Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Οικοδεσπότης της μεγαλύτερης συνάθροισης ηγετών στην ιστορία, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν
Οικοδεσπότης της μεγαλύτερης συνάθροισης ηγετών στην ιστορία, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

(06/09/2000, 14.30 GMT)

Αρχισε η "Σύνοδος της Χιλιετίας" του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη
Το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στον 21ο αιώνα εξετάζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη 150 και πλέον ηγέτες απ' όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης. Βασικοί στόχοι της Συνόδου της Χιλιετίας, όπως έχει ονομαστεί η εφετινή τριήμερη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας στον πλανήτη μας, ο έλεγχος του AIDS και η πιο δίκαιη κατανομή των αγαθών της παγκοσμιοποίησης. Πραγματική πρόκληση όμως για τους 150 ηγέτες θα αποτελέσει η εξεύρεση κοινού εδάφους για τον αποτελεσματικό περιορισμό των πολέμων και των τοπικών συγκρούσεων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κηρύσοντας την έναρξη της Συνόδου είπε ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να ενισχυθούν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες του νέου αιώνα.

Μακελειό στο Δυτικό Τιμόρ από παραστρατιωτικούς
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι φιλο-ινδονησιακές πολιτοφυλακές επετέθηκαν εναντίον μελών του προσωπικού του Οργανισμού στην πόλη Αταμπούα του δυτικού Τιμόρ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τρειών στελεχών  του ΟΗΕ, τον τραυματισμό άλλων και την καταστροφή του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Αγνοείται ακόμη η τύχη τρειών άλλων ατόμων ενώ τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στο γειτονικό Ανατολικό Τιμόρ.

Πιέσεις προς Ισραήλ και Παλαιστινίους για επανάληψη ειρηνευτικών συνομιλιών
Κορυφώνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους για να αρχίσουν εκ νέου συνομιλίες για σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Μεσανατολικό. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την Σύνοδο της Χιλιετίας και αναμένεται να έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον στο ξενοδοχείο Γουώλντορφ Αστόρια. Στις συνομιλίες αυτές ο κ. Κλίντον θα προσπαθήσει να ξεπεραστεί το ακανθώδες ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και να επαναληφθεί ο διάλογος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Εκκληση Ανάν για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
Στο περιθώριο της Συνόδου της Χιλιετίας, τα Ηνωμένα Εθνη θα ασκήσουν έντονες πιέσεις και για τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό. Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα είναι έτοιμοι για να εξετάσουν τις ουσιαστικές πτυχές του προβλήματος όταν θα αρχίσει ο τέταρτος γύρος του διακοινοτικού διαλόγου, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Αποκλεισμός αθλητών από την Κινεζική αποστολή στην Ολυμπιάδα
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι αποσύρει 27 αθλητές από την αποστολή της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνευ. Σστις εξετάσεις που έγιναν στην Κίνα μερικοί από αυτούς βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση αναβολικών ουσιών. Ορισμένοι αθλητές αποκλείσθηκαν από την Ολυμπιάδα για λόγους υγείας ή επειδή δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι. Ανάμεσα στους αποκλεισθέντες αθλητές είναι και 6 μέλη της γυναικείας ομάδας δρομέων μεγάλων αποστάσεων η οποία έχει κερδίσει αρκετά παγκόσμια ρεκόρ.

Νέα άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού
Αυξήθηκε ξανά η τιμή του πετρελαίου. Στο Λονδίνο η τιμή αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφθασε τα 33 δολλάρια και 50 σεντς το βαρέλι πριν μειωθεί κάπως, και παρόμοια άνοδος σημειώθηκε και στην Νέα Υόρκη και σε άλλες αγορές. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC σημειώνει ότι η αύξηση σχετίζεται με την συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, κατά την οποία μπορεί να αποφασηστεί μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που δεν πιστεύεται ότι  θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή του προϊόντος.

Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει νέες πυρηνικές μονάδες στην Ουκρανία και τη Ρωσία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σχέδια για την χρηματοδότηση δύο νέων μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία και μίας στην Ρωσία. Οι αντιδραστήρες στην Ουκρανία θα κοστίσουν γύρω στο ενάμιση δισεκατομμύριο δολλάρια και θα αντικαταστήσουν την επισφαλή μονάδα του Τσερνόμπιλ όπου το 1986 σημειώθηκε το σοβαρότερο ποτέ πυρηνικό δυστήχημα.

Η Βουλγαρία ανησυχεί για την πυρηνική μονάδα του Κοζλοντούη
Βούλγαροι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για την ασφάλεια της πυρηνικής μονάδας του Κοζλοντούη. Εκπρόσωπος της Επιτροπής για την ασφάλεια των πυρηνικών μονάδων δήλωσε ότι πρόσφατα εντοπίσθηκε ραδιενέργεια εκτός της μονάδας σε απόσταση δεκάδων μέτρων από τον αντιδραστήρα και ένα ή δύο μέλη του προσωπικού της μονάδας είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η μονάδα, η οποία καλύπτει το 40% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Βουλγαρίας, γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής.

Θα συνεχιστούν μάλλον οι κινητοποιήσεις για τα καύσιμα στην Γαλλία
Στην Γαλλία, ο αποκλεισμός αποθηκών καυσιμών και διυλιστηρίων από τους οδηγούς φορτηγών και τους αγρότες θα συνεχιστεί κατά πάσα πιθανότητα μετά την απόρριψη της τελευταίας πρότασης της κυβέρνησης για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων που έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων. Τα συνδικάτα οδικών μεταφορών απέρριψαν την πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών να μειώσει κατά 15 % περίπου τον φόρο στο ντίζελ. Οι Γαλλικές αρχές εντωμεταξύ αναγκάστηκαν να επιβάλλουν δελτίο στην διάθεση των καυσίμων από τα πρατήρια καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα.

Ισπανία: κινητοποιήσεις για τα καύσιμα από οδηγούς, αγρότες και αλιείς
Στην Ισπανία οδηγοί φορτηγών, αγρότες, αλιείς και καταναλωτές συμφώνησαν να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Repsol, για να διαμαρτυρηθούν για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Η Ενωση Καταναλωτών Καυσίμων ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός θα διαρκέσει όλο τον Σεπτέμβριο και μπορεί να επεκταθεί και στα πρατήρια άλλων εταιρειών. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης δήλωσε ότι θα εξετάσει πιθανά μέτρα για την μείωση των εξόδων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες, αλλά δεν ανέφερε τίποτα για μείωση της τιμής των καυσίμων.

Εκθεση του State Department για τις θρησκευτικές ελευθερίες
Σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει τα θρησκευτικά του πιστεύω, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών προς την Γερουσία. Η έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα από την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Μαντλήν Ωλμπράϊτ εξετάζει την κατάσταση των θρησκευτικών ελευθεριών σε 194 χώρες του πλανήτη μας και στιγματίζει το Ιράκ και το Αφγανιστάν ως τα χειρότερα καθεστώτα στον τομέα αυτό. Αλλά σύμφωνα με την έκθεση συνεχίζονται οι θρησκευτικές διώξεις και σε πολλές άλλες χώρες όπως η Βιρμανία, το Ιράν, η Κίνα και το Σουδάν.

Εξάρθρωση δικτύου λαθρεμπορίας ναρκωτικών ανακοίνωσε η Καναδική αστυνομία
Η Καναδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δέκα άτομα που κατηγορούνται ότι ήταν ηγέτες διεθνούς δικτύου παράνομης εμπορίας ναρκωτικών. Οι συλλήψεις έγιναν λίγες μέρες μετά την κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας ναρκωτικών στα χρονικά του Καναδά. Συγκεκριμένα το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο Τορόντο και στο Βανκούβερ ποσότητες 150 κιλών ηρωίνης.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο ασχολείται με τα επισφαλή ελαστικά της Bridgestone/Firestone
Διευθυντικά στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford και της εταιρείας κατασκευής  ελαστικών αυτοκινήτων Bridgestone/Firestone θα καταθέσουν σήμερα σε επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την απόσυρση εκατομμυρίων ελατωματικών ελαστικών. Οι ελατωματικές ρόδες πιστεύεται ότι έχουν προκαλέσει πάνω από 120 θανάτους σε οδικά δυστηχήματα στην Βόρειο και Νότιο Αμερική. Τα ελαστικά αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στο μοντέλο Explorer της ορντ ένα από τα πιό δημοφιλή αυτοκίνητα στην Αμερική.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.