Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο τούρκος πρωθυπουργός περιστοιχιζόμενος από την στρατιωτική ηγεσία
Ο τούρκος πρωθυπουργός περιστοιχιζόμενος από την στρατιωτική ηγεσία

(31/08/2000, 1700 GMT)

Ποινική δίωξη σημαίνοντος θρησκευτικού ηγέτη στην Τουρκία
Τούρκος εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του σημαίνοντος θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του τουρκικού Συντάγματος, που διασφαλίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Ο κ. Γκιουλέν κατηγορείται ότι επιθυμεί την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στην Τουρκία και ότι διευθύνει παράνομη οργάνωση της οποίας τα μέλη έχουν παρεισφρύσει στις δημόσιες υπηρεσίες, την αστυνομία και την εκπαίδευση. Η απαγγελία κατηγοριών γίνεται παρότι με προηγούμενη δικαστική απόφαση ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης που είχε αρχικά εκδοθεί για τον κ.Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για ιατρικές εξετάσεις. Χθές ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου κάλεσε την κυβέρνηση Ετσεβίτ να απολύσει όσους δημόσιους υπαλλήλους διατηρούν δεσμούς με ισλαμικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι τα άτομα αυτά υπονομεύουν καθημερινά το τουρκικό κράτος και έχουν -όπως είπε- διεισδύσει παντού, ακόμα και στο δικαστικό σώμα.

Αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Την αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 % σε όλη τη ζώνη του ευρώ ανακοίνωσε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, μετά από συνεδρίαση της στην Φρανκφούρτη. Ευρωπαίοι οικονομολόγοι ελπίζουν ότι το μέτρο θα ενισχύσει το ενιαίο νόμισμα στις 11 χώρες της Κοινότητας που το έχουν υιοθετήσει. Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του ευρώ σημειώνει πτωτική πορεία ρεκόρ έναντι του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές. Το γεγονός αυτό καθιστά δαπανηρές τις εισαγωγές στη ευρωζώνη, εντείνοντας σε ανησυχητικό βαθμό τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πρόταση για λήξη του αποκλεισμού των γαλλικών λιμανιών
Η συνδικαλιστική ηγεσία των γάλλων αλιέων ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προτείνει τον τερματισμό του αποκλεισμού των λιμανιών της χώρας, μετά από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον αρμόδιο υπουργό. Οι γάλλοι ψαράδες έχουν αποκλείσει εδώ και 3 ημέρες το σύνολο σχεδόν των λιμανιών της Γαλλίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Επικρίσεις ΟΑΣΕ για τους κανόνες διεξαγωγής των Γιουγκοσλαβικών εκογών
O Οργανισμός γιά την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία βάσει της οποίας θα διεξαχθούν οι εκλογές τον επόμενο μήνα στη Γιουγκοσλαβία δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αρχές που είναι αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα. Σε έκθεση του ο ΟΑΣΕ  εκφράζει σοβαρές  ανησυχίες γιά τις διατάξεις που αφορούν την εποπτεία των εκλογών και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Εκτακτη συνάντηση ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ για τις ποδοσφαιρικές μεταγραφές
Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δέχθηκε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί το ισχύον σύστημα μεταγραφών για τους ποδοσφαιριστές. Αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ συναντήθηκαν σήμερα στην Ζυρίχη για να συζητήσουν την επαπειλούμενη απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή του συστήματος μεταγραφών παικτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κομισιόν λέει ότι το ισχύον σύστημα που δεσμεύει με μακρόχρονα συμβόλαια τους παίκτες, είναι περιοριστικό και δεν συνάδει με την κοινοτική εργατική νομοθεσία.

Συγκρούσεις συντηρητικών - μεταρρυθμιστών στο Ιράν
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιράν νέες ταραχές σημειώθηκαν στην πόλη Χοράμαμπαντ. Τις τελευταίες ημέρες η πόλη αυτή μεταβλήθηκε σε πεδίο βίαιων συγκρούσεων συντηρητικών μαχητών με φοιτητές που υποστηρίζουν το μεταρρυθμιστικό κίνημα. Οι ταραχές άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν οι συντηρητικοί εμπόδισαν δύο μεταρρυθμιστές να μιλήσουν σε συγκέντρωση φοιτητών που διοργανώθηκε στην πόλη. Ενας αστυνομικός βρήκε τον θάνατο και πολλοί φοιτητές τραυματίσθηκαν στα επεισόδια που ακολούθησαν.

Κροατία: έρευνα για την δολοφονία μάρτυρα σε υπόθεση εγκλημάτων πολέμου
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν καταδίκασε την δολοφονία ενός ατόμου που θεωρείτο ως μάρτυρας - κλειδί στην εκδίκαση των εγκλημάτων πολέμου που συνέβησαν στον πόλεμο της Βοσνίας. Ο κ. Ράτσαν διέταξε την διεξαγωγή προανάκρισης για την δολοφονία και σημείωσε ότι αυτοί που ευθύνονται για τα εγκλήματα πολέμου και βρίσκονται στην Κροατία δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν το έργο της δικαιοσύνης καταφεύγοντας σε εκφοβισμό, εκβιασμό ή ακόμα και σε φόνο. Ο δολοφονημένος μάρτυρας κατηγορίας Μίλαν Λέβαρ σκοτώθηκε από επίθεση χειροβομβίδας έξω από το σπίτι του την περασμένη Δευτέρα.

Ο Γερμανός καγγελάριος τίμησε την μνήμη θύματος των νεοναζιστών
Ο γερμανός καγγελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ κατέθεσε στεφάνι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε από 3 νεο-ναζί ο μοζαμβικανός μετανάστης Αλμπέρτο Αντριάνο, στην πόλη Ντεσάου της ανατολικής Γερμανίας. Η σεμνή τελετή έγινε περίπου 24 ώρες μετά την καταδίκη του ενός εκ των δολοφόνων σε ισόβια δεσμά και των άλλων δύο συνεργών του σε ποινές κάθειρξης 9 ετών. Ο κ. Σρέντερ υπογράμμισε ότι η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου θέτει όρια που κανείς δεν μπορεί να κανείς πλέον να αγνοήσει.

Προβληματίζει η ανάμιξη των ΗΠΑ στην Κολομβία
Ηγέτες από δώδεκα χώρες της Νότιας Αμερικής βρίσκονται στην Βραζιλία για να συμμετάσχουν σε περιφερειακή διάσκεψη κορυφής, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της αμερικανικής ανάμιξης στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά στην Κολομβία. Η Ουάσιγκτον ενέκρινε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Κολομβιανή κυβέρνηση. Αλλες όμως χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η περιοχή κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της ανάμιξης των ΗΠΑ, που μπορεί να αναγκάσει τους  εμπόρους ναρκωτικών να μετακινηθούν από την Κολομβία σε γειτονικές χώρες.

Αναβλήθηκε η δίκη του Σουχάρτο
Αναβλήθηκε η δίκη του πρώην προέδρου της Ινδονησίας Σουχάρτο αμέσως μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Οι δικηγόροι του Σουχάρτο επικαλέστηκαν λόγους υγιείας για να δικαιολογήσουν την απουσία του εναγομένου απο την αίθουσα του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε την υπεράσπιση του Σουχάρτο να καταθέσει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες τις ιατρικές γνωματεύσεις για να επαναληφθεί η δίκη. Ο Σουχάρτο κατηγορείται για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων, κατηγορίες τις οποίες αρνείται ο ίδιος.

Πέντε βρετανούς ομήρους απελευθέρωσαν οι παραστρατιωτικοί στην Σιέρα Λεόνε
Πέντε από τους ένδεκα βρετανούς στρατιώτες που κρατούνταν όμηροι από παραστρατιωτικους στη Σιέρα Λεόνε αφέθηκαν ελεύθεροι. Στρατιωτικός εκπρόσωπος της Βρετανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι έξη βρετανοί στρατιώτες καθώς και ο στρατιωτικός αξιωματούχος της Σιέρα Λεόνε που είχε επίσης απαχθεί.

Σκάνδαλο παράνομων μεταμοσχεύσεων νεφρών στην Ταϋλάνδη
Στην Ταϋλάνδη δύο γιατροί και ένας διοικητικός υπάλληλος νοσοκομείου πρόκειται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες που σχετίζονται με την παράνομη πώληση ανθρώπινων οργάνων. Οι κατήγοροι λένε ότι οι γιατροί δολοφόνησαν δύο ανθρώπους και στην συνέχεια πούλησαν τα νεφρά τους σε πλούσιους ασθενείς που χρειάζονταν μεταμόσχευση.

Τρία χρόνια από τον θάνατο της πριγκήπισσας Νταϊάνα
Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από το μοιραίο δυστύχημα στο Παρίσι στο οποίο βρήκε τον θάνατο η πριγκίπισα Ναϊάνα και ο συνοδός της Ντόντι Aλ Φαγιέντ. Χθες ο πατέρας του Ντόντι , Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ , έκανε γνωστό ότι προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να υποχρεώσει την αμερικανική κυβέρνηση  να "αποδεσμεύσει"  μυστικά έγγραφα που αφορούν τον τραγικό  θάνατο της Νταϊάνα και του γυιού του.

Πειραματική εφαρμογή εμβολίου για το AIDS στην Μ.Βρετανία
Βρετανός βουλευτής είναι ένας από τους εθελοντές που θα εμβολιασθούν σήμερα με το νέο εμβόλιο κατά του AIDS. Ο Εβαν Χάρις, αν και δεν είναι φορέας της νόσου, συμμετέχει στην πειραματική χρήση του νέου εμβολίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και άλλοι θα μιμηθούν το παράδειγμα του και θα λάβουν μέρος στις σχετικές δοκιμές.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.