Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

 


Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών
Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών

(08/09/2000, 12.45 GMT)

Η επίσκεψη Παπανδρέου στο Βελιγράδι επισκίασε την συνάντηση Κλίντον-Σημίτη
Εντονα αντέδρασε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Βελιγράδι. Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και με την προσωπική έγκριση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ώλμπράιτ, τονίζεται ότι η συνάντηση ήταν ατυχής διότι μια ευρωπαϊκή προσωπικότητα του αναστήματος του κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να συναντάται με άτομα που έχουν παραπεμφθεί για εγκλήματα πολέμου, όπως ο κ. Μιλόσεβιτς. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης καθιστά σαφή τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών για το ότι η επίσκεψη Παπανδρέου στη Γιουγκοσλαβία  δεν είχε μοναδικό σκοπό τις διαβουλεύσεις με τη δημοκρατική αντιπολίτευση εν όψει των εκλογών. Έντονη ήταν και η αντίδραση της Αθήνας, σε ένα επεισόδιο που επεσκίασε σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον.

Γαλλία: πρόοδος σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για τα καύσιμα
Μετά από ολονύκτιες συνομιλίες, με σκοπό τον τερματισμό των διαμαρτυριών για την τιμή των καυσίμων που έχουν παραλύσει την Γαλλία, το μεγαλύτερο συνδικάτο οδηγών φορτηγών ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να σταματήσει τον αποκλεισμό αποθηκών καυσίμων και διυλιστήριων που άρχισε πριν 5 μέρες. Ομως ένα μμίκροτερο συνδικάτο ανακοίνωσε ότι τα μέλη του θέλουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν αφίσει την Γαλλία χωρίς καύσιμα και έχουν προκαλέσει χάους στις οδικές της αρτηρίες. Η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν προέβει σε άλλες παραχωρήσεις πέρα από την πρόταση που είχε κάνει για μείωση του φόρου στα καύσιμα. Οι ανταποκριτές σημειώνουν ότι ακόμη και αν οι οδηγοί φορτηγών σταματήσουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι κινητοποιήσεις μάλλον θα συνεχιστούν καθώς οι αγρότες λένε ότι θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό αποθηκών καυσίμων και διυλιστηρίων.  Οκτώ στα δέκα πρατήρια καυσίμων έχουν πλέον εξαντλήσει τα αποθέματά τους. Εν τω μεταξύ, έληξε η εικοσιτετράωρη προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην γαλλική κυβέρνηση. Η Κομισιόν ζητούσε από το Παρίσι εξηγήσεις για το τι κάνει για να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και πολιτών όπως είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο γάλλος υπουργός μεταφορών είπε ότι οι διαμαρτυρίες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στους ρυθμούς ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας.

Ενίσχυση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας
Κατά την διάρκεια της Συνόδου της Χιλιετίας στη Νέα Υόρκη τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεσμεύθηκαν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των ειρηνευτικών αποστολών του οργανισμού. Το Συμβούλιο είπε ότι θα στηρίξει κινήσεις για να γίνουν τα Ηνωμένα Εθνη πιο επαγγελματικά και να αυξηθούν οι πόροι του οργανισμού. Αλλά σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του BBC  το ψήφισμα περιλαμβάνει λίγες μόνο συγκεκριμένες προτάσεις και η συζήτηση που προηγήθηκε αποκάλυψε τις διαφωνίες που υπάρχουν για το αν η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρεμβαίνει σε εσωτερικές συγκρούσεις.

Η Ρωσία μειώνει σημαντικά τις στρατιωτικές της δυνάμεις
Το ρωσικό υπουργείο άμυνας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο Υπουργός Αμυνας, στρατάρχης Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, δήλωσε ότι θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου ο αριθμός των ενόπλων δυνάμεων που τώρα έχουνι γύρω στο ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες μέλη. Η διαδικασία, που θα αρχίσει τους πρώτους μήνες του 2001, θα επιρρεάσει κυρίως τις χερσαίες δυνάμεις και θα ολοκληρωθεί το 2003. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, κυρίαρχη προτεραιότητα.

Η Ρωσική Δούμα συζητάει το μέλλον της κρατικής τηλεοπτικής εταιρείας
Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, η Δούμα, συζητάει το μέλλον της κρατικής τηλεοπτικής εταιρείας ORT, ενώ εκφράζονται επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει ακόμη περισσότερο τα μέσα ενημέρωσης. Χθες ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Μπορίς Μπερεζόφσκι, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δώσει το 49% των μετοχών της εταιρείας που κατέχει και είπε οτι η κυβέρνηση τον πιέζει να αποσυρθεί από την ORT.

Παραιτείται λόγω σκανδάλου ο πρόεδρος της Μιτσουμπίσι
Ο πρόεδρος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Μιτσουμπίσι δήλωσε ότι θα υποβάλλει την παραίτηση του. Η ιαπωνικ'ή κυβέρνηση άσκησε ποινική δίωξη κατά της εταιρείας διότι επί 20 και πλέον χρόνια απέκρυπτε τις χιλιάδες διαμαρτυρίες που είχε λάβει για ελαττωματικά αυτοκίνητα. Ο πρόεδρος της Μιτσουμπίσι, Κατσουχίκο Καβασόε, ζήτησε συγνώμη για το σκάνδαλο και είπε ότι η μόνη του δικαιολογία είναι ότι ήταν πολύ απασχολημένος με τις προσπάθειες εξασφάλισης συνεργασίας με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και ειδικότερα με την γερμανο-αμερικανικη εταιρεία Daimler Chrysler.

Ιάπωνας κατηγορείται ότι κατασκόπευε για τη Ρωσία
Προβοκάτσια με σκοπό την υπονόμευση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ιαπωνία χαρακτήρισε η ρωσική πρεσβεία στο Τόκυο τη σύλληψη ενός Ιάπωνα αξιωματικού του ναυτικού με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για τη Ρωσία. Ο κ. Χαγκιμάσι συνελήφθει σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Τόκυο κατά την διάρκεια συνάντησής του με υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας, ενώ τα ιαπωνικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι έχει ήδη παραδεχθεί ότι αληθεύουν κάποιες από τις κατηγορίες. Η σύλληψη έρχεται μόλις τρεις ημέρες μετά την αναχώρηση από την Ιαπωνία του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δυτικό Τιμόρ : νέο πολύνεκρο επεισόδιο βίας
Σύμφωνα με πληροφορίες απο το Δυτικό Τιμόρ 20 άτομα σκοτώθηκαν σε νέο βίαιο επεισόδιο. Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες για το επεισόδιο που σύμφωνα με τις πληροφορίες σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με το Ανατολικό Τιμόρ και δεν είναι βέβαιο αν τα θύματα ήταν πρόσφυγες ή πολίτες. Εν τω μεταξύ τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν την απομάκρυνση του προσωπικού τους από το Δυτικό Τιμόρ, όπου την Τετάρτη στην πόλη Ατάμπουα φιλο-ινδονησιακές πολιτοφυλακές σκότωσαν τρία μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ.

Τεράστια φέτος η τρύπα στην ζώνη του όζοντος
Επιστήμονες της Αμερικανικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας, της ΝΑΣΑ, ανακοίνωσαν ότι φέτος η τρύπα στυην ζώνη του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά που έχει μετρηθεί. Η τρύπα στο όζον , που προστατεύει τον πλανήτη μας απο την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ηλίου, είναι φέτος πάνω από 28 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει δηλαδή έκταση τριπλάσια από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα πλαίσια διεθνών συμφωνιών έχει μειωθεί η παραγωγή αερίων που καταστρέφουν την ζώνη του όζοντος, όμως σύμφωνα με επιστήμονα της ΝΑΣΑ θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να περιοριστεί η καταστροφή που έχει υποστεί το όζον.

Σήμερα η έκθεση για την πολιτική κατάσταση στην Αυστία
Σήμερα θα παραλάβει η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκθεση για το αν θα πρέπει να αρθούν οι διπλωματικές κυρώσεις που επέβαλλε η κοινότητα στην Αυστρία. Η έκθεση εξετάζει την πολιτική κατάσταση στη χώρα μετά την συμμετοχή πριν από επτά μήνες του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βιέννης. Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσίευσε λεπτομέρειες της έκθεσης που δίερρευσαν σύμφωνα με τις οποίες η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση των διπλωματικών κυρώσεων θα ήταν αντιπαραγωγική καθώς ο Αυστριακός λαός πιστεύει ότι οι κυρώσεις θίγουν τον ίδιο και όχι το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας.

Πλημμύρες απειλούν την Καμπότζη
Δύο χιλιάδες και πλέον αστυνομικοί κλήθηκαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες να αποφευχθούν σοβαρές πλημμύρες στα προάστεια της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ όπου η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει. Αξιωματούχοι λένε ότι η πόλη θα πλημμυρίσει εάν η στάθμη του ποταμού Μεκόνγκ ανέβει άλλα είκοσι εκατοστά. Οι αρχές ενισχύουν τις όχθες με σάκκους γεμάτους άμμο και λένε ότι πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.