Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Γαλλικά φορτηγά στο Καλαί
Γαλλικά φορτηγά στο Καλαί

(04/09/2000, 21.00 GMT)

Νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την τιμή των καυσίμων στην Γαλλία
Στην Γαλλία αγρότες και οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν με τα οχήματά τους αποθήκες καυσίμων και διυλιστήρια πετρελαίου, συνεχίζοντας έτσι την εκστρατεία διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου ντήζελ. Οι Γάλλοι οδηγοί παρέλυσαν τη διανομή πετρελαίου στη χώρα. Η τιμή του πετρελαίου που -όπως λένε- αποτελεί το 1/4 των λειτουργικών τους εξόδων, έχει αυξηθεί κατά 50% τους τελευταίους 18 μήνες. Οι συνομιλίες των εκπροσώπων των συνδικάτων με την κυβέρνηση συνεχίζονται.

Δεν θα εμποδίσουν τα Ηνωμένα Εθνη τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο
Ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, είπε ότι δεν θα εμποδίσει τις γιουγκοσλαβικές αρχές να διεξαγάγουν εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, στο τέλος του μήνα. Ο Κος Κουσνέρ είπε ότι η απόφαση διεξαγωγής των εκλογών είναι προκλητική, αλλά οι διεθνείς παρατηρητές θα προστατεύσουν όσουν θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στις προηγούμενες γιουγκοσλαβικές εκλογές, οι Αλβανοί απείχαν μαζικά.

Εφοδος της Σερβικής αστυνομίας στα γραφεία του Οτπόρ
Στο Βελιγράδι, η σερβική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του φοιτητικού κινήματος Οτπόρ, που είναι βασικός συντελεστής της αντιπολίτευσης προς τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στέλεχος του κινήματος είπε ότι τον εμπόδισαν να μπει στο κτίριο αστυνομικοί που είχαν εγκατασταθεί στην είσοδο και του ζήτησαν να τους δείξει τα στοιχεία του. Στη συνέχεια η αστυνομία άρχισε την κατάσχεση εξοπλισμού και εγγράφων. Το κίνημα Οτπόρ στηρίζει την αντιπολίτευση διεξάγοντας τη δική του προεκλογική εκστρατεία, με σύνθημα ο Μιλόσεβιτς "Τελείωσε", για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου

Εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης στο Λίβανο
O πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σελίμ Αλ Χος, παραδέχτηκε την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές. Στην πρωτεύουσα Βυρητό ο πρώην πρωθυπουργός και δισεκατομμυριούχος της κατασκευαστικής βιομηχανίας, Ραφίκ Χαρίρι, κέρδισε τις 18 απο τις 19 έδρες και αναμένεται να κληθεί για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας αλλά χρειάζεται την υποστήριξη και άλλων κομμάτων. Ανταποκριτής του BBC σχολιάζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του κόσμου με την κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλά και με τη δύναμη του εκλογικού μηχανισμού του Κου Χαρίρι, που λέγεται ότι ξόδευσε πάνω από πενήντα εκατομμύρια δολλάρια.

Εχούντ Μπάρακ : πρέπει να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία αυτόν τον μήνα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία για την Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα πρέπει να επιτευχθεί ειρηνετική συμφωνία μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Ο κ. Μπάρακ είπε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τους Παλαιστίνιους εώς τα τέλη Σεπτεμβρίοτ. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία για την επίλυση του κυριότερου προβλήματος που είναι το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Νωρίτερα μέλη του Συνδέσμου Αραβικών κρατών απείλησαν ότι θα διακόψουν τις σχέσεις τους με τις χώρες που θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ πριν την επίτευξη συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ρομάνο Πρόντι: Καμμία αλλαγή πολιτικής στην  ενταξιακή διαδικασία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έσπευσε να διαβεβαιώσει τις χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την κοινοτική διεύρυνση. Τη σχετική δήλωση έκανε ο κ. Πρόντι στην άτυπη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Κοινότητας στο Εβιάν της Γαλλίας και ύστερα από συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Suddeutche Zeitung ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος γιά τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόϊγκεν, με την οποία πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γιά τη διεύρυνση στη γενέτειρά του Γερμανία. Ο Καγγελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρτ Σρέντερ, σε δηλώσεις του είπε ότι η χώρα του έχει οικονομικό και εθνικό ενδιαφέρον να γίνει σύντομα η διεύρυνση.

Ενδεχόμενο γενικής αμνηστίας στο Ιράν
Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν από το Ιράν, μετά την Ισλαμική επανάσταση το 89, μπορεί να επιτραπεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς το φόβο της δίωξης. Το Ιρανικό Κοινοβούλιο συζητεί νομοσχέδιο που θα χορηγήσει γενική αμνηστία σε όσους έφυγαν, ακόμη και σε εκείνους που έφυγαν παράνομα. Η μόνη εξαίρεση θα είναι άτομα που έγιναν μέλη της ένοπλης αντίστασης προς την Ιρανική κυβέρνηση.

Εκρήξεις στη Ρωσία
Στη Ρωσία, έκρηξη σημειώθηκε στην Αγία Πετρούπολη, σχετικά κοντά στο σπίτι του δημάρχου της, Βλαντιμίρ Γιάκοβλεφ. Η έκρηξη έγινε σε κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Εν τω μεταξύ το Ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα ως υπόπτους για άλλη έκρηξη που έγινε νωρίτερα στην πόλη Ρυαζάν, νοτιο-ανατολικά της Μόσχας. Τρείς άνθρωποι  έχασαν τη ζωή τους και πέντε  τραυματίστηκαν στην αγορά από έκρηξη, που πιστεύεται ότι οφείλεται σε βομβιστική ενέργεια.

Σε άλλο Κόνκορντ πιθανόν να ανήκει η μεταλλική βέργα
Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος του Κόνκορντ που συνετρίβη στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσαν ότι η μεταλλική βέργα που πιστεύεται ότι προκάλεσε την ανάφλεξη της ρόδας του αεροσκάφους προήλθε από άλλο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από τον ίδιο αεροδιάδρομο λίγα λεπτά νωρίτερα. Συγκεκριμένα, από ένα αεροσκάφος της Continental Airlines τύπου DC - 10 έλειπε ένα μεταλλικό μέρος μήκους σαράντα εκατοστών που φαίνεται να είναι ίδιο με τη βέργα που βρέθηκε μετά το δυστύχημα. Εκατόν δέκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν το υπερηχητικό αεροσκάφος έπιασε φωτιά κατά την απογείωση και, μετά από δύο λεπτά, συνετρίβη σε γειτονικό ξενοδοχείο.

Βρεταννικές προτάσεις για τα Ηνωμένα Εθνη
Προτάσεις που έχουν στόχο να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσε η βρεταννική κυβέρνηση που, για την εκπόνησή τους, συνεργάστηκε με το κόμμα των Φιλελευθέρων-Δημοκρατών, της αντιπολίτευσης. Μια από τις προτάσεις είναι η δημιουργία στρατιωτικού κολλεγίου, που μπορεί να είναι στην Βρεταννία, και στο οποίο θα εκπαιδεύονται τα μέλη των ειρηνευτικών αποστολών από όλον τον κόσμο. Προτείνεται επίσης, για να ενισχυθεί το κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αλλάξει η σύνθεσή του και να συμπεριλάβει αντιπροσώπους και άλλων χωρών, από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπούνται ως μόνιμα μέλη. Η έκθεση προτείνει ως μόνιμα μέλη να γίνουν επίσης η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Απορρίπτει ο Πούτιν πρόταση επιστροφής των Κουρίλων Νήσων στην Ιαπωνία
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν -που επισκέπτεται το Τόκυο- απέρριψε τις ιαπωνικές προτάσεις για επίλυση της μακρόχρονης διμερούς διένεξης σχετικά με το καθεστώς των Κουρίλων νήσων, 4 νησιών που βρίσκονται στα βόρεια της Ιαπωνίας και που η Σοβιετική Ενωση κατέλαβε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την λήξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι, ο Κος Πούτιν δήλωσε ότι η παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας στις Κουρίλες νήσους δεν μπορεί να αποτελέσει την βάση για συμβιβασμό. Το θέμα των Κουρίλων αποτελεί εμπόδιο για την σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Μόσχα και το Τόκυο από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Νέα γνωμάτευση για τα Σιαμαία ζητεί το Εφετείο
Το Εφετείο του Λονδίνου, όπου ξεκίνησε την εξέταση της προσφυγής των γονέων δυο Σιαμαίων βρεφών οι οποίοι αντιτίθενται σε πρωτόδικη απόφαση που επιτρέπει τον χειρουργικό διαχωρισμό τών δίδυμων κοριτσιών, έκρινε ότι χρειάζεται νέα ιατρική γνωμάτευση για την πρόβλεψη της ζωής τους. Η προηγούμενη δικαστική απόφαση υιοθετούσε ιατρική γνωμάτευση βάσει της οποίας τα δυο βρέφη που έχουν μόνο μία καρδιά και δύο πνεύμονες θα πρέπει να χωρισθούν για να είναι δυνατή η επιβίωση του ενός. Οι γιατροί λένε ότι αν Σιαμαία μείνουν ενωμένα, θα πεθάνουν και τα δύο σε λιγότερο από έξι μήνες. Οι γονείς όμως πιστεύουν ότι τα Σιαμαία δεν πρέπει να χωριστούν και την τύχη τους να κρίνει ο Θεός.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.