Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα

(07/09/2000, 11.30 GMT)

Σύνοδος της Χιλιετίας: Συνάντηση Σημίτη - Κλίντον
Μοναδική ευκαιρία για τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαβουλεύσεων για τα προβλήματα του πλανήτη μας αποτελεί για τους περίπου 150 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων η σύνοδος της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα εξετάσει σήμερα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και την κατάσταση στα Βαλκάνια σε συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Κλίντον με τον τούρκο πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε χθές -μέσω συμβούλου του επί θεμάτων παγκόσμιας ασφαλείας- την επιθυμία του να έχει ενεργό ανάμειξη στο Κυπριακό στο διάστημα που θα παραμείνει ακόμα στο Λευκό Οίκο.

Ξεχωριστές συνομιλίες Κλίντον με Μπαράκ - Αραφάτ στη Σύνοδο της Χιλιετίας
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ, συνεχίζοντας την προσπάθεια για επίτευξη μόνιμης ειρηνευτικής λύσης στο Μεσανατολικό, κατά την διάρκεια της Συνόδου της Χιλιετίας που συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα στην Νέα Υόρκη. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι στις συνομιλίες αυτές δεν έχει σημειωθεί πρόοδος αλλού όυτε έχει διαπιστωθεί αδιέξοδο μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιό θα είναι το επόμενο βήμα για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού.

Σήμερα η συζήτηση για τον ειρηνευτικό ρόλο του ΟΗΕ
Κατά την δεύετρη μέρα της Συνόδου της Χιλιετίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του Οργανισμού στην Αφρική. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έλαβαν έκθεση η οποία προτείνει την ενίσχυση του στρατιωτικού, επαγγελματικού προσωπικού στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Σήμερα εξ άλλου οι ηγέτες θα έχουν σειρά συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσουν το μέλλον του ΟΗΕ.

Στο Βελιγράδι ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου
Τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στη Γιουγκοσλαβία να γίνει μελλοντικά δεκτή στους κόλπους της Ευρώπης μεταφέρει στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου, στα πλαίσια της μίνι βαλκανικής περιοδείας του, συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, καθώς και τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου Βόϊσλαβ Κουστούνιτσα.

Εκκληση Πούτιν για αφοπλισμό του διαστήματος
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, είπε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η μεταβολή του διαστήματος σε ζώνη πολεμικής αντιπαράθεσης, αναφερόμενος στο αμερικανικό πρόγραμμα δημιουργίας αμυντικής πυραυλικής ασπίδας. Ο κ. Πούτιν πρότεινε να συγκληθεί διεθνής  διάσκεψη με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή στρατιωτικοποίησης του διαστήματος. Κατά την συνάντηση όμως που είχαν ο κ. Πούτιν και ο πρόεδρος Κλίντον, δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά το θέμα της πυραυλικής άμυνας.

Η τιμή αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα 35 δολάρια το βαρέλι
Η τιμή του αργού πετρελαίου εκτοξεύθηκε εκ νέου στα ύψη στις διεθνείς αγορές. Στην Νέα Υόρκη σε επί προθεσμία συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς, η τιμή του αργού πετρελαίου έσπασε το φράγμα των 35 δολαρίων το βαρέλι, για πρώτη φορά από την κρίση του 1990, όταν το Ιράκ είχε εισβάλλει στο Κουβέϊτ.Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δημιούργησε ανησυχίες για πληθωριστικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και προβλήματα στον προϋπολογισμό των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο. Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 34 δολλάρια και 20 σεντς το βαρέλι.  Σύμφωνα με αναλυτές οι αγορές δεν αναμένουν ότι η επικείμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ στην Βιένη την ερχόμενη Κυριακή θα επιτύχει σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής.

Γαλλία: Αναμένεται κλιμάκωση κινητοποιήσεων ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων
Στην Γαλλία οι κινητοποιήσεις ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων ενδέχεται να ενταθούν, καθώς τα αγροτικά συνδικάτα απειλούν ότι θα αποκλείσουν σήμερα την είσοδο της υπόθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για μείωση των τιμών. Οι κινητοποίησεις μπορεί να εξελιχθούν σε πολιτική κρίση για τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν. Πάνω από τα τρία τέταρτα των πρατηρίων βενζίνης στην Γαλλία δεν έχουν πλέον καύσιμα καθώς συνεχίζεται για τέταρτη μέρα ο αποκλεισμός αποθηκών καυσίμων και διυλιστηρίων από τους οδηγούς φορτηγών. Η αστυνομία εμπόδισε τους αγρότες να υλοποιήσουν την απειλή τους για αποκλεισμό της σήραγγας της Μάγχης, όμως τώρα άρχισαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οδηγώντας πολύ αργά και προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση, και οι οδηγοί ταξί.

Ινδονησία: Αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στο Δυτικό Τιμόρ
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ ανακοίνωσε ότι δύο ακόμα μεραρχίες στρατού θα μεταβούν στην πόλη Αταμπούα του Δυτικού Τιμόρ, όπου χθές δολοφονήθηκαν τρία μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, από παραστρατιωτικούς που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ από την Ινδονησία. Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι του Οργανισμού δήλωσαν ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του προσωπικού του ΟΗΕ από το Δυτικό Τιμόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φιλο-ινδονησιακές πολιτοφυλακές κατευθύνονται τώρα προς την πρωτεύουσα του Δυτικού Τιμόρ, Κουπάνγκ.

Σύλληψη Ουζμπέκου αθλητικού παράγοντα στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ λόγω αναβολικών
Αυστραλοί τελωνειακοί συνέλαβαν παράγοντα της ολυμπιακής αποστολής του Ουζμπεκιστάν στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ, με την κατηγορία της απόπειρας εισαγωγής παράνομης αναβολικής ουσίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τελωνείων στις αποσκευές του Ουζμπέκου αξιωματούχου βρέθηκε ποσότητα παράνομης ορμόνης, που υποβοηθά την ανθρώπινη ανάπτυξη. Είναι η πρώτη τέτοια κατάσχεση -9 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών-  και έγινε ένα μόλις 24ωρο μετά τον αποκλεισμό 27 αθλητών από την Κινεζική ολυμπιακή αποστολή λόγω χρήσης αναβολικών.

Αμερικανική έκθεση για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στην Αρκτική
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεβίβασαν προς τη Ρωσία έκθεση που όπως λένε περιέχει νέες πληροφορίες σχετικά με το ναυάγιο -τον περασμένο μήνα- του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ στην Αρκτική. Ο φάκελλος περιέχει τα συμπεράσματα ειδικών του αμερικανικού ναυτικού, οι οποίοι εξέτασαν τα στοιχεία που συνέλεξε αμερικανικό υποβρύχιο που παρακολουθούσε τις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, όταν συνέβη η ναυτική τραγωδία. Ο Λευκός Οίκος δεν δημοσιοποίησε το περιεχόμενο της έκθεσης αλλά ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι αυτή περιέχει λεπτομέρειες από τις δύο εκρήξεις που βύθισαν το Κούρσκ.

Για την οικονομία διεσταύρωσαν τα ξίφη τους Γκόρ και Μπούς
Σε αντιπαράθεση ήλθαν οι δύο βασικοί διεκδικητές για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Αλ Γκόρ και ο Τζόρτζ W Μπούς, σχετικά με τα προεκλογικά τους προγράμματα για την οικονομία. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κ. Γκόρ έδωσε στην δημοσιότητα προεκλογική δέσμη προτάσεων που στοχεύει στην εξόφληση του αμερικανικού εθνικού χρέους μέχρι το έτος 2013, την αύξηση του εισοδήματος της μέσης αμερικανικής οικογένειας και την αύξηση των εισερχομένων στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι Ρεπουμπλικανοί λένε ότι το σχέδιο Γκόρ θα οδηγήσει τον προυπολογισμό σε έλλειμα και ότι περιέχει υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Απειλή προστίμου 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρεία του Ιντερνέτ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε ότι η εταιρεία του Ίντερνετ MP3.com παραβίασε εκ προθέσεως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της δισκογραφικής επιχείρησης Universal, διαθέτοντας τις ηχογραφήσεις της τελευταίας δωρεάν σε χρήστες του διαδικτύου. Σύμφωνα με την απόφαση η εταιρεία υποχρεούται να καταβάλλει αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν καθορίστηκε, αλλά μπορεί να φτάσει τα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Ζιμπάμπουε: Νέα δικαστική προσφυγή των λευκών κτηματιών
Η Εμπορική Ενωση Αγροτών της Ζιμπάμπουε -που εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο λευκούς κτηματίες- λέει ότι θα καταφύγει εκ νέου στα δικαστήρια της χώρας ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα αναδιανομής της γής. Η Ενωση απέσυρε την δικαστική προσφυγή της τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια προώθησης του διαλόγου με την κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο απαλλοτρίωσης των περισσοτέρων αγροκτημάτων λευκής ιδιοκτησίας και της διανομής τους σε μαύρους ακτήμονες γεωργούς.

Εκλεψε την παράσταση ο Φιντέλ Κάστρο στη Σύνοδο της Χιλιετίας
Κατάφερε και πάλι να ξεχωρίσει ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ανάμεσα σε 150 ηγέτες στη Σύνοδο της Χιλιετίας. Ο κουβανός ηγέτης έχει φήμη ότι εκφωνεί μακρόσυρτους λόγους και όταν ανέβηκε στο βήμα της συνόδου όλοι φοβήθηκαν ότι δεν θα σεβαστεί τον προκαθορισμένο χρόνο πέντε λεπτών που δίδεται σε κάθε ομιλητή.  Οι φόβοι των συνέδρων κορυφώθηκαν όταν ο κ. Κάστρο έβγαλε ένα μαντήλι και κάλυψε την φωτεινή ένδειξη που υπενθυμίζει στους ομιλητές ότι τελειώνει ο χρόνος τους. Αλλά ακριβώς πέντε λεπτά μετά την αρχή του λόγου του ο ηγέτης της Κούβας σταμάτησε να μιλά και επέστρεψε στην θέση του εν μέσω της γενικής θυμηδίας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.