Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Συγκέντρωση της σερβικής αντιπολίτευσης
Συγκέντρωση της σερβικής αντιπολίτευσης

(26/09/2000, 05.00 GMT)

Καθυστερεί η ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Γιουγκοσλαβία
Συγχεχυμένη παραμένει και σήμερα η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, αφού δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν,  για δεύτερη νύχτα στο κέντρο του Βελιγραδίου, για να πανηγυρίσουν τη νίκη του υποψηφίου τους, του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, αν και το στρατόπεδο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πιστεύει πως θα πρέπει να γίνει και δεύτερος γύρος, στις 8 Οκτωβρίου. Αναγνωρίζει, ωστόσο, τη νίκη της αντιπoλίτευσης στις δημοτικές εκλογές.  Οι Αμερικανοί, όπως και πολλοί σύμμαχοί τους, είναι πεπεισμένοι για τη νίκη του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το καθεστώς Μιλόσεβιτς για να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμενταναφέρθηκε σε αμέτρητες παρατυπίες που, όπως είπε, παρατηρήθηκαν στην εκλογική διαδικασία.  Ανάλογη ήταν και η άποψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία τόνισε πως θα είταν "απάτη" οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους του κ. Μιλόσεβιτς να δηλώσει ότι νίκησε. 

Σε σενάρια νόθευσης του αποτελέσματος αναφέρεται ο Τζουκάνοβιτς
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, πιστεύει στο σενάριο του δευτέρου γύρου που ενδέχεται να ακολουθήσει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασωθεί πολιτικά, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν αποκλείεται να ενορχηστρώσει μία νέα κρίση, τη φορά αυτη στο Μαυροβούνιο.  Βεβαια, η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει το καθεστώς του Βελιγραδίου να μην επιχειρήσει να επέμβει στο Μαυροβούνιο αλλά, όπως εξήγησε στο BBC ένα από τα στελέχη του Κέντρου Διεθνών Κρίσεων του ΝΑΤΟ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Μεγάλη αντικαπιταλιστική διαδήλωση στην Πράγα
Χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους της Πράγας, ζητώντας την διάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.  Η επιτροπή ανάπτυξης των δύο αυτών οργανισμών, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης  εικοσιτεσσάρων πλούσιων και φτωχών χωρών, εξέδοσε χθες ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μεγάλη πηγή οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας τη νύχτα στο BBC, δήλωσε ωστόσο πως είναι κατανοητοί οι φόβου που εκφράζονται για την παγκοσμιοποίηση. Στο ανακοινωθέν που εξέδοσαν χθες οι εικοσιτέσσερις υπουργοί χαρακτηρίζουν την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πολύτιμους συμμάχους στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξάλειψη της φτώχειας.  Αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για τα προβλήματα των αναπτυσσομένων χωρών: "19 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα στις καταχρεωμένες χώρες. Αν συνέβαινε αυτό στο Λονδίνο ή στην Πράγα, θα μιλούσαμε για ολοκαύτωμα", δήλωσε χθες στο BBC από την Πράγα ο Μπόνο, του συγκροτήματος U2. Και,  όπως επισημαίνει ο οικονομικός συνάκτης του BBC,  για τους διαδηλωτές που θα κατέβουν σήμερα στους δρόμους της Πράγας, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι το πρόβλημα και όχι η λύση.

Κινητοποιήσεις για τα καύσιμα στην Γερμανία
Κινητοποιήσεις χιλιάδων οδηγών φορτηγών και αγροτών  στο Βερολίνο σημερα. Οι διαδηλωτές εκφράζουν την οργή τους για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, αν και η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Σρέντερ δηλώνει πως δεν πρόκειται να ενδόσει στις πιέσεις.Η αστυνομία υπολογίζει πως δύο χιλιάδες φορτηγά θα δημιουργήσουν τρομερό κυκλοφοριακό χάος στην γερμανική πρωτε'ύουσα. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να κρατήσουν αρκετές ώρες. Χθες, διακόσια περίπου φορτηγά, λεωφορεία και τρακτέρ σταμάτησαν την κυκλοφορία στο κέντρο της Στουτγάρδης.

Ενδεχόμενη απελευθέρωση πετρελαικών αποθεμάτων απο την Ευρωπαική Ενωση
Η Ευρωπαϊκή Ενωση  θα ακολουθήσει  πιθανότατα το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών  προχωρόντας στη διαθέση μέρους των στρατηγικών της αποθεμάτων σε πετρέλαιο, για να μειωθεί έτσι η τιμή του μαύρου χρυσού. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των Δεκαπέντε. Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, κάθε χώρα-μέλος οφείλει να έχει επαρκείς ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες της σε πετρέλαιο για 90 ημέρες.

Αντίθετο στο Στέητ Ντηπάρτμεντ στην απόφαση για το Ολοκαύτωμα των Αρμενίων
Στις ΗΠΑ το Στεητ Ντηπάρντμεντ επέκρινε την απόφαση του Κογκρέσου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων απο την Τουρκία. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η αποτίμιση της ιστορίας είναι αρμοδιότητα των ακαδημαικών και όχι των πολιτικών, τόνισε δε ότι η απόφαση του Κονγκρέσου θέτει σε κίνδυνο τόσο τις προσπάθειες ειρήνευσης στον Καύκασο όσο και τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, σοβαρό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η απόφαση θα γίνει αποδεκτη την Πέμπτη από τήν Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συνάντηση Μπαράκ-Αραφάτ
Την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ, είχαν ο πρωθυπουργος του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην ιδιωτική κατοικία του κ. Μπαράκ και σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους διεξήχθη σε πνεύμα κατανόησης. Οπως μας ενημερώνει ο ανταποκριτης του ΒΒΣ, με το κακό κλίμα που χαρακτηρίζει τον ειρηνευτικό διάλογο, η συνάντηση αυτή ήταν οπωσδήποτε ένα πολύ θετικό βήμα.

Στην Δαμασκό ο Ταρίκ Αζιζ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Συρία πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ. Είναι η πρώτη επίσκεψη ανωτάτου ιρακινού αξιωματούχου στην Δαμασκό από την άνοδο του Μπασίρ Αλ Ασσάντ στην προεδρία. Ας σημειωθεί ότι η Συρία υποστηρίζει θερμά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βαγδάτης.

Ενισχυμένες εξουσίες στον Τσάβες
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλα κατέθεσε νομοσχέδιο στο Κογκρέσο που δίνει στον πρόεδρο της χώρας Ούγο Τσάβες το δικαίωμα να νομοθετεί με διατάγματα, δίχως δηλαδή προηγούμενη κοινοβουλευτική έγκριση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο στο οποίο πλειοψηφούν οι υποστηρικτές του κ. Τσάβες. Εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας, η αστυνομία έχει επιβάλλει δρακόντια μέτρα ασφαλείας εν όψει της συνόδου του ΟΠΕΚ που πραγματοποιείται στην πόλη αυτή τήν εβδομάδα. Η σύνοδος έχει πανηγυρικό χαρακτήρα για να γιορτασθούν τα 40 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού.

Mea culpa της ινδικής κυβέρνησης
Στην Ινδία, οι αρχές της πολιτείας της Δυτικής Βεγγάλης παραδέχονται ότι έχουν μέρος της ευθύνης για τις καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν την ζωή 400 ατόμων ενώ οι άστεγοι φθάνουν τα 15 εκατομμύρια. Αξιωματούχοι ομολογούν ότι υπήρξε πρόβλημα συντονισμού μεταξύ τών μηχανικών του φράγματος και των υπεύθυνων της παρακολούθησης της υδάτινης στάθμης, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες νερού.

Κατά της Ινδονησίας ο ΟΗΕ για το Ανατολικο Τιμόρ
Ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Ανατολικό Τιμόρ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ινδονησίας για πλήρη αδράνεια στο θέμα του αφοπλισμού και της διάλυσης των παραστρατιωτικών συμμοριών. Οι ινδονησιακές αρχές έχουν επισήμως δώσει στους παραστρατιωτικούς διορία έως αύριο για να παραδώσουν τά όπλα.

Νέα ντοπαρίσματα στους Ολυμπιακούς
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφήρεσε από τήν ρουμάνα γυμνάστρια Αντρέα Ραντουγκάν ένα από τα χρυσά μετάλλια της, επειδή βρέθηκε νροπαρισμένη. Εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε ότι οι εξετάσεις που έγιναν στην αθλήτρια απέδειξαν ότι είχε πάρει την απαγορευμένη χημική ουσία ψευδο-εφεδρίνη. Στην Ραντουγκάν επετράπει να κρατήσει τα άλλα μετάλλια που κέρδισε στις αρχές των αγώνων. Εν τω μεταξύ, μια άλλη υπόθεση ντοπαρίσματος, του αμερικανού αθλητή CJ Hunter, συζύγου της υπέρ-αθλήτριας Μάριον Τζόουνς, έγινε αιτία αμφισβήτησης της Αμερικανικής Αθλητικής Ομοσπονδίας που κατηγορείται ότι συγκαλύπτει περιπτώσεις ντοπαρίσματος. Ο αμερικανός σφυροβόλος βρέθηκε να έχει πάρει το αναβολικό νανδρολόν σε αγώνες που είχαν γίνει στην Νορβηγία. Ηταν ένα από τα φαβορί για χρυσο μετάλλιο αλλά αποσύρθηκε από τους Ολυμπιακούς λίγο πριν την έναρξη τους, προφασιζόμενος τραυματισμό στο πόδι.
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.