Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Καθησυχαστικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη
Καθησυχαστικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη

(04/09/2000, 09.30 GMT)

Ρομάνο Πρόντι: Καμία αλλαγή πολιτικής στην  ενταξιακή διαδικασία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έσπευσε να διαβεβαιώσει τις χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την κοινοτική διεύρυνση. Τη σχετική δήλωση έκανε ο κ. Πρόντι στην άτυπη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Κοινότητας στο Εβιάν της Γαλλίας και ύστερα από συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Suddeutche Zeitung ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος γιά τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόϊγκεν, με την οποία πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γιά τη διεύρυνση στη γενέτειρά του Γερμανία.

Εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης στο Λίβανο
Στο Λίβανο οι οπαδοί του υποψηφίου της αντιπολίτευσης στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, Ραφίκ Χαρίρι, έχουν αρχίσει τους πανηγυρισμούς. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Χαρίρι -πρώην πρωθυπουργός και πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Εμίλ Λαχούντ- συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και αναμένεται να κληθεί για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Σε συνέντευξη του στο BBC ο κ.Χαρίρι είπε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Την ήττα της παράταξής του παραδέχθηκε προ ολίγου και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σελίμ Αλ Χος.

Εκρήξεις συγκλονίζουν πόλεις της Ρωσίας
Στην Ρωσία έκρηξη συγκλόνισε πριν από λίγο την Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τάς. Η έκρηξη σημειώθηκε σε κατάστημα της οδού Μαγιακόφσκι, στο κέντρο της πόλης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Νωρίτερα έκρηξη σημειώθηκε στην κεντρική αγορά της πόλης Ριαζάν, 150 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας. Το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών λέει ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίσθηκαν, ενώ τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής.

Απορρίπτει ο Πούτιν πρόταση επιστροφής των Κουρίλων Νήσων στην Ιαπωνία
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν -που επισκέπτεται το Τόκιο- απέρριψε τις ιαπωνικές προτάσεις για επίλυση της μακρόχρονης διμερούς διένεξης σχετικά με το καθεστώς των Κουρίλων νήσων, 4 νησιών που βρίσκονται στα βόρεια της Ιαπωνίας και που η Σοβιετική Ενωση κατέλαβε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την λήξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας στις Κουρίλες νήσους δεν μπορεί να αποτελέσει την βάση για συμβιβασμό. Το θέμα των Κουρίλων αποτελεί εμπόδιο για την σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Μόσχα και το Τόκιο από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποκλεισμός πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από αγρότες και οδηγούς φορτηγών στην Γαλλία
Στην Γαλλία αγρότες και οδηγοί φορτηγών άρχισαν να αποκλείουν με τα οχήματά τους αποθήκες καυσίμων και διυλιστήρια πετρελαίου, συνεχίζοντας έτσι την εκστρατεία διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου ντήζελ. Οι Γάλλοι οδηγοί  λένε ότι στην προσπάθεια αποκλεισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων θα λάβουν μέρος 2 χιλιάδες φορτηγά οχήματα. Η τιμή του πετρελαίου που -όπως λένε- αποτελεί το 1/4 των λειτουργικών τους εξόδων, έχει αυξηθεί κατά 50% τους τελευταίους 18 μήνες.

Αναθεώρηση κυρώσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας εάν ηττηθεί εκλογικά ο Μιλόσεβιτς
Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετείχαν σε άτυπη σύνοδο στο Εβιάν της Γαλλίας συμφώνησαν ότι η πολιτική κυρώσεων της Κοινότητας έναντι του Βελιγραδίου θα τύχει ριζικής αναθεώρησης σε περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Οι υπουργοί εξωτερικών των "15" αποφάσισαν σε αυτή τη φάση να μη προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας επειδή, όπως υπογράμμισαν, μία τέτοια απόφαση θα ευνοούσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Επίσκεψη αμερικανού υπουργού σε ρωσική ναυτική βάση
Ο αμερικανός υπουργός ενέργειας Μπίλ Ρίτσαρντσον επισκέφθηκε μιά -άλλοτε υψίστης ασφαλείας- ναυτική βάση στην ρωσική Απω Ανατολή, επιθεωρώντας σειρές από απηρχαιωμένα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια, για την διάλυση των οποίων η Μόσχα έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την διεθνή κοινότητα. Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο λιμάνι Πετροπαβλόφσκ, ο κ. Ρίτσαρντσον επαίνεσε την Ρωσία για το άνοιγμα της ναυτικής βάσης, ενέργεια που όπως είπε, θα ήταν αδιανόητη πριν από μία δεκαετίας.

Αντιδράσεις για εγκύκλιο του Βατικανού σχετικά με άλλες εκκλησίες
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επικείμενη δημοσίευση από το Βατικανό μιας εγκυκλίου, η οποία συνιστά στους Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς να μην αποκαλούν την Αγγλικανική και τις άλλες προτεσταντικές εκκλησίες "αδελφά δόγματα" ούτε καν "εκκλησίες". Η εγκύκλιος που σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφεται από τον κυριότερο σύμβουλο του Ποντίφηκα επί θεολογικών θεμάτων, τον καρδινάλιο Τζόζεφ Ράτζιγκερ αναγνωρίζει ως αληθινές εκκλησίες μόνο αυτές -όπως την Ορθόδοξη Εκκλησία, που έχουν επισκόπους και ακολουθούν την αρχή της αποστολικής διαδοχής.

Το Ισραήλ κατάργησε το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ, που δέχεται πιέσεις από τους φανατικούς θρησκευόμενους Εβραίους για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, αποφάσισε -με  ομόφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου- να καταργήσει το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να εξοργίσει τα θρησκευτικά κόμματα και ιδιαίτερα το κόμμα Σας, του οποίου ο πρώην ηγέτης, Αριέ Ντερί, άρχισε να εκτίει τρίχρονη ποινή φυλάκισης για διαφθορά, σχεδόν ταυτόχρονα με τις εξαγγελίες του κ. Μπάρακ.

Ομιλία Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέδριο γερμανών εκτοπισθέντων
Ο Γερμανός καγγελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των γερμανών που εκτοπίστηκαν από γειτονικές χώρες στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, επανέλαβε την θέση του, ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιδιώξει την επιδίκαση αποζημίωσης από τις χώρες αυτές. Ο κ. Σρέντερ είπε ότι δεν επιθυμεί να επιβαρύνει τις σχέσεις της Γερμανίας με την Πολωνία και την Τσεχία, με υποθέσεις από το παρελθόν, και σημείωσε ότι όσοι Γερμανοί έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους πρέπει να αναζητήσουν τις ευθύνες για τους εκτοπισμούς αυτούς στο ναζιστικό καθεστώς.

Αυστραλία: Η κυβέρνηση επέτρεψε διαδηλώσεις αυτοχθόνων στην Ολυμπιάδα
Η αυστραλιανή κυβέρνηση επέτρεψε στους ιθαγενείς Αβορίγινες να διαδηλώσουν στους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο του Σύδνεϋ κατά την περίοδο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων την επόμενη εβδομάδα. Ενας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων είπε ότι περιμένει 100 χιλιάδες αυτόχθονες από ολόκληρη την Αυστραλία να συγκεντρωθούν στο Σύδνεϋ και να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα, διαμαρτυρόμενοι για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεγάλες υλικές καταστροφές από σεισμό στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Νάπα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από τον χθεσινό σεισμό ισχύος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν πάνω από 20 κάτοικοι, προξένησε εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτίρια και καταστροφές στα δίκτυα ύδατος και φωταερίου ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες σπίτια της περιοχής.

Κολομβία: Αιματηρές συγκρούσεις ανταρτών - κυβερνητικών δυνάμεων
Συνεχίστηκαν τα αιματηρά επεισόδια στην Κολομβία, με επιθέσεις των αριστερών ανταρτών, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στην χώρα. Τουλάχιστον 22 αστυνομικοί και στρατιώτες και περίπου 60 αριστεροί αντάρτες βρήκαν το θάνατο κατά την διάρκεια των συγκρούσεων το Σαββατοκύριακο.

Απαγόρευση συζήτησης για τον ισλαμικό νόμο στη Νιγηρία
Στην Νιγηρία η αστυνομία λέει ότι διέταξε να ματαιωθεί η συνάντηση που είχε προγραματισθεί να γίνει στην μεγαλύτερη πόλη Λάγος, μεταξύ σημαντικών παραγόντων της δημόσιας ζωής, με σκοπό την αποτροπή της έντασης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, ένταση που έχει προκληθεί μετά την επιβολή του ισλαμικού νόμου Σαρία σε κρατίδια της βόρειας Νιγηρίας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.