Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Stadium Australia, Sydney
Stadium Australia, Sydney

(15/09/2000, 07.05 GMT)

Εναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ
Λίγες μόλις ώρες απομένουν μέχρι την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ, των μεγαλύτερων στην ιστορία της διοργάνωσης. Την τρίωρη εναρκτήρια τελετή θα παρακολουθήσουν 110 χιλιάδες άτομα στο Στάδιο Australia και εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερη από μία ώρα θα χρειασθεί για να παρελάσουν οι αθλητές των διακοσίων χωρών που συμμετέχουν στο στάδιο, ενώ, όπως πάντα, επικεφαλής της παρέλασης θα είναι οι Ελληνες αθλητές. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα ποιος θα ανάψει την Ολυμπιακή Φλόγα, την οποία υποδέχθηκαν χθες ένα περίπου εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους του Σίδνεϋ και η οποία ταξίδεψε επί εκατό ημέρες από την Ελλάδα.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τα καύσιμα στην Ευρώπη
Οι διαμαρτυρίες για την τιμή των καυσίμων αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα σε πολλές Ευρωπαϊκές  χώρες, παρά τον τερμάτισμό των κινητοποιήσεων στην Βρετανία και το Βέλγιο. Οδηγοί φορτηγών οχημάτων και ταξί  απειλούν να αποκλείσουν σήμερα το κέντρο στη Βαρκελώνης στην Ισπανία. Παρόμοιες κινητοποιήσεις αναμένονται στην Χάγη της Ολλανδίας, τις πόλεις Βρέμη και Λειψία στη Γερμανία, όπως επίσης την Ιρλανδία και τη Δανία. Στην Βρετανία όπου η διανομή καυσίμων ξανάρχισε, περίπου ένα στα πέντε πρατήρια καυσίμων αναμένεται να εφοδιαστεί με καύσιμα το Σαββατοκύριακο.

Επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις ο Γλαύκος Κληρίδης
Μετά από δύο ημερες αποχής από τις εκ του σύννεγυς συνομιλίες, ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Κληρίδης αποχώρησε μετά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανναν που μιλούσαν για πολιτική ισότητα των δύο πλευρών σε μία μελλοντική πολιτική λύση. Τόσο ο κ. Αννάν όσο και ο ο ειδικός απεσταλμένος του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο κατέβαλαν ιδιαίτερα έντονες προσπάθειες να πείσουν τον κ. Κληρίδη να επανέλθει στις συνομιλίες, σημειώνει ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερ.  Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πρόεδρος της Κύπρου θα επανέλθει στις συνομιλίες, αφού προηγουμένως όμως θα έχει στείλει δεύτερη επιστολή προς τον κ. Ανναν, όπου θα καταγράφει όλες τις διαβεβαιώσεις που έλαβε και τις δημόσιες δηλώσεις και όπου θα εξηγεί ότι εξ αιτίας αυτών αίρει τις ενστάσεις του.

Ρωσία και Δύση προειδοποιούν τη Γιουγκοσλαβία
Η Ρωσία και οι δυτικές δυνάμεις που συναποτελούν την διεθνή Ομάδα Επαφής για τη Γιουγκοσλαβία, προειδοποίησαν τη χώρα αυτή να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στη χώρα. Η Ομάδα Eπαφής εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν μετά από συνάντηση στη Νέα Υόρκη, λίγες μόλις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, για πρώτη φορά μετά την εκστρατεία του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο.

Η αρρώστια των τρελών αγελάδων μεταδίδεται με μεταγγίσεις αίματος
Ερευνητές στη Βρετανία λένε ότι πιστεύουν πως η ασθένεια BSE, γνωστή και ως ασθένεια των τρελώνν αγελάδων,  όπως και η μορφή της που πλήτει τους  ανθρώπους, CJD,  μπορούν να μεταδοθούν με μεταγγίσεις αίματος. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου για την Υγεία των Ζώων στη Σκοτία λένε ότι τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε πείραμα κατά την διάρκεια του οποίου 85 υγιή πρόβατα μολύνθηκαν με την ασθένεια όταν τους χoρηγήθηκε μολυσμένο αίμα.

Πέντε νεκροί από βομβιστική επίθεση στη Σρι Λάνκα
Αγνωστός πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα Κολόμπο με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον πέντε άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από είκοσι σύμφωνα με τις αρχές. Ο δράστης πιστεύεται ότι ανήκει στην αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις Ταμίλ. Σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο, δεν είναι σαφές ποιός ήταν ο στόχος της επίθεσης αλλά στρατιωτικό φορτηγό περνούσε από την περιοχή εκείνη την ώρα.

Νέα επίθεση στην Ισπανία
Στη χώρα τον Βάσκων στην Ισπανία, μία ημέρα μετά την σύλληψη 19 αυτονομιστών από τις ισπανικές αρχές, ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε πολιτικό ισπανικού κόμματος στην πόλη Σαν Σεμπαστιάν. Ο Χοσέ Ραμόν Ρικάλντε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πιστεύεται ότι η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ο Μπιλ Κλίντον θα επισκεφθεί το Βιετνάμ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πρόεδρος Κλίντον θα επισκεφθεί το Βιετνάμ τον Νοέμβριο, λίγο πριν λήξει η προεδρική του θητεία. Η επισκέψη θα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αμερικανός πρόεδρος στη χώρα αυτή από το 1969 όταν ο πρόεδρος Νίξον επισκέφθηκε το Νότιο Βιετνάμ και τις αμερικανικές δυνάμεις που πολεμούσαν τους κομμουνιστές αντάρτες και τους Βορειοβιετναμέζους. Ο πόλεμος έληξε το 1975 με νίκη των κομμουνιστών, 58 χιλιάδες Αμερικανοί έχασαν την ζωή τους στο Βιετνάμ.

Συνομιλίες για το Μεσανατολικό στη Νέα Υόρκη
Νέες προσπάθειες πραγματοποιούν αμερικανοί αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και δεν αποκλείει απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν νέες προτάσεις για το σοβαρότερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας, το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.