Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Υπό αστυνομική συνοδεία διεξάγεται ο ανεφοδιασμός των βρετανικών πρατηρίων καυσίμων
Υπό αστυνομική συνοδεία διεξάγεται ο ανεφοδιασμός των βρετανικών πρατηρίων καυσίμων

(13/09/2000, 1700 GMT)

Βρετανία: Περιορισμένος ανεφοδιασμός πρατηρίων καυσίμων ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Καθώς έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των περισσοτέρων πρατηρίων καυσίμων της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ είχε αλεπάλληλες συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη εταιρειών πετρελαίου σε μια προσπάθεια τερματισμού της κρίσης που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων από οδηγούς φορτηγών. Οι πετρελαϊκές εταιρείες υποσχέθηκαν ότι θα συνεχιστεί ο ανεφοδιασμός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης με καύσιμα.   Αλλά την ίδια στιγμή οδηγοί φορτηγών -που διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων- επιχείρησαν να περικυκλώσουν με τα φορτηγά τους την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνιγκ Στρήτ, και το βρετανικό κοινοβούλιο.  Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν σε πολλές άλλες βρετανικές πόλεις και αυτοκινητόδρομους.

Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα προσλαμβάνουν οι διαμαρτυρίες για τα καύσιμα
Οι διαδηλώσεις ενάντια στις υψηλές τιμές των υγρών καυσίμων εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Στο Βέλγιο οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν τις κύριες οδικές προσβάσεις προς την Γερμανία. Η κυβέρνηση των Βρυξελλών πιστεύει ότι επετεύχθη συμφωνία με τους οδηγούς για τερματισμό των κινητοποιήσεων, κάτι όμως που αρνούνται τα συνδικάτα τους. Στη Γερμανία οι οδηγοί φορτηγών οργανώνουν νέες κινητοποιήσεις γύρω από το Μόναχο και σε άλλες πόλεις, ενώ ο καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ λέει ότι δεν θα υποκύψει στα αιτήματα των διαδηλωτών. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στην Ολλανδία ενώ φαίνεται ότι επεκτείνονται και στην Πολωνία, όπου οδηγοί φορτηγών και αλιείς προειδοποιούν ότι θα αποκλείσουν τα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων.

Δηλώσεις Κόφι Ανάν περί ισότιμου στάτους Κληρίδη - Ντενκτάς
Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, συμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς θα πρέπει να έχουν ισότιμο στάτους στις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις. Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Ανάν μετά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε στην Νέρα Υόρκη με τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς, στα πλαίσια του τέταρτου γύρου των διακοινοτικών συνομιλιών.

Ινδονησία: Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στο Χρηματιστήριο της Τζακάρτα
Στην Ινδονησία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επτά τουλάχιστον άτομα έχασαν την ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίσθηκαν, από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα, μισή ώρα πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της πρωτεύουσας Τζακάρτα.  Εκρπόσωπος της αστυνομίας είπε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η έκρηξη προκλήθηκε από πυροδότηση βόμβας σε αυτοκίνητο, που βρισκόταν σε υπόγειο χώρο στάθμευσης του κτιρίου.

Ισπανία: Την εξάρθρωση της ΕΤΑ λέει ότι πέτυχε η αστυνομία
Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 18 άτομα, στα πλαίσια επιχείρησης κατά της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι συλλήψεις ουσιαστικά συμβάλλουν  στη διάλυση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΤΑ.  Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη περιοχή των Βάσκων, στη Ναβάρα και στη Μαδρίτη, μετά από εντάλματα που εξέδωσε ο -γνωστός από την υπόθεση έκδοσης του Αουγκούστο Πινοσέτ- εισαγγελέας Μπαλτάθαρ Γαρθόν, ο οποίος προσωπικά συντόνισε την επιδρομή της αστυνομίας στο αρχηγείο της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, στο Μπιλμπάο.

Αναστολή της ποινής φυλάκισης Ερμπακάν αποφάσισε Τούρκος εισαγγελέας
Στην Τουρκία η εισαγγελική αρχή συμφώνησε να αναστείλει για περίοδο τεσσάρων μηνών το ένταλμα σύλληψης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος θα άρχιζε σήμερα την έκτιση της ποινής φυλάκισης ενός χρόνου, που τού έχει επιβληθεί για υποδαύλιση των φυλετικών και θρησκευτικών παθών. Οι συνήγοροι του κ. Ερμπακάν υπέβαλλαν αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, με το αιτιολογικό ότι η φυλάκισή του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην οικογενειά του.

Ρωσία: Τελεσίδικη αθωωτική απόφαση πρώην αξιωματικού κατηγορούμενου για κατασκοπεία
Το ρωσικό ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε έναν πρώην αξιωματικό του ναυτικού, που είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για κατασκοπεία επειδή παρέδωσε σε Νορβηγική περιβαλλοντική οργάνωση πληροφορίες για την μόλυνση που έχει προκληθεί από ρωσικά πυρηνικά όπλα στην περιοχή. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των κατηγόρων για εκ νέου άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Αλεξάντερ Νικίτιν, ο οποίος ας σημειωθεί ότι είχε και πρωτόδικα αθωωθεί για την υπόθεση αυτή.

Συλλήψεις 15 ατόμων στην Κροατία για εγκλήματα πολέμου
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία λέει ότι οι 2 στρατηγοί που συνελήφθησαν στην Κροατία δεν αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, αλλά κρατούνται στα πλαίσια προανακριτικής εξέτασης τους. Χθές οι Κροατικές αρχές συνέλαβαν -μετά από ένταλμα του διεθνούς δικαστηρίου, τουλάχιστον 15 Κροάτες,  εναντίον των οποίων υπάρχουν υποψίες για διάπραξη εγκλημάτων κατά την διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Εκδίκαση της μεγαλύτερης υπόθεσης διαφθοράς στην Κίνα
Στην Κίνα άρχισε σήμερα σε τέσσερεις πόλεις, η παράλληλη εκδίκαση της μεγαλύτερης υπόθεσης διαφθοράς τα τελευταία πενήντα χρόνια. Περίπου διακόσιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούνται εμπλεγμένοι σε σκάνδαλα λαθρεμπορίου αγαθών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν από  ισχυρά κυκλώματα λαθρεμπόρων για να αφήσουν ανεμπόδιστη την παράνομη διακίνηση αυτοκινήτων, τσιγάρων, πετρελαίου και πολλών άλλων προϊόντων. Οι κινεζικές εφημερίδες αναφέρουν ότι περίπου δέκα αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την ποινή  του θανάτου.

Αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ στα σύνορα Αιθιοπίας - 'Ερυθραίας
Ομάδα παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών φτάνει σήμερα στη διαφιλονικούμενη ζώνη, στα σύνορα μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας. Οι 46 παρατηρητές αποτελούν την εμπροσθοφυλακή δύναμης 4 χιλιάδων κυανόκρανων που θα αναπτυχθεί στην περιοχή για να επιβλέψει την τήρηση της εκεχειρίας, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες των δύο εμπολέμων χωρών.

Δύο αποβολές αθλητών από τους Ολυμπιακούς λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών
Ενας αθλητής της άρσης βαρών από την Ταϊβάν, ο Τσεν Πο Που, και μία κολυμβήτρια από το Καζακστάν, η Εβγκενία Γερμακόβα, αποβλήθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, καθώς βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η Ταϊβανέζικη Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Τσέν βρέθηκε να έχει κάνει χρήση -προ μηνός- αναβολικής ουσίας. Ενώ η Παγκόσμια Κολυμβητική Ομοσπονδία ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Γερμακόβα, μετά από θετικό δείγμα που έδωσε κατά την διάρκεια κολυμβητικού τουρνουά στο Μονακό.

Εκκληση Ερυθρού Σταυρού για βοήθεια στους πλημμυροπαθείς του Βιετνάμ
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός άρχισε επείγουσα εκστρατεία με σκοπό την παροχή βοήθειας στους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Βιετνάμ που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των σοβαρών πλημμυρών.  Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 8 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα αγνοούνται, μετά από υπερχείλιση των φραγμάτων στο Δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι πλημμύρες στην περιοχή θα συνεχιστούν.

ΗΠΑ: Συγχώνευση Chase Manhattan - J.P. Morgan
Δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, η Chase Manhattan και η J.P. Morgan, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να συγχωνευθούν. Σε κοινή δήλωσή τους, τα διοικητικά συμβούλια των 2 τραπεζών λένε ότι η Chase Manhattan θα εξαγοράσει την J.P. Morgan έναντι εισφοράς μςτοχών αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας έτσι μια νέα εταιρεία με σύνολο ενεργητικού 700 δισεκατομμύρια δολάρια.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.