Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Στιγμιότυπο από την πρόσφατη επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα

(07/09/2000, 19.30 GMT)

Σύνοδος της Χιλιετίας: Συνάντηση Σημίτη - Κλίντον
Μοναδική ευκαιρία για τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαβουλεύσεων για τα προβλήματα του πλανήτη μας αποτελεί για τους περίπου 150 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων η σύνοδος της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συζητά σήμερα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και την κατάσταση στα Βαλκάνια σε συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Κλίντον με τον τούρκο πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε χθές -μέσω συμβούλου του επί θεμάτων  ασφαλείας- την επιθυμία του να έχει ενεργό ανάμειξη στο Κυπριακό όσο  διάστημα παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει τον ειρηνευτικό ρόλο του ΟΗΕ
Κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου της Χιλιετίας οι ηγέτες των 15 χωρών  του Συμβούλιου  Ασφαλείας  εξετάζουν  το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ειδικά στην Αφρική. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε στους ηγέτες του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι ο Οργανισμός αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές τα Ηνωμένα Εθνη εχουν αναλάβει πολλές ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην Αφρική με αποτέλεσμα να μη μπορούν να τις φέρουν σε πέρας αποτελεσματικά, λόγω της ανεπάρκειας σε ειδικευμένο προσωπικό και τεχνική υποδομή.

Καμμία πρόοδος στο Μεσανατολικό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον δήλωσε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συναντήσεις με τους ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων μετά την αποτυχία των χθεσινών συνομιλίων να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση. Ο κύριος Κλίντον είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ, συνεχίζοντας την προσπάθεια για επίτευξη μόνιμης ειρηνευτικής λύσης στο Μεσανατολικό, στο περιθώρειο της Συνόδου της Χιλιετίας. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι στις συνομιλίες αυτές δεν σημειώθηκε πρόοδος αλλά δεν διαπιστώθηκε και αδιέξοδο μέχρι στιγμής. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γασέρ Αραφάτ, στον λόγο του χθες επανέλαβε το αίτημα να τεθεί υπό παλαιστινιακό έλεγχο η ανατολική Ιερουσαλήμ. Ομως οι Ισραηλινοί δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να προβούν σε άλλες παραχωρήσεις στο θέμα της Ιερουσαλήμ.

Στο Βελιγράδι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου
Τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στη Γιουγκοσλαβία να γίνει μελλοντικά δεκτή στους κόλπους της Ευρώπης μετεφέρε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Στα πλαίσια της μίνι περιοδείας του στα Βαλκάνια, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, καθώς και τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου Βόϊσλαβ Κουστούνιτσα.

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Γαλλία για τις κινητοποιήσεων ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων
Καθώς κλιμακώνονται  οι κινητοποιήσεις ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την γαλλική κυβέρνηση ότι μπορεί να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέποντας τον αποκλεισμό κύριων οδικών αρτηριών. Οι αγρότες κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας και να αποκλείσουν την είσοδο για τα φορτηγά της υπόθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης. Σοβαρή κυκλοφοριακή συμφόρηση παρατηρείται σε όλες τις οδικές αρτηρίες που εξυπηρετούν το λιμάνι του Καλαί. Οι κινητοποίησεις μπορεί να εξελιχθούν σε πολιτική κρίση για τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει άλλες παραχωρήσεις. Πάνω από τα τρία τέταρτα των πρατηρίων βενζίνης στην Γαλλία έκλεισαν καθώς συνεχίζεται για τέταρτη μέρα ο αποκλεισμός αποθηκών καυσίμων και διυλιστηρίων από τους οδηγούς φορτηγών. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας άρχισαν και οι οδηγοί ταξί, οδηγώντας πολύ αργά και προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Οι αγορές παρακολουθούν την τιμή του πετρελαίου
Μικρή μείωση σημείωσε σημερα η τιμή του πετρελαίου μετά από πληροφορίες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών, ΟΠΕΚ, σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή. Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έπεσε σήμερα στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη ενώ χθες είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Πρίγκηπας Αμπντουλά της Σαουδικής Αραβίας, της κυριότερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας, είπε στον αμερικανό  πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ότι ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει αύξηση της παραγωγης κατά 700 χιλιάδες περίπου βαρέλια ημερησίως, στην συνάντηση που θα έχει στην Βιέννη το Σαββατοκύριακο. Το Ιράν επίσης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει αύξηση της παραγωγής. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δημιούργησε ανησυχίες για πληθωριστικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και προβλήματα στον προϋπολογισμό των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο.

Η Τουρκία επικρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η Αγκυρα επέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο συνέδεσε το θέμα παροχής κοινοτικής βοήθειας προς την Τουρκία με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση τον κουρδικό πληθυσμό της χώρας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε χθες να αποδεσμεύσει βοήθεια ύψους 116 εκατομμύριων δολλαρίων προκειμένου να προετοιμαστεί η Αγκυρα για την ένταξη της στην Κοινότητα. Ομως ζήτησε σε αντάλλαγμα από την Αγκυρα να βελτιώσει την στάση της στο τομέα του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και να καταργήσει την θανατική ποινή. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι τα αιτήματα αυτά βασίζονται σε κακή πληροφόρηση και εσφαλμένες εκτιμήσεις και δεν είναι εποικοδομητικά.

Πακιστάν : νέα βομβιστική επίθεση
Βόμβα εξερράγει σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Λαχόρη του Πακιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματιστούν 18. Η βόμβα, που είχε ωρολογιακό μηχανισμό, είχε τοποθετηθεί σε πολυσύχναστο δρόμο της αγοράς. Την Κυριακή σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε σταθμό λεωφορείων της Λαχόρης με αποτέλεσμα να βρούν τον θάνατο 3 άνθρωποι. Κάνεις δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο αυτές επιθέσεις. Συνολικά πάνω από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν φέτος σε βομβιστικές επιθέσεις στο Πακιστάν.

Ινδονησία: Αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στο Δυτικό Τιμόρ
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ ανακοίνωσε ότι δύο ακόμα μεραρχίες στρατού θα μεταβούν στην πόλη Αταμπούα του Δυτικού Τιμόρ, όπου χθές δολοφονήθηκαν τρία μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, από παραστρατιωτικούς που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ από την Ινδονησία. Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι του Οργανισμού δήλωσαν ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του προσωπικού του ΟΗΕ από το Δυτικό Τιμόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φιλο-ινδονησιακές πολιτοφυλακές κατευθύνονται τώρα προς την πρωτεύουσα του Δυτικού Τιμόρ, Κουπάνγκ.

Μόσχα : Τραυματίζονται 14 σε επίθεση με χειροβομβίδα
Η αστυνομία της Μόσχας ανακοίνωσε ότι συνέλλαβε 5 άτομα σε σχέση με την επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε κεντρική πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας. Η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό 14 ατόμων, τα περισσότερα θύματα ήταν πόρνες. Αστυνομικές πηγές αφίνουν να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν Τσετσένοι αντάρτες. Ομως ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υποκόσμου.

Σύλληψη Ουζμπέκου αθλητικού παράγοντα στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ λόγω αναβολικών
Αυστραλοί τελωνειακοί συνέλαβαν παράγοντα της ολυμπιακής αποστολής του Ουζμπεκιστάν στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ, με την κατηγορία της απόπειρας εισαγωγής παράνομης αναβολικής ουσίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τελωνείων στις αποσκευές του Ουζμπέκου αξιωματούχου βρέθηκε ποσότητα παράνομης ορμόνης, που υποβοηθά την ανθρώπινη ανάπτυξη. Είναι η πρώτη τέτοια κατάσχεση -9 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών-  και έγινε ένα μόλις 24ωρο μετά την απόσυρση από την Κίνα  27 αθλητών από την Κινεζική ολυμπιακή αποστολή λόγω χρήσης αναβολικών.

Η Τουρκία ζητάει συγνώμη από ξένους ομοφυλόφιλους τουρίστες
Ομάδα ομοφυλόφιλων τουριστών από Δυτικές χώρες επισκέπτεται τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης με αστυνομική συνοδεία. Νωρίτερα η τουρκική αστυνομία δεν επέτρεψε στους τουρίστες που είχαν φτάσει με κρουαζιερόπλοιο στο Κουσάντασι, να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου. Η ομάδα αποφάσησε να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για την ασφάλεια της από τα Υπουργεία Τουρισμού και Εσωτερικών της Τουρκίας. Ο τουρκικός τύπος ανέφερε ότι την εντολή να μην επιτραπεί στους τουρίστες να επισκεφθούν την Εφεσο είχε δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα η αστυνομία φοβήθηκε μήπως και η παρουσία ομοφυλόφιλων δημιουργούσε προβλήματα στην διοργάνωση αγώνων πάλης ανδρών.

Βουλγαρία : Μεταρρυθμίσεις εν όψει εκλογών
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστώφ, ανακοίνωσε σχέδια για την μείωση της φορολογίας, την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και το πάγωμα των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές τα μέτρα αποσκοπούν στην αύξηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης εν όψει των εκλογών που θα γίνουν το 2001. Το κεντρο-δεξιό κόμμα του κυρίου Κοστώφ είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά απο το Σοσιαλιστικό κόμμα, τις βουλευτικές εκλογές το 1997. Ομως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλιστές έχουν καλύψει το χαμένο έδαφος.

Πλημμύρες στο Ελ Σαλβαδόρ
Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ κήρυξαν κατάσταση ετοιμότητας στην χώρα. Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων 5 ημερών έχουν προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων και έχουν αφίσει άστεγους εκατοντάδες άλλους. Πλημμύρες πλήτουν τα κεντρικά και ανατολικά διαμερίσματα της χώρας ενώ σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο οι σφοδρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Αμερικανική έκθεση για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στην Αρκτική
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεβίβασαν προς τη Ρωσία έκθεση που όπως λένε περιέχει νέες πληροφορίες σχετικά με το ναυάγιο -τον περασμένο μήνα- του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ στην Αρκτική. Ο φάκελλος περιέχει τα συμπεράσματα ειδικών του αμερικανικού ναυτικού, οι οποίοι εξέτασαν τα στοιχεία που συνέλεξε αμερικανικό υποβρύχιο που παρακολουθούσε τις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, όταν συνέβη η ναυτική τραγωδία. Ο Λευκός Οίκος δεν δημοσιοποίησε το περιεχόμενο της έκθεσης αλλά ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι αυτή περιέχει λεπτομέρειες από τις δύο εκρήξεις που βύθισαν το Κούρσκ.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.