Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αγόρι σκίζει αφίσα στου Σλόμπονταν Μιλόσεβις
Αγόρι σκίζει αφίσα στου Σλόμπονταν Μιλόσεβις

(24/09/2000,  04.30 GMT)

Ασαφές το αποτελεσμα των εκλογών στην Γιουγκοσλαβία
Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία μετά τις χθεσινές κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Και οι δύο αντίπαλες πλευρές υποστηρίζουν ότι νίκησαν. Οι οπαδοί τους κατέβηκαν μάλιστα στο κέντρο του Βελιγραδίου για να πανηγυρίσουν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια. Στο Μαυροβούνιο, που αποτελεί μέλος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντράγκισα Μπούρζαν, δήλωσε  ότι οι ψηφοφόροι ακολούθησαν τη συμβουλή της κυβέρνησης και μπουκόταρησαν τις εκλογές. Οπως εξήγησε στο BBC, μόνο το 20 με 25 τοις εκατό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθε στις κάλπες και αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του Μαυροβουνίου δεν θέλουν ν'αποτελούν, όπως είπε, τμήμα της Σερβίας. Αλλά και στο Κοσυφοπέδιο άνοιξαν χθες οι κάλπες, μόνο στις περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένοι οι Σέρβοι οι οποίοι αποτελούν μόλις το 5% του πληθυσμού της επαρχίας. Οπως μεταδίδει ένας από τους ανταποκριτές του ΒΒC που επισκέφθηκε χθες το Κοσυφοπέδιο, παρατηρήθηκε μεγάλη προέλευση στις κάλπες. Οι Αλβανοί, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, δεν ψήφισαν. Οι παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας υπολογίζουν ότι ψήφισαν χθες κάπου 45 χιλιάδες Σέρβοι, οι μισοί δηλ. από τους Σέρβους που παραμένουν στο Κοσυφοπέδιο και όπως φάνηκεν από το τί δήλωσαν πολλοί στο BBC, οι περισσότεροι ήταν σαφώς υπέρ του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Η αύξηση του πετρελαίου ανησυχεί το ΔΝΤ
Συνεχίζεται σήμερα στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας η σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, εν μέσω αντικαπιταλιστικών διαδηλώσεων. Ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ εκφράζει ανησυχίες για την ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου που οπως επισημαίνουν ενέχει μεγάλους κινδύνους για τις οικονομιες των δυτικών χωρών, ιδιαίτερα δε με τις πιέσεις που ασκούνται στον πληθωρισμό.Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ κάλεσαν τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε νέα αυξηση της παραγωγής  με στόχο την μείωση και σταθεροποιηση της τιμής του.

Στήριξη του Ευρώ από τους υπουργούς του G8
Oι υπουργοi οικονομίας του ομίλου τών επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που συνεδριάζουν στην Πράγα, προειδοποίησαν τα διεθνή χρηματιστήρια ότι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν την αιφνιδιαστική παρέμβαση της Παρασκευής με στόχο την στήριξη του Ευρώ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντουιζεμπεργκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θά χρειασθεί νέα παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, διευκρίνισε όμως ότι ο Ομιλος των Επτά  είναι ετοιμος να παρέμβει ανά πάσα στιγμή για να στηρίξει το Κοινό Ευρωπαικό Νόμισμα.

Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στην FYROM
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας διεξήχθη χθές ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών σε ηπιότερο κλίμα απο τον πρώτο. Πάντως, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια μας στα Σκόπια, Μαρίνα Βήχου, ούτε χθές έλλειψαν τα επεισόδια.

Μείωση της προεδρικής θητείας στην Γαλλία
Από τα 7 στα 5 χρόνια μειώνεται η προεδρική θητεία μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθές στη Γαλλία. Το ποσοστό αποχής ήταν τρομαχτικο αφού πλησίασε το 70%. Πάντως, τα τρία τέταρτα αυτών που ψήφισαν υποστήριξαν τη μείωση της θητείας του προέδρου, ενώ ο Ζακ Σιράκ είπε ότι με το νέο αυτό μέτρο ενισχύουνται οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα.

ΝΑΙ λένε οι Ελβετοί στους μετανάστες
Στο δημοψηφισμα που πραγματοποιηθηκε χθες στην Ελβετία, οι ψηφοφόροι απέρριψαν πρόταση ακροδεξιών πολιτικών που ζητούσαν τον περιορισμό του αριθμού των ξένων στην χώρα. Είναι η έκτη φορά που καλούνται οι ελβετοί σε δημοψηφισμα για το θέμα αυτό τα τελευταία τριάντα χρόνια

Συνομιλίες Βορείου και Νοτίου Κορέας
Συνομιλίες ξεκίνησαν οι υπουργοί άμυνας της Βορείου και Νοτίου Κορέας στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι η πρώτη επαφή των δύο χωρών σε επίπεδο υπουργών άμυνας τα τελευταία 50 χρόνια.

Στη Ρωσία ο Γκέρχαρντ Σρέντερ
Ο Καγκελλάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται σην Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης  είναι οι εκλογές στην Γιουγκοσλαβία.

Κρίσιμο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας
Στην Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν αναμένεται σήμερα να εξαγγείλει εναν εθνικό διάλογο για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τα καύσιμα που στόιχισαν, όπως αποδεικνύεται απο τις δημοσκοπίσεις πολύ ακριβά στην κυβέρνηση του Τόνυ Μπλερ. Ο κ. Μπράουν θα μιλήσει από το βήμα του ετήσιου συνέδριου του Εργατικού Κομματος που αρχίζει σήμερα στο Μπράιτον. Ο βρετανός υπουργός οικονομικών θα τονίσει ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα του είναι μακροχρόνιος οικονομικός προγραμματισμός και όχι σπασμωδικές αντιδρασεις και ενέργιες.

Τα αρχεία θα αποδείξουν την αλήθεια για τους Αρμένιους λέει Τούρκος υπουργός
Ο υπουργός δικαιοσύνης της Τουρκίας, Χικμέτ Σαμί Τούρκ, δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να ανοίξει τα αρχεία που αναφέρονται στους διωγμούς των Αρμενίων απο τους Οθωμανούς το 1915. Ο κύριος Τούρκ είπε ότι αυτοί που πιστεύουν ότι υπήρξε γενοκτονία κατά των Αρμενίων δεν γνωρίζουν ιστορία - τα αρχεία θα αποκαλύψουν την αλήθεια είπε ο τούρκος υπουργός.

Τουλάχιστον 250 νεκροί απο τις πλημμύρες στην Ινδία
Οι αρχές της Δυτικής Βεγγάζης στην Ινδία ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 250 άτομα έχασαν τη ζωή τους απο τις πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή για πέμπτη συνεχή ημέρα. Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πλημμύρες προκλήθηκαν απο την υπερχύλιση του ποταμού Γάγγη.

Συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ανταρτών στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιπίνες, ο διοικητής των δυνάμεων που μάχονται κατά των μουσουλμάνων ανταρτών, είπε ότι στην διάρκεια των τελευταίων δεκα ημερών σκοτώθηκαν πάνω από εκατό αντάρτες. Οι μουσουλμάνοι αντάρτες εξακολουθούν να κρατούν δυτικούς τουρίστες ομήρους στο νησί Τζόλο στις νότιες Φιλιππίνες.

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στο Περού
Οι αρχές του Παναμά δήλωσαν ότι ο  Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Περού, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία βουλευτή, κατέφυγε στη χώρα και ζητά πολιτικό άσυλο. Ο Μοντεσίνος θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της χώρας με τεράστια επηρροή στις ένοπλες δυνάμεις. Η υπόθεση δωροδοκίας στην οποία φέρεται να είναι αναμεμιγμένος ήταν αιτία για την απόφαση του προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις οποίες δεσμεύτηκε ότι δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος.

Ο Σουμάχερ νικητής στην Ινδιανάπολη
Ο Μάικλ Σουμάχερ με Φεράρι είναι ο θριαμβευτής του γκράν-πρί της Ινδιανάπολης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτή τη νίκη ο Σουμάχερ ανεβαίνει στην πρώτη θέση στον πίνακα των οδηγών της φόρμουλα 1, πάνω απο τον φινλανδό Μίκα Χάκινεν ο οποίος εγκατέλειψε λόγω μηχανικών προβλημάτων.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.