Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ελλείψεις στα καύσιμα παρατηρούνται στην Βρετανία λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας
Ελλείψεις στα καύσιμα παρατηρούνται στην Βρετανία λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας

(12/09/2000, 13:30 GMT)

Πανευρωπαϊκό κύμα διαδηλώσεων για τις τιμές των καυσίμων
Η κρίση του πετρελαίου έχει δρομολογήσει ένα πανευρωπαϊκό κύμα διαδηλώσεων. Μετά από την Γαλλία, και στην Βρετανία αγρότες έχουν αποκλείσει τα πιο σημαντικά διυλιστήρια της χώρας με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις βενζίνης. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ έχει έκτακτες συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα την εκτόνωση της σοβαρότερης κρίσης της πρωθυπουργικής του θητείας. Πάντως ο κ. Μπλερ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ενδώσει στα αιτήματα των διαδηλωτών. Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στη Γερμανία, στο Βελγιο και στην Ολλανδία.

Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου
Αύξηση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στην διεθνή αγορά μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας και προέδρου του ΟΠΕΚ  Αλί Ροδρίγκες ο οποίος προειδοποίησε ότι επίκειται παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα, οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η τιμή του "μαύρου χρυσού" θα εξακολουθήσει να αυξάνεται.

Νέες προειδοποιήσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για το 2004
Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε εκ νέου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προς την Ελλάδα να επισπεύσει την ολοκλήρωση των έργων υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισαν από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας ότι τα χρονικά περιθώρεια για την Ελλάδα στενεύουν και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο είναι εφικτή η εμπρόθεσμη παράδοση όλων των έργων που απαιτούνται για την άρτια διεξαγωγή των Αγώνων. Απαντώντας στους αξιωματούχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα αληθινό μαραθώνιο για την ολοκλήρωση των έργων. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι όλα τα έργα, τα νέα στάδια και το Ολυμπιακό χωριό θα είναι έτοιμα εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

Ξεκινάει ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό
Στη Νέα Υόρκη ξεκινάει ο τέταρτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο εντεταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελπίδες για ουσιαστικό διάλογο αυξάνονται. Αντίθετη άποψη εκφράζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την απαισιοδοξία του για το κατά πόσο οι εκ του σύννεγυς αυτές συνομιλίες θα αποδώσουν καρπούς. O γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι η παράταξή του στηρίζει τη λύση της Ομοσπονδίας για την Κύπρο.

"Εμμονη ιδέα η ενασχόληση με το ευρώ", λέει ο Σόλμπες
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για οικονομικά και νομισματικά θέματα Πέντρο Σόλμπες δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν έμμονη ιδέα με την πτωτική πορεία της αξίας του ευρώ. "Εχουμε έμμονη ιδέα με την τιμή του ευρώ σε σχέση με το δολλάριο", είπε ο κ. Σόλμπες σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Σόλμπες πρόσθεσε ότι η τιμή αυτή δεν είναι το βασικό στοιχείο και έχει σημασία μόνο για την κοινή γνώμη. Χθες, το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιανούαριο του περασμένου χρόνου. Στη συνέχεια ανέβηκε λίγο και τώρα οι αναλυτές αναμένουν την κατάθεση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ στην ίδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διαπιστώσουν αν έχει αποφασίσει να παρέμβει στις αγορές για να βελτιωθεί η αξία του ευρώ.

Δολοφονία Αλβανόφωνου αξιωματούχου στο Κοσσυφοπέδιο
Στο Κοσσυφοπέδιο οπλοφόροι σκότωσαν έναν Αλβανόφωνο ανώτατο αξιωματούχο που ήταν υπεύθυνος για την στέγαση και την ανοικοδόμηση στην περιοχή. Η αστυνομία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έκανε γνωστό ότι ο άνδρας βρέθηκε νεκρός από πυρά στο κατώφλι του σπιτιού του στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, την Πρίστινα. Χθες ένας γνωστός δημοσιογράφος, που εργαζόταν για μια Αλβανόφωνη εφημερίδα της περιοχής, δολοφονήθηκε έξω από ένα κρατικό κτίριο στην πόλη Λιπλιάν.

Αποσύρθηκε το μεγαλύτερο Αλβανόφωνο κόμμα από τις εκλογές στα Σκόπια
Το μεγαλύτερο από τα δύο Αλβανόφωνα κόμματα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από τις δημοτικές εκλογές για να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην χώρα. Συγκρούσεις μεταξύ Αλβανοφώνων και κατηγορίες για μη σωστή διεξαγωγή της ψηφοφορίας επισκίασαν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στα Σκόπια που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι προηγούνται στα αποτελέσματα.

Τουλάχιστον 4 νεκροί από πλημμύρες στην Ιαπωνία
Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Ιαπωνία. Τουλάχιστον 4 άνθυρωποι έχουν χάσει, μέχρι στιγμής, την ζωή τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι πλημμύρες πλήττουν την Ιαπωνία την ίδια στιγμή που άλλες Ασιατικές χώρες μετράνε το κόστος από την περίοδο των βροχών που χαρακτηρίζεται ως μια από τις χειρότερες τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Επίθεση αυτοκτονίας με 4 στρατιώτες νεκρούς στο Κασμίρ
Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν φανατικοί του Κασμίρ σε στρατόπεδο της Ινδίας στο υπό Ινδικής διοίκησης τμήμα της περιοχής. Την επίθεση πραγματοποίησαν δύο άνδρες οι οποίοι και βρήκαν τον θάνατο από την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.

Γνώριζε η Αυστραλία την Ινδονησιακή πρόθεση εισβολής στο Ανατολικό Τιμόρ
Στην Αυστραλία η κυβέρνηση της χώρας έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Αυστραλία γνώριζε για τα σχέδια της Ινδονησία να εισβάλλει στο Ανατολικό Τιμόρ 3 μέρες πριν να ξεκινήσει η επίθεση τον Οκτώβριο του 1975. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας είπε ότι τα έγγραφα δίνονται στην δημοσιότητα επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για το θέμα. Μετά την εισβολή, η Αυστραλία έγινε η μόνη χώρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αναγνώρισε την κατοχή της Ινδονησίας. Πέρσι οι κάτοικοι του Ανατολικού Τιμόρ επέλεξαν με δημοψήφισμά τους την ανεξαρτησία από την Ινδονησία και η Αυστραλία ηγήθηκε αρχικά της δύναμης του Οργανισμού Ηνωνωμένων Εθνών που είχε ως στόχο να θέσει τέρμα στη βία στην περιοχή.

Συγκρούσεις με 50 διαδηλωτές τραυματίες στη Μελβούρνη
Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πραγματοποιεί τις εργασίες του. Οι οργανωτές του Φόρουμ είπαν ότι από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 50 διαδηλωτές που διαμαρτύρονται εναντίον του καπιταλισμού.

Αρχισαν οι προετοιμασίες για χρησιμοποίηση διαστημικού σταθμού για μεγάλο διάστημα
Tα μέλη του πληρώματος του διαστημοπλοίου "Atlantis" μπήκαν στο διαστημικό σταθμό νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί για να κάνουν τις αναγκαίες προετοιμασίες ώστε το Νοέμβριο ο σταθμός αυτός που βρίσκεται στο διάστημα να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από άλλους αστροναύτες.

Ψηφίζει το Ολλανδικό Κοινοβούλιο για τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων
Στην Ολλανδία το Κοινοβούλιο της χώρας ψηφίζει σήμερα για το αν θα νομιμοποιήσει ή όχι τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ήδη απολαμβάνουν ορισμένων δικαιωμάτων στην Ολλανδία, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στην κληρονομιά, καθώς και φορολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα, όμως τώρα το Κοινβοβούλιο της χώρας θα αποφασίσει για τη νομική τους κατοχύρωση. Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που επέτρεψε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων το 1989.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.