Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ναυτικός αποκλεισμός στο λιμάνι της Βαρκελώνης
Ναυτικός αποκλεισμός στο λιμάνι της Βαρκελώνης

(19/09/2000,  06.00 GMT)

Στο υψηλότερο σημείο εδώ και 10 χρόνια οι τιμές πετρελαίου
Καθώς η τιμή του πετρελαίου στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης έκλεισε χθες στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μιά δεκαετία, οι κινητοποιήσεις για την υψηλή τιμή των καυσίμων που πλήττουν τις ευρωπαικές χώρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επεκτάθηκαν και στο Ισραήλ. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 37 δολάρια το βαρέλι -επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από την εποχή της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, πίσω από την τελευταία αυτή αύξηση, κρύβονται -εν μέρει- καί πάλι οι ανησυχίες για την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο.

Η Ευρωπαική Ενωση καλεί τους Σέρβους να καταψηφίσουν τον Μιλόσεβιτς
Ο κυριότερος υποψήφιος της Γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης χαιρέτησε την απόφαση της ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της χώρας εάν καταψηφισθεί ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο. Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η απόφαση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί σημαντική βελτίωση της πολιτικής της Ευρώπης έναντι της Γιουγκοσλαβίας. Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η άρση των κυρώσεων θα έπρεπε να γίνει χωρίς όρους.

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν
Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν απο έκρηξη βόμβας που συγκλόνισε αγορά φρούτων στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας Ισλαμαμπάντ. Μέχρι στιγμής καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση.

Αλλαγή στο σύνταγμα των ΗΠΑ προτείνει η Ολμπράιτ
Η αμερικανίδα υπουργός των εξωτερικών, Μαντλήν Ολμπράιτ, δήλωσε ότι υποστηρίζει αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας οι οποίες θα επιτρέπουν Αμερικανούς πολίτες που έχουν γεννηθεί έξω απο τη χώρα να θέτουν υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα. Η κυρία Ολμπράιτ, η οποία έχει γεννηθεί στην Τσεχία, διεύψευσε κατηγορηματικά ότι θα ήθελε να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Αντεπίθεση Μπούς στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία
Καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενφανίζουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών τον Αλ Γκορ να προηγείται, ο αντίπαλος του, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζώρτζ W Μπούς, εγκαινίασε τη νέα του καμπάνια πρωταρχικός στόχος της οποίας είναι να δελεάσει την Αμερικανική μεσαία τάξη. Το "Πρόγραμμα για την μεσαία τάξη" είναι ένα 16σέλιδο φυλλάδιο που επικεντρώνεται στη πολιτική του κυρίου Μπούς στα θέματα της φορολογίας, της παιδείας, της υγείας και των συντάξεων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Πράγα
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παίρνει η αστυνομία της Τσεχίας καθώς αρχίζουν να φθάνουν στη Πράγα αντιπρόσωποι απο πολλές χώρες του κόσμου για να συμμετάσχουν σε μιά σειρά σεμιναρίων που προηγούνται των ετησίων γενικών συνελεύσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα πραγματοποιηθούν στη πόλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ελεύθερος παραμένει ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Περού
Στο Περού, ο υπουργός δικαιοσύνης της χώρας διεύψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιωτικές αρχές συνέλαβαν τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών Βλαντιμίρο Μοντεσίνος. Ο κ. Μοντεσίνος έχει αναμιχθεί σε σκάνδαλο δωροδοκίας αντιπολιτευόμενου βουλευτή, και λόγω της υπόθεσης αυτής ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Επίθεση κατά μουσουλμάνων ανταρτών εξαπέλυσε ο στρατός στις Φιλιππίνες
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί Χόλο, στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια επίθεσης του στρατού εναντίον των μουσουλμάνων αυτονομιστών ανταρτών που κρατούν ομήρους 19 τουρίστες. Ο υπουργός άμυνας των Φιλιππίνων Ορλάντο Μερκάδο ανακοίνωσε ότι εκτός από 4 άμαχους, νεκροί είναι και 6 αντάρτες. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι νεκροί και οι τραυματίες από την στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Αντιπαράθεση Γαλλίας-Φιλιππινών για τους ομήρους
Ο πρόεδρος των Φιλιππινών, Τζόζεφ Εστράδα, απέριψε τη κριτική της Γαλλικής κυβέρνησης κατά της απόφασης του να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των μουσουλμάνων αυτονομιστών που εξακολουθούν να κρατούν 19 τουρίστες ομήρους στο νησί Τζόλο στα νότια της χώρας. Ο κύριος Εστράδα είπε ότι δεν είναι της αρμοδιότητας του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Ο κύριος Σιράκ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι οι αρχές των Φιλιππινών αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται απο τους μουσουλμάνους αυτονομιστές.

Αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Στην Ακτή του Ελεφαντοστού αρκετοί στρατιώτες συνελλήφθησαν για την ανάμειξη τους στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθές κατά της κατοικίας του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας Ρόμπερτ Γκουέϊ. Ο στρατηγός Γκουέϊ διέφυγε, αλλά δύο απο τους σωματοφύλακες του σκοτώθηκαν απο την ανταλλαγή πυροβολισμών. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της χώρας εξέφρασε τους φόβους του ότι η στρατιωτική ηγεσία της χώρας θα προχωρήσει στη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Ακτή Ελεφαντοστού οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα.

Αποσύρεται απο την πολιτική ο Λόιντ Αξγουώρθυ
Μετά από 27 χρόνια στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής στον Καναδά, ο υπουργός εξωτερικών, Λόιντ Αξγουώρθυ, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική για μιά ακαδημαική καρριέρα.Ο κύριος Αξγουώρθυ, ο οποίος εκλέχθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας για πρώτη φορά το 1979, είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων απο το 1993.

Μύκητες απειλούν τον πήλινο στρατό της Κίνας
Κινέζοι αρχαιολόγοι ζήτησαν από βελγική φαρμακευτική εταιρεία να βοηθήσει στη διάσωση μιας από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα, του πήλινου στρατού που φρουρούσε τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Κιν Σιχουάνγκ. Οι 8 χιλιάδες φυσικού μεγέθους στρατιώτες και ιππείς, που ανακαλύφθηκαν το 1976, επέζησαν επί  2.000 χρόνια, όμως κινδυνεύουν τώρα με αποσύνθεση από μύκητες που έχουν προσβάλλει πάνω από 1.400 αγάλματα. Η βελγική εταιρεία προσφέρθηκε να παρασκευάσει χημική ουσία που θα ελέγχει την ανάπτυξη των μυκήτων.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.