Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Διαμαρτυρία γάλλων αγροτών ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων
Διαμαρτυρία γάλλων αγροτών ενάντια στις υψηλές τιμές των καυσίμων

(05/09/2000, 12.30 GMT)

Γαλλία: Επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις αγροτών και οδηγών φορτηγών
Χάος έχουν προκαλέσει στο γαλλικό οδικό δίκτυο οι κινητοποιήσεις οδηγών φορτηγών και αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων και ζητούν μείωση του φόρου καυσίμων κατά 20%. Οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες έχουν από χθες αποκλείσει αποθήκες καυσίμων και διυλιστήρια σε ολόκληρη την Γαλλία. Σε ορισμένες περιοχές η διανομή καυσίμων γίνεται με δελτίο. Τα σωματεία εργαζομένων στις μεταφορές αρχίζουν σε λίγη ώρα νέο γύρο συνομιλιών με τη γαλλική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση έτσι ώστε να πεισθούν οι οδηγοί των φορτηγών και οι αγρότες να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Με κινητοποιήσεις απειλούν και οι Ισπανοί οδηγοί και αγρότες
Στην Ισπανία οδηγοί φορτηγών και αγρότες απείλησαν να μιμηθούν τους Γάλλους συναδέλθους τους και να αρχίσουν κινητοποιήσεις στις 20 Σεπτεμβρίου αν η κυβέρνηση αρνηθεί το αίτημα τους για μείωση της τιμής των καυσίμων. Εν τω μεταξύ εθνική ένωση οργανώσεων των καταναλωτών ζήτησε από την κυβέρνηση να καθιερώσει ένα σύστημα σταθερών τιμών για τον αγροτικό τομέα. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης δήλωσε ότι θα εξετάσει πιθανά μέτρα για την μείωση τωνεξόδων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες αλλά δεν ανέφερε τίποτα για μείωση της τιμής των καυσίμων.

Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλει την Παλαιστινιακή Διοίκηση
Η Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστεία κατηγόρησε την ηγεσία των Παλαιστινίωβν ότι υπονομεύει την ελευθερία έκφρασης συλλαμβάνοντας συστηματικά τους επικριτές της και υποβάλλοντας μερικούς από αυτούς σε βασανηστήρια. Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστείας αναφέρει ότι τα τελευταία 6 χρόνια η Παλαιστινιακή διοίκηση συνέλλαβε δεκάδες άτομα -  δημοσιογράφους, κληρικούς, πανεπιστημιακούς και κρατικούς λειτουργούς - που αντιτάχθηκαν στις πολιτικές της.

Εχούντ Μπάρακ: επείγει η εξεύρεση λύσεως στο Μεσανατολικό
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό διέρχεται κρίσιμη καμπή και τόνισε πως θα πρέπει να επιτευχθεί επίλυση του ζητήματος μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Ο κ. Μπάρακ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Νέα Υόρκη -όπου βρίσκεται για την σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για επίτευξη συμφωνίας με τους Παλαιστινίους κατά την διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει στο περιθώριο της συνόδου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο στη Νέα Υόρκη για την Σύνοδο της Χιλιετίας
Ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να καταφτάνουν στην Νέα Υόρκη για την Σύνοδο Κορυφής της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών. Η Σύνοδος θα λήξει την Παρασκευή. Αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες ηγέτες θα εγκρίνουν ντοκουμέντο, την Διακύρηξη της Χιλιετίας, το οποίο θα τους δεσμεύει να επιδιώξουν στόχους όπως ο τερματισμός των ένοπλων διενέξεων, η εξάλειψη της φτώχειας, η καταπολέμηση ασθενειών και αναλφαβητισμού και η πρόωθηση των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απαγόρευση της χρήσης βομβών διασποράς ζητά ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός
Η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει έκκληση για να σταματήσει σε παγκόσμιο επίπεδο η χρησιμοποίηση των βομβών διασποράς. Σε έκθεση του που δημοσιεύεται σήμερα στην Γενεύη, ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι χρήση των βομβών διασποράς θα πρέπει να απαγορευτεί τουλάχιστον μέχρι την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την αποφυγή της χρησιμοποίησής τους κατά αμάχων. Σύμφωνα με την έκθεση εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν ακόμα και μετά την λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, από βόμβες διασποράς που δεν είχαν εκραγεί.

Η έλλειψη τροφίμων σκοτώνει καθημερινά 10 ανθρώπους στην Αγκόλα
Πληροφορίες από την Αγκόλα αναφέρουν ότι στις περιοχές που συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στη πόλη Λουάου όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, τουλάχιστον 7 ενήλικοι και 3 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα. Τα Ηνωμένα Εθνη σχεδιάζουν να στείλουν αυτή την εβδομάδα, αντιπροσωπεία με βασικές προμήθειες και για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ομως ο ανταποκριτής του BBC στην Λουάντα σημειώνει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ανταρτών της UNITA καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την παρουσία, σε μόνιμη βάση, οργανώσεων αρωγής.

Σε νέα φάση η αμερικανική προεδρική προεκλογική εκστρατεία
Στις ΗΠΑ οι δύο βασικοί διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος, ο αντιπρόεδρος Αλ Γκόρ και ο κυβερνήτης του Τέξας Τζόρτζ W Μπούς εισήλθαν στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας, που παραδοσιακά σηματοδοτείται από την αργία της   Ημέρας των Εργαζομένων. Ο κ. Μπούς άρχισε εβδομαδιαία περιοδεία με μια....γκάφα. Μη συνειδητοποιώντας ότι το μικρόφωνο του ήταν ανοικτό, ακούστηκε να χρησιμοποιεί υβριστικούς χαρακτηρισμούς μιλώντας για τον δημοσιογράφο Άνταμ Κλίμερ, της εφημερίδας New York Times.

Ακαρπες οι ρωσο-ιαπωνικές συνομιλίες για τις Κουρίλες Νήσους
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούρτιν -που βρίσκεται στο Τόκιο- συμφώνησε κατά την διάρκεια συνομιλιών του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι, να συνεχιστούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς των Κουρίλων Νήσων, της ομάδας 4 νησιών βόρεια της Ιαπωνίας που η Ρωσία κατέχει από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συνομιλίες έληξαν -όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC- με την υπογραφή συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας.

Διακλαδική στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ρουμανία
Αρχίζουν σήμερα στην Ρουμανία στρατιωτικά γυμνάσια με την συμμετοχή δυνάμεων από τις 17 χώρες-μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας και από κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Τα γυμνάσια φέρουν την επωνυμία "Autumn Dream" -Φθινοπωρινό Ονειρο- και στα πλαίσια τους θα διεξαχθούν χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές εικονικές επιθέσεις, καθώς και επιχειρήσεις διάσωσης προσωπικού σε καιρό ειρήνης.

Δημόσια δήλωση Πινοσέτ στην Χιλή
Στην Χιλή ο πρώην δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ κάλεσε όλους τους Χιλιανούς να ξεπεράσουν τις αντιθέσεις του παρελθόντος και να συνεργαστούν για ένα ειρηνικό μέλλον. Σε γραπτή του δήλωση ο στρατηγός Πινοσέτ καλεί τους συμπατριώτες του να διατηρήσουν τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του, αναφερόμενος -όπως εκτιμούν ανταποκριτές- στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος του. Η δήλωση Πινοσέτ είναι η πρώτη του δημόσια ενέργεια μετά την άρση της δικαστικής του ασυλίας πριν από ένα μήνα από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Ο γιός του Καντάφι επανέρχεται στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Λιβύης
Ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, απεκατέστησε τον δεύτερο γίο του, Σαίντι, στο αξίωμα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της χώρας. Ο Σαίντι Καντάφι είχε υποβάλει την παραίτηση του, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από διαμαρτυρίες ότι δεν είναι αμερόληπτος. Ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι μετά την αποχώρηση του η Ομοσπονδία αναγκάστηκε να παγώσει όλες της τις δραστηριότητες για τις θερινές διακοπές. Η επιστροφή του Σαίντι Καντάφι έδωσε αφορμή για εορτασμούς στην Τρίπολι.

Απόσυρση ελαστικών της Bridgestone στην Βενεζουέλα
Στην Βενεζουέλα η μεγάλη ιαπωνική εταιρεία ελαστικών Bridgestone τελικά υπέκυψε στις απειλές ποινικής δίωξης και συμφώνησε να αποσύρει 60 χιλιάδες ελαστικά αυτοκινήτων που παράγονται εγχώρια. Η απόφαση της Bridgestone ελήφθη αφού σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα περισσότερα από 40 θανάσιμα δυστυχήματα, τα πιό πολλά από αυτά σε αυτοκίνητα Ford που διέθεταν τον επίμαχο τύπο ελαστικών.

Συντριβή μικρού επιβατικού αεροσκάφους στην Αυστραλία
Αεροπλάνο με οκτώ επιβάτες συνετρίβη σε απομεμακρυσμένη περιοχή της Αυστραλίας. Στο αεροπλάνο -που εκτελούσε δρομολόγιο από την πόλη Πέρθ προς το μεταλλευτικό κέντρο Λεονόρα- συνέβη ατμοσφαιρική αποσυμπίεση με αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους ο πιλότος και οι επιβάτες του, λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Το αεροσκάφος συνέχισε να πετά με αυτόματο πιλότο για επτά ώρες διασχίζοντας απόσταση 3 χιλιάδων χιλιομέτρων και τελικά συνετρίβη με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των επιβατών.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.