η Συρία υποστηρίζει θερμά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βαγδάτης.

Ενισχυμένες εξουσίες στον Τσάβες
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλα κατέθεσε νομοσχέδιο στο Κογκρέσο που δίνει στον πρόεδρο της χώρας Ούγο Τσάβες το δικαίωμα να νομοθετεί με διατάγματα, δίχως προηγούμενη κοινοβουλευτική έγκριση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο στο οποίο πλειοψηφούν οι υποστηρικτές του κ. Τσάβες. Εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας, η αστυνομία έχει επιβάλλει δρακόντια μέτρα ασφαλείας εν όψει της συνόδου του ΟΠΕΚ που πραγματοποιείται στην πόλη αυτή τήν εβδομάδα. Η σύνοδος έχει πανηγυρικό χαρακτήρα για να γιορτασθούν τα 40 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού.

Mea culpa της ινδικής κυβέρνησης
Στην Ινδία, οι αρχές της πολιτείας της Δυτικής Βεγγάλης παραδέχονται ότι έχουν μέρος της ευθύνης για τις καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν την ζωή 400 ατόμων ενώ οι άστεγοι φθάνουν τα 15 εκατομμύρια. Αξιωματούχοι ομολογούν ότι υπήρξε πρόβλημα συντονισμού μεταξύ τών μηχανικών του φράγματος και των υπεύθυνων της παρακολούθησης της υδάτινης στάθμης, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες νερού.

Κατά της Ινδονησίας ο ΟΗΕ για το Ανατολικο Τιμόρ
Ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Ανατολικό Τιμόρ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ινδονησίας για πλήρη αδράνεια στο θέμα του αφοπλισμού και της διάλυσης των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Οι ινδονησιακές αρχές έχουν επισήμως δώσει στους παραστρατιωτικούς διορία έως αύριο για να παραδώσουν τά όπλα.

Νέα ντοπαρίσματα στους Ολυμπιακούς
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφήρεσε από τήν ρουμάνα γυμνάστρια Αντρέα Ραντουγκάν ένα από τα χρυσά μετάλλια της, επειδή βρέθηκε νροπαρισμένη. Εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε ότι οι εξετάσεις που έγιναν στην αθλήτρια απέδειξαν ότι είχε πάρει την απαγορευμένη χημική ουσία ψευδο-εφεδρίνη. Στην Ραντουγκάν επετράπει να κρατήσει τα άλλα μετάλλια που κέρδισε στις αρχές των αγώνων. Εν τω μεταξύ, μια άλλη υπόθεση ντοπαρίσματος, του αμερικανού αθλητή CJ Hunter, συζύγου της υπέρ-αθλήτριας Μάριον Τζόουνς, έγινε αιτία αμφισβήτησης της Αμερικανικής Αθλητικής Ομοσπονδίας που κατηγορείται ότι συγκαλύπτει περιπτώσεις ντοπαρίσματος. Ο αμερικανός σφυροβόλος βρέθηκε να έχει πάρει το αναβολικό νανδρολόν σε αγώνες που είχαν γίνει στην Νορβηγία. Ηταν ένα από τα φαβορί για χρυσο μετάλλιο αλλά αποσύρθηκε από τους Ολυμπιακούς λίγο πριν την έναρξη τους, προφασιζόμενος τραυματισμό στο πόδι.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.