Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς, κατά τη διάρκεια σημερινής ομιλίας του στο Μαυροβούνιο
Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς, κατά τη διάρκεια σημερινής ομιλίας του στο Μαυροβούνιο

(20/09/2000, 20:00 GMT)

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στη Γιουγκοσλαβία
Σχεδόν 100 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν απόψε στο κέντρο του Βελιγραδίου, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση 18 κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης πριν από τις γιουγκοσλαβικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πολλοί οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν ακόμη να καταφθάνουν στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου για να ακούσουν την ομιλία του υποψήφιου της αντιπολίτευσης -και σημαντικότερου αντιπάλου του προέδρου Μιλόσεβιτς- Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα. Εντωμεταξύ το βόρειο Μαυροβούνιο επισκέφθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς, ο οποίος σε λόγο που εκφώνησε στην πόλη Μπεράνε, παρουσία περίπου 15.000 οπαδών του, τόνισε ότι από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου θα κριθεί η τύχη του Μαυροβουνίου, αν θα παραμείνει δηλαδή μέλος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας ή αν θα αποσχισθεί.

Την κρίση με το πετρέλαιο συζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων συνεχίστηκαν στην Ευρώπη. Η Ισπανία επλήγη σήμερα περισσότερο καθώς οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει πολλά λιμάνια της χώρας. Οι υπουργοί μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν  τρόπους αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων,  στα πλαίσια έκτακτης συνάντησής που γίνεται στο Λουξεμβούργο αντί των Βρυξελλών,  εξαιτίας των κινητοποιήσεων στη βελγική πρωτεύουσα. Πάντως οι υπουργοί λένε ότι δεν αναμένουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη συνάντηση αυτή, που συνεκλήθη κατόπιν γαλλικής πρωτοβουλίας.

Ασχημη περίοδος για την κυβέρνηση των Εργατικών στην Βρετανία
Στην Βρετανία το κόμμα των Συντηρητικών, που προηγείται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις της κυβέρνησης των Εργατικών, όχι μόνον υπόσχεται ότι αν έρθει στην κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, αλλά κατηγορεί ταυτόχρονα την κυβέρνηση για ανάμιξη σε σκάνδαλα. Πιο συγκεκριμένα, για μια δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών που είχε κάνει στο Εργατικό Κόμμα ο πρόεδρος των αγώνων αυτοκινήτου Φόρμουλα-1 Μπένι Εκλεστον χωρίς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της χώρας να πει την αλήθεια δημόσια.

Ευρωπαϊκή προειδοποίηση για κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος στη Ρωσία
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα πυρηνικής ασφάλειας προειδοποίησε για τον ενδεχόμενο κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο μόνο ρωσικό εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, το οποίο στο Μαγιάκ της ανατολικής Ρωσίας. Ο κοινοτικός αξιωματούχος Ντέρεκ Τέηλορ είπε στο BBC ότι πυρηνικά απόβλητα διαχέονται από τις δεξαμενές του εργοστασίου στο υπέδαφος, ενώ σnμείωσε ότι μέρος των αποβλήτων διοχετεύεται σε παρακείμενη λίμνη με αποτέλεσμα τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή να είναι 100 φορές μεγαλύτερα από αυτά που εκλύθηκαν μετά την καταστροφή στο Τσερνομπίλ.

ΗΠΑ: Απαλλαγή του ζεύγους Κλίντον στην υπόθεση Whitewater 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ανεξάρτητος ανακριτής που ερευνά το σκάνδαλο Whitewater, στο οποίο είχε εμπλακεί ο πρόεδρος Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρυ, απάλλαξε το προεδρικό ζεύγος από κάθε σχετική με την υπόθεση κατηγορία. Ο ανακριτής Ρόμπερτ Ρέϊ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ζεύγος Κλίντον διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη στην υπόθεση. Το σκάνδαλο Whitewater σχετίζεται με αποτυχημένη κτηματική συναλλαγή στην πολιτεία Άρκανσο την δεκαετία του '80, όταν ο κ. Κλίντον ήταν κυβερνήτης της.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η ειρηνευτική διάσκεψη για το Μπουρούντι
Χωρίς απτά αποτελέσματα έληξε η ειρηνευτική διάσκεψη στο Ναϊρόμπι της Κένυας, η οποία είχε συγκληθεί με σκοπό τον τερματισμό του επταετούς εμφυλίου πολέμου στο Μπουρούντι. Οι δύο κύριες οργανώσεις των ανταρτών της φυλής των Χούτου που μετείχαν στη διάσκεψη αρνήθηκαν τελικά να συνομιλήσουν απ' ευθείας με την κυβέρνηση του Μπουρούντι. Σε ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά το τέλος της διάσκεψης γίνεται έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές να υπογράψουν συνθήκη εκεχειρίας μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Διαβεβαιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για παραγραφή χρέους φτωχών χωρών
Στη Πράγα, όπου σε δύο ημέρες ξεκινά η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Χορστ Κέλερ ανακοίνωσε ότι, κατόπιν συμφωνίας με τον προεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφερσον, οι δύο διεθνείς οργανισμοί θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και όσο πιο σύντομα γίνεται για να παραγραφεί το εξωτερικό χρέος 20 επιπλέον φτωχών χωρών από αυτές που ήδη έχουν ανακοινωθεί ότι απαλλάσονται του χρέους.

Την "εισβολή" των Αγγλικών στην Ιταλική γλώσσα συζητούν στην Ιταλία
Περίπου 4.000 ξένες - κυρίως αγγλικές - λέξεις και φράσεις έχουν εισβάλει στην Ιταλική γλώσσα. Το φαινόμενο προβληματίζει τους Ιταλούς και μία ομάδα, που αποτελείται από υπουργούς, πανεπιστημιακούς και άλλες προσωπικότητες της χώρας, συνέρχεται σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσει με ποιό τρόπο θα αντιμετωπισθεί η έξωθεν αυτή εισβολή και γιατί δεν έχουν βρεθεί οι ανάλογες Ιταλικές λέξεις ή φράσεις.

Πληροφοριοδότης της Αμερικής πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Χιλής
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Χιλής, όταν στην εξουσία της χώρας ήταν ο Αουγκούστο Πινοσέτ, ήταν έμμισθος πληροφοριοδότης των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, της CIA δηλαδή.

Απόδραση των 2 Γάλλων δημοσιογράφων - ομήρων στις Φιλιππίνες
Δύο Γάλλοι άνδρες που απέδρασαν από τους Μουσουλμάνους αντάρτες που τους κρατούσαν ως ομήρους σε νησί στις Φιλιππίνες έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς απέδρασαν. Και οι δύο που απέδρασαν είναι δημοσιογράφοι και κατάφεραν να διαφύγουν μέσα στο σκοτάδι την ώρα που ο στρατός επιχειρούσε επίθεση εναντίον των ανταρτών για να επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων. Αλλοι 17 άνθρωποι παραμένουν ακόμα στα χέρια των ανταρτών.

Στο δικαστήριο πρώην υπουργός του Σουχάρτο στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία, ένας υπουργός της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της χώρας, τού κ. Σουχάρτο, εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορούμενος για διαφθορά. Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, την Τζακάρτα, μεταδίδει ότι είναι η πρώτη φορά που ένας σημαντικός υπουργός της κυβέρνησης Σουχάρτο αναγκάζεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Η Κίνα καλωσορίζει την προοπτική ομαλοποίησης των Αμερικανοκινεζικών εμπορικών σχέσεων
Μετά τον Αμερικανό πρόδρο Μπιλ Κλίντον, η Κίνα καλωσόρισε την έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο νομοσχεδίου που ομαλοποιεί τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.