Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Η αντιπολίτευση πανηγυρίζει την νίκη της
Η αντιπολίτευση πανηγυρίζει την νίκη της

(26/09/2000  20:30 GMT)

Απορρίπτει ο Κοστούνιτσα δεύτερο γύρο στις Γιουγκοσλαβικές εκλογές
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι έλαβε γραπτή δήλωση του προεδρικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ότι απορρίπτει την επίσημη ανακοίνωση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής για δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές. Νωρίτερα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή των Εκλογών στη Γιουγκοσλαβία είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος για τις προεδρικές εκλογές, επειδή ούτε ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ούτε ο κ. Κοστούνιτσα εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία. Η επιτροπή λέει ότι ο κ. Κοστούνιτσα έχει κερδίσει περίπου το 48% των ψήφων και ο κ. Μιλόσεβιτς το 40%. Η αντιπολίτευση είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο κ. Κοστούνιτσα έχει κερδίσει τις εκλογες και δεν πρόκειται να δεχτεί δεύτερο γύρο. Κατήγγειλε δε τις αρχές για εκτεταμένη νοθεία. Πριν γίνουν γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα πολλές δυτικές χώρς ενέτειναν τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να παραδεχθεί ότι έχασε τις εκλογές. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είπε ότι ήταν σαφές πως ο γιουγκοσλαβικός λαός επέλεξε την αλλαγή. Το ερώτημα, είπε, είναι αν θα εισακουστεί από την κυβέρνηση. Σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές η Εφορευτική Επιτροπή είπε ότι το κόμμα του κ. Μιλόσεβιτς είχε εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στην Πράγα
Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Πράγα αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ειδικό τρένο του μετρό για να απομακρύνουν τους συνέδρους που συμμετέχουν στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας από το  συνεδριακό κέντρο καθως συνεχίζονται οι  βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαπιταλιστές διαδηλωτές και την αστυνομία. Πολλά άτομα -ανάμεσα τους και σύνεδροι- έχουν τραυματισθεί. Καθώς η τσέχικη αστυνομία προσπάθησε να αποκαταστήσει την τάξη τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από συνεδριακό κέντρο στην κεντρική εμπορική περιοχή της Πράγας, όπου έγιναν επιθέσει σε καταστήματα. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον, αναφερόμενος στους διαδηλωτές, είπε ότι καλοσωρίζει μια νέα γενιά που είναι αποφασισμένη να πολεμήσει την φτώχεια, αλλά ότι κάθε βήμα μπροστά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με εποικοδομητικό τρόπο και με αλληλοσεβασμό.

Ενταση για το νερό στις σχέσεις Τουρκίας - Συρίας
Η Τουρκία προειδοποίησε ότι, εξαιτίας της εκτεταμένης ξηρασίας, δεν μπορεί να παράσχει στη Συρία τις ποσότητες νερού που χρειάζεται απο τους ποταμούς που μοιράζονται οι δύο χώρες. Η Αγκυρα πρόσθεσε ότι το μέγεθος της μελλοντικής διανομής νερού θα εξαρτηθεί απο τις χειμερινές βροχοπτώσεις. Η Συρία και το Ιράκ όμως έχουν ήδη εξαπολύσει κατηγορίες προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η έλλειψη νερού προκαλείται απο το εκτεταμένο δίκτυο φραγμάτων που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στον Τίγρη και τον Ευφράτη, κάτι που η Αγκυρα αρνείται. Αλλά οι γείτονες της την κατηγορούν ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για την διάθεση νερού. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα μεταδίδει ότι με τις τελευταίες εξελίξεις, το νερό επανέρχεται στην κορυφή της ατζέντας στην περιοχή.

Η Αλγερία απελαύνει λαθρομετανάστες
Η Αλγερία άρχισε να απελαύνει περί τους 2.000 λαθρομετανάστες  από την Υπο-Σαχάρια Αφρική που για μήνες ήταν αποκλεισμένοι στα σύνορα με το Μαρόκο. Οι δυνάμεις ασφαλείας οδήγησαν τους λαθρομετανάστες από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό τους στην αποξηραμένη κοίτη ενός ποταμού σε προσωρινά καταλύματα στη γειτονική πόλη Μάγκνια και έκαψαν τις αυτοσχέδιες σκηνές τους.

Σημαντικός μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη του Λόκερμπι
Ενας λίβυος που λέει  ότι ήταν διπλός πράκτορας δίνοντας πληροφορίες στην CIA και στις λιβυκές μυστικές υπηρεσίες, κατέθεσε στην Ολλανδία, στη δίκη των δύο λίβυων που κατηγορούνται για την βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της PAN-AM πάνω από Λόκερμπι της Σκωτίας. Από την επίθεση το 1988 έχασαν την ζωή τους 270 άνθρωποι. Ο λίβυος μάρτυρας κατέθσε ότι εργαζόταν στο αεροδρόμιο της Μάλτας όταν είδε τους δύο κατηγορούμενους να φθάνουν με μια βαλίτσα ίδια με εκείνη που πιστεύεται ότι περιείχε την βόμβα.

Ως επιτυχία της Microsoft κρίνεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
Σε μια απόφαση που κρίνεται ως επιτυχία για την μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού, την Microsoft, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι η έφεση κατά της διαίρεσης της εταιρείας  πρέπει να εξεταστεί πρώτα απο κατώτερο δικαστήριο. Νωρίτερα φέτος, δικαστής είχε αποφασίσει ότι η εταιρεία είχε παράνομη στάση που στρέφεται κατά τους νόμους του ελεύθερου ανταγωνισμού και διέταξε να χωριστεί η εταιρεία σε δύο μέρη. Η Microsoft έκανε κατευθείαν έφεση, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση ζήτηση η έφεση να εξεταστεί απο το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ερευνες σε βάρος σημαίνοντος γάλλου πολιτικού
Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά καταγγελίες ότι ο πρώην υπουργός οικονομίας των Σοσιαλιστών Ντομινίκ Στρος-Καν απέκρυψε αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το σκάνδαλο χρηματοδοτήσεων του κόμματος. Μια βιντεοκασσέτα που κατά πληροφορίες εμπλέκει τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ έχει εξαφανιστεί. Ο κ. Στρος-Καν λέει ότι είχε παραλαάβει την ταινία αλλά ότι την έχασε πριν προλάβει να την δει.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.