Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Αύξηση επιτοκίων θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούϊζενμπεργκ
Αύξηση επιτοκίων θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούϊζενμπεργκ

(31/08/2000, 1100 GMT)

Αύξηση των επιτοκίων αποφασίζει πιθανότατα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Σε συνεδρίαση της σήμερα στην Φρανκφούρτη, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει αν θά προχωρήσει τελικά σε αύξηση των επιτοκίων στις 11 χώρες της Ο.Ν.Ε. Η άνοδος των επιτοκίων, κρίνεται απο τους οικονομολόγους της Τράπεζας ως απαραίτητη για την ενίσχυση του Ευρώ, η τιμή του οποίου έναντι του δολαρίου βρίσκεται, την στιγμή αυτή, σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το ασθενές Ευρώ κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού στις χώρες που ανήκουν στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Αποκλεισμός των λιμανιών από γάλλους αλιείς
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα συνδικάτα της Γαλλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων. Στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν οι  γάλλοι αλιείς που έχουν  αποκλείσει τα κυριότερα λιμάνια της χώρας. Ως αποτέλεσμα έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των εμπορικών και οχηματαγωγών πλοίων προς την Βρετανία και την Κορσική. Το λιμάνι του Καλαί έχει κλείσει και οι ταξιδιώτες προωθούνται πρός το Βέλγιο ή στην υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης, όπου παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση, με ουρές αυτοκινήτων μήκους δεκάδων χιλιομέτρων.

Προβληματίζει η ανάμιξη των ΗΠΑ στην Κολομβία
Ηγέτες από δώδεκα χώρες της Νότιας Αμερικής βρίσκονται στην Βραζιλία για να συμμετάσχουν σε περιφερειακή διάσκεψη κορυφής, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της αμερικανικής ανάμιξης στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά στην Κολομβία. Η Ουάσιγκτον ενέκρινε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Κολομβιανή κυβέρνηση. Αλλες όμως χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η περιοχή κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της ανάμιξης των ΗΠΑ, που μπορεί να αναγκάσει τους  εμπόρους ναρκωτικών να μετακινηθούν από την Κολομβία σε γειτονικές χώρες.

Συνέντευξη Απόστολου Κακλαμάνη στο BBC για συνταγματική αναθεώρηση και Κυπριακό
Απορρίπτει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης την πρόταση για άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό στα πλαίσια της αναθεώρησης του συντάγματος. Σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, από τη Νέα Υόρκη όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη Προέδρων Εθνικών Κοινοβουλίων, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι μια αλλαγή στη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας θα σήμαινε την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδος. Προτεραιότητα των επαφών του Απόστολου Κακλαμάνη στην Νέα Υόρκη είναι η ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Μιλώντας στο BBC ο κ. Κακλαμάνης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δεχθεί η ελληνική πλευρά λύση του προβλήματος με βάση το μοντέλο της συνομοσπονδίας.

Αναβλήθηκε η δίκη του Σουχάρτο
Αναβλήθηκε η δίκη του πρώην προέδρου της Ινδονησίας Σουχάρτο αμέσως μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Οι δικηγόροι του Σουχάρτο επικαλέστηκαν λόγους υγιείας για να δικαιολογήσουν την απουσία του εναγομένου απο την αίθουσα του δικαστηρίου, απουσία που προκάλεσε την αποδοκιμασία εκατοντάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί εξω από το δικαστικό μέγαρο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε την υπεράσπιση του Σουχάρτο να καταθέσει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες τις ιατρικές γνωματεύσεις για να επαναληφθεί η δίκη. Ο Σουχάρτο κατηγορείται για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων, κατηγορίες τις οποίες αρνείται ο ίδιος.

Ξαναρχίζουν οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ
Η νέα ομάδα επιθεωρητων όπλων του ΟΗΕ έκανε γνωστό ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου την επιθεώρηση του οπλοστασίου του Ιράκ. Αλλά ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ιρακινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές, έργο των οποίων είναι να εξακριβώσουν αν η Βαγδάτη  διαθέτει  ακόμα χημικά και βιολογικά όπλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι επιθεωρήσεις όπλων σταμάτησαν τον Δεκέμβριο του 1998,  την παραμονή της μεγάλης αεροπορικής επίθεσης ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον του Ιράκ. Τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί την Βαγδάτη ότι πρέπει να συνεργαστεί αν επιθυμεί να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της.

Ικανοποίηση  για τις ποινές των νεο-ναζιστών εκφράζει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ
Στην Γερμανία, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις βαριές ποινές κάθειρξης που επέβαλε το δικαστήριο στους τρείς νεοναζιστές δολοφόνους, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή έχει θέσει όρια που κανείς πλέον δεν θα μπορεί να υπερβεί. Ο κ. Σρέντερ προέβει στην δηλωση αυτή μετά την ολοκλήρωση της δίκης των ακροδεξιών δολοφόνων ενός γερμανού πολίτη αφρικανικής καταγωγής, στην πόλη Ντεσσάου της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Στον έναν από τους δράστες επεβλήθη η ποινή των ισοβίων, ενώ οι άλλοι δύο τιμωρήθηκαν με 9 χρόνια κάθειρξη.

Πέντε βρετανούς ομήρους απελευθερώνουν οι παραστρατιωτικοί στην Σιέρα Λεόνε
Πέντε από τους ένδεκα βρετανούς στρατιώτες που κρατούνταν όμηροι από παραστρατιωτικους στη Σιέρα Λεόνε αφέθηκαν ελεύθεροι. Στρατιωτικός εκπρόσωπος της Βρετανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι έξη βρετανοί στρατιώτες καθώς και ο στρατιωτικός αξιωματούχος της Σιέρα Λεόνε που είχε επίσης απαχθεί. Στο μεταξύ, οι αντάρτες  επέστρεψαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τα στρατιωτικά οχήματα που είχαν αποσπάσει  τον  Μάιο μετά από επίθεση εναντίον κυανοκράνων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που ελπίζεται να οδηγήσει στην επάνοδο των ανταρτών στην ειρηνευτική διαδικασία, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φρητάουν.

Ομιλία Κόφι Ανάν στην παγκόσμια σύνοδο προέδρων κοινοβουλίων
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών όλου του κόσμου να υιοθετήσουν ουσιαστικούς δημοκρατικούς θεσμούς και να μη καλύπτονται πίσω από δημοκρατικές επιφάσεις. Στην ομιλία του ενώπιον εκατό και πλέον προέδρων κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο, ο κ. Ανάν τόνισε ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν κατοχυρώνονται μόνο με την διεξαγωγή εκλογών άλλα ότι η πραγματική δημοκρατία συνίσταται σε ανεξάρτητη δικαιοσύνη, σε πολιτική πολυφωνία, σε σταθερά κοινοβουλευτικά κόμματα, στην ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών.

Τρία χρόνια από τον θάνατο της πριγκήπισσας Νταϊάνα
Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από το μοιραίο δυστύχημα στο Παρίσι στο οποίο βρήκε τον θάνατο η πριγκίπισα Ναϊάνα και ο συνοδός της Ντόντι Aλ Φαγιέντ . Χθες ο πατέρας του Ντόντι , Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ , έκανε γνωστό ότι προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να υποχρεώσει την αμερικανική κυβέρνηση  να "αποδεσμεύσει"  μυστικά έγγραφα που αφορούν τον τραγικό  θάνατο της Νταϊάνα και του γυιού του . Ο ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Χάροντς υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν ουσιαστικές λεπτομέρειες γιά τα αίτια του θανάτου της Νταϊάνα και του Ντόντι.

Πειραματική εφαρμογή εμβολίου για το AIDS στην Μ.Βρετανία
Βρετανός βουλευτής είναι ένας από τους εθελοντές που θα εμβολιασθούν σήμερα με το νέο εμβόλιο κατά του AIDS. Ο Εβαν Χάρρις συμμετέχει στην πειραματική χρήση του νέου εμβολίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και άλλοι θα μιμηθούν το παράδειγμα του και θα λάβουν μέρος στην έρευνα. Αφορμή για την παρασκευή του νέου εμβολίου για το AIDS ήταν η παρατήρηση βρετανών επιστημόνων ότι ορισμένες ιερόδουλες στην Κένυα δεν μολύνονται με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, επειδή ο οργανισμός τους παράγει ένα τύπο κυτάρων, τον τύπο Τ, τα οποία εξουδετερώνουν τον ιό.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.