Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Βυτιοφόρο ξεκινά για τον εφοδιασμό των πρατηρίων βενζίνης
Βυτιοφόρο ξεκινά για τον εφοδιασμό των πρατηρίων βενζίνης

(14/09/2000, 0600 GMT)

Πρός τερματισμό η κρίση με τα καύσιμα στην Βρετανία
Ενας από τους επικεφαλής των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που παρέλυσαν την Βρετανία τις τελευταίες μέρες δήλωσε ότι τερματίζει τις κινητοποιήσεις. Πρόκειται γιά τον επικεφαλής των εκδηλώσεων στο Τσέσαϊρ, ο οποίος δήλωσε ότι ζήτησε από τους υπόλοιπους που συμμετέχουν στα επεισόδια σε άλλες περιοχές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ο κ. Γουίλιαμς δήλωσε ότι υπέβαλε στην κυβέρνηση πρόταση γιά την μείωση του φόρου επί των καυσίμων, και ότι ζητεί την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης εντός εξήντα ημερών. Σήμερα εκπρόσωποι της κυβέρνησης πρόκειται να συναντηθούν με οργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Η αναγγελία γιά την αναστολή των εν λόγω εκδηλώσεων έγινε ενώ είχε τεθεί σε επιφυλακή ο στρατός ώστε να εξασφαλισθεί ο ανεφοδιασμός υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, και ενώ ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καμφθεί. Πολλές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας ζητούν το τέλος της διαμαρτυρίας, λόγω των επιπτώσεων που έχει στις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Στο μεταξύ πάντως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη καυσίμων σε ολόκληρη τη Βρετανία καθώς ένας μικρός μόνον αριθμός οχημάτων μεταφοράς πετρελαίου πέρασαν την γραμμή αποκλεισμού την χθεσινή νύκτα.

Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα προσλαμβάνουν οι διαμαρτυρίες για τα καύσιμα
Οι κινητοποιήσεις  για τις υψηλές τιμές των καυσίμων εντείνονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, όπου παραμένουν αποκλεισμένες κομβικές οδικές αρτηρίες και δρόμοι των μεγάλων πόλεων. Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τηρεί και ο ίδιος σκληρή γραμμή εναντίον των διαδηλωτών. Στο Βέλγιο, οι οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει τα περισσότερα σημεία διέλευσης στο λιμάνι της Αμβέρσας, του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης. Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι η κρίση ενδέχεται να εξαπλωθεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Δυσαρεστημένος ο Γλαύκος Κληρίδης για τις δηλώσεις Αννάν
Διορθωτική δήλωση από την πλευρά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, ζητάει ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης για να επανέλθει στις εκ του σύννεγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο κ. Κληρίδης δεν έλαβε μέρος στις χθεσινές συνομιλίες επειδή είναι δυσαρεστημένος από την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. που κάνει λόγο για "ισότιμο καθεστώς" των δύο πλευρών σε μια μελλοντική λύση του Κυπριακού. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται δυσαρεστημένη κυρίως επειδή οι δηλώσεις του Koffi Annan μπορούν να ερμηνευθούν ότι βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού, οι οποίες σύμφωνα με την Ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που κάνουν λόγο για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Ινδονησία: Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτα
Στην Ινδονησία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου 30 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα μισή ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της πρωτεύουσας της χώρας Τζακάρτα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η έκρηξη προκλήθηκε από πυροδότηση βόμβας σε αυτοκίνητο, που βρισκόταν σε υπόγειο χώρο στάθμευσης του κτιρίου.

Επανάληψη των συνομιλιών γιά το Μεσανατολικό
Νέες προσπάθειες ξεκινούν σήμερα γιά την επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στους Παλαιστινίους και το Ισραήλ. Ο Υπουργός πληροφοριών των Παλαιστινίων δήλωσε ότι μετά από πρόσκληση της αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη. Από πλευράς του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι θα έχουν χωριστές συνομιλίες με εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Τηλεοπτική μάχη Χίλαρυ-Λάτσιο
Εντονη αντιπαράθεση είχε η σύζυγος του προέδρου Κλίντον με τον Ρικ Λάτσιο, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων γιά το αξίωμα του Γερουσιαστού στη Νέα Υόρκη. Αυτά κατά την διάρκεια της πρώτης μιάς σειράς τριών τηλεοπτικών συζητήσεων μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ο κ. Λάτζιο αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Λουίνσκι, το οποίο, όπως παραδέθηκε η Χίλαρυ Κλίντον την είχε πληγώσει πολύ. Η κ. Κλίντον αντέκρουσε την κατηγορία του οππορτουνισμού, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη της έχει πολλά να προσφέρει στην Νέα  Υόρκη παρόλο που δεν κατάγεται από εκεί. Με τη σειρά της η κ. Κλίντον καταφέρθηκε κατά του κ. Λάτσιο λέγοντας ότι ανήκει στην ακροδεξιά καί  ότι δεν πρόκειται να φροντίσει τα συμφέροντα των κατοίκων της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν περίπου ίσα ποσοστά στους δύο υποψηφίους.

Στο Κοσσυφοπέδιο ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης
Ενώ δέκα μόλις μέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, προεκλογική εμφάνιση πραγματοποιείσημερα στο Κοσσυφοπέδιο ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βόϊσλάβ Κοστουνίτσα. Πρόκειται γιά τον πρώτο υποψήφιο γιά την προεδρία που κάνει κάτι τέτοιο. Ο κ. Κοστουνίτσα θα επισκεφθεί τρείς πόλεις στα βόρεια της επαρχίας, όπου υπάρχουν σημαντικές σερβικές κοινότητες. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση , ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα επιχειρήσει να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα στο Κοσσυφοπέδιο. Εξάλλου, σε μία προσπάθεια επίδειξης αλληλλεγγύης της διεθνούς κοινότητας γιά την υπόθεση του εκδημοκρατισμού στη χώρα, η Ομάδα Επαφής που αποτελείται από έξη κράτη πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη γιά πρώτη φορά μετά την εκστρατεία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο πέρσυ.

Απαλλάσσεται ο πυρηνικός επιστήμονας
Στις Ηνωμένες Πολιτείεςδικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση πυρηνικού επιστήμονα που κατάγεται από την Ταϊουάν , ο οποίος είχε κρατηθεί επί εννές μήνες σε απομόνωση κατηγορούμενος γιά κατασκοπεία προς ώφελος της Κίνας. Ο Ουέν Χο Λή , ό οποίος εργαζόταν σε πυρηνικά εργαστηρια υψίστης ασφαλείας στο Λός Αλαμος, παραδέχθηκε ότι είχε χειρισθεί με λανθασμένο τρόπο κάποιες απόρρητες πληροφορίες , και ως αντάλλαγμα απηλλάγη από πενήντα και πλέον κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εις βάρος του. Ο δικαστής ζήτησε συγνώμη από τον κ. Λή, λέγοντας ότι η μεταχείρισή της οποίας έτυχε φέρνει σε δύσκολη θέση ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ουάσιγκτον η εν λόγω υπόθεση αφήνει πολλά ερωτηματικά αναπάντητα, μεταξύ αυτών δε το πώς η κυβέρνηση αρχικά κατηγόρησε τον κ. Λή γιά κατασκοπεία ενώ στη συνέχεια αναίρεσε σχεδόν όλες της κατηγορίες εις βάρος του.

Εκκληση γιά διεθνή ρύθμιση της μετανάστευσης
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, απηύθυνε έντονη έκκληση προς τα Ηνωμένα Εθνη να καταρτίσουν κανονισμούς με διεθνή ισχύ γιά την ρύθμιση του θέματος της μετανάστευσης. Ο κ. Ντίνι, σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, είπε ότι οι μετανάστες προέρχονται σήμερα από διπλάσιο αριθμό χωρών σε σχέση με την δεκαετία του 1980, που σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό να συζητά κανείς για διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες. Ο ΟΗΕ αποτελεί το καλύτερο φόρουμ κατάρτισης ενός διεθνούς πλαισίου, ώστε η νόμιμη μετανάστευση να αποτελέσει πηγή σταθερότητας και πλούτου. Ο κ. Ντίνι ζήτησε επίσης ευνοϊκότερους όρους σ' ότι αφορά την αποπληρωμή των χρεών, ώστε να απαλειφθούν μερικές από τις αιτίες της μετανάστευσης, καθώς και την  αυστηρώτερη και συνεπέστερη εφαρμογή του νόμου κατά των ατόμων που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.