Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο τούρκος πρωθυπουργός περιστοιχιζόμενος από την στρατιωτική ηγεσία
Ο τούρκος πρωθυπουργός περιστοιχιζόμενος από την στρατιωτική ηγεσία

(31/08/2000, 1900 GMT)

Ποινική δίωξη σημαίνοντος θρησκευτικού ηγέτη στην Τουρκία
Τούρκος εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του σημαίνοντος θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του τουρκικού Συντάγματος, που διασφαλίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Ο κ. Γκιουλέν κατηγορείται ότι επιθυμεί την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στην Τουρκία και ότι διευθύνει παράνομη οργάνωση της οποίας τα μέλη έχουν παρεισφρύσει στις δημόσιες υπηρεσίες, την αστυνομία και την εκπαίδευση.

Επικρίνεται η εκλογική νομοθεσία της Γιουγκοσλαβίας
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ, επικρίνει τη νομοθεσία βάσει της οποίας θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, τον επόμενο μήνα, υποστηρίζοντας ότι αφήνει περιθώρια νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Ο ΟΑΣΕ επισημαίνει ότι η σχετική νομοθεσία δεν επιτρέπει την παρουσία διεθνών παρατηρητών και θεωρεί ότι ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα είναι σε θέση να ελέγξει τόσο την εκλογική διαδικασία, όσο και την καταμέτρηση των ψήφων.

Πτώση του ευρώ παρά την αύξηση των επιτοκίων
Η αξία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος σημείωσε, προσωρινά, νέα πτώση σε σχέση με το δολάριο, παρά τις προσπάθειες για την ενίσχυσή του, με την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων. Νωρίτερα το απόγευμα, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα είχε ανακοινώσει την αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 % σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Ευρωπαίοι οικονομολόγοι ελπίζουν ότι το μέτρο θα ενισχύσει το ενιαίο νόμισμα στις 11 χώρες της Κοινότητας που το έχουν υιοθετήσει. Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του ευρώ σημειώνει πτωτική πορεία ρεκόρ έναντι του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές.

Εκτακτη συνάντηση ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ για τις ποδοσφαιρικές μεταγραφές
Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δέχθηκε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί το ισχύον σύστημα μεταγραφών για τους ποδοσφαιριστές. Αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ συναντήθηκαν σήμερα στην Ζυρίχη για να συζητήσουν την επαπειλούμενη απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή του συστήματος μεταγραφών παικτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κομισιόν λέει ότι το ισχύον σύστημα που δεσμεύει με μακρόχρονα συμβόλαια τους παίκτες, είναι περιοριστικό και δεν συνάδει με την κοινοτική εργατική νομοθεσία.

Αιτήματα παραστρατιωτικών ομάδων στη Σιέρα Λεόνε
Στη Σιέρα Λεόνε, οι παραστρατιωτικές ομάδες που κρατούν αιχμαλώτους ακόμη έξι Βρετανούς στρατιώτες έθεσαν ορισμένα πολιτικά αιτήματα για την απελευθέρωσή τους. Μεταξύ άλλων ζητούν την επιστροφή τους στους κόλπους του κυβερνητικού στρατού, την απελευθέρωση των υποστηρικτών τους από τις φυλακές και την αναθεώρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα.

Συγκρούσεις συντηρητικών - μεταρρυθμιστών στο Ιράν
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιράν νέες ταραχές σημειώθηκαν στην πόλη Χοράμαμπαντ. Τις τελευταίες ημέρες η πόλη αυτή μεταβλήθηκε σε πεδίο βίαιων συγκρούσεων συντηρητικών μαχητών με φοιτητές που υποστηρίζουν το μεταρρυθμιστικό κίνημα. Οι ταραχές άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι συντηρητικοί εμπόδισαν δύο μεταρρυθμιστές να μιλήσουν σε συγκέντρωση φοιτητών που διοργανώθηκε στην πόλη. Ενας αστυνομικός βρήκε τον θάνατο και πολλοί φοιτητές τραυματίσθηκαν στα επεισόδια που ακολούθησαν.

Κροατία: έρευνα για την δολοφονία μάρτυρα σε υπόθεση εγκλημάτων πολέμου
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν καταδίκασε την δολοφονία ενός ατόμου που θεωρείτο ως μάρτυρας - κλειδί στην εκδίκαση των εγκλημάτων πολέμου που συνέβησαν στον πόλεμο της Βοσνίας. Ο κ. Ράτσαν διέταξε την διεξαγωγή προανάκρισης για την δολοφονία και σημείωσε ότι αυτοί που ευθύνονται για τα εγκλήματα πολέμου και βρίσκονται στην Κροατία δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν το έργο της δικαιοσύνης καταφεύγοντας σε εκφοβισμό, εκβιασμό ή ακόμα και σε φόνο. Ο δολοφονημένος μάρτυρας κατηγορίας Μίλαν Λέβαρ σκοτώθηκε από επίθεση χειροβομβίδας έξω από το σπίτι του την περασμένη Δευτέρα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.