Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πυρκαγιές μαίνονται στα Βαλκάνια
 

(25/08/00,  16.14 GMT)

Μέτωπα πυρκαγιών σε όλα τα Βαλκάνια
Παράλληλα με τον καύσωνα που συνεχίζεται στην Νότια Ευρώπη, μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Κορσική. Την ίδια στιγμή η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα έχει μείνει χωρίς αποθέματα νερού. Στη Βουλγαρία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές στα νότια της χώρας. Σε όλη την Βουλγαρία έχουν εκδηλωθεί περίπου 70 πυρκαγιές τις τελευταίες 24 ώρες. Στην Κροατία μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης έχουν καταστραφεί. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Πρόοδος στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς του 2004
Σημαντική πρόοδος έχει εκτελεστεί στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς του 2004 σύμφωνα με δηλώσεις του Ζακ Ρογκ, αντιπροέδρου της ΔΟΕ. Mεγάλο ρόλο στην πρόοδο που συντελέσθηκε στην πορεία των έργων για την Ολυμπιάδα του 2004 έπαιξε, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η προσωπική συμβολή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, αλλά και η αλλαγή στην ηγεσία της Οργανωτικής Επιτροπής. Πάντως σύμφωνα με το Αssociated Press αναφέρει, το γεγονός ότι αρκετά από τα έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν παρά μόνο σε διάστημα λιγότερο από 3 μήνες από την έναρξη των Αγώνων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δοκιμαστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αμεση αποζημίωση προσφέρει η Gulf Air στις οικογένειες των θυμάτων
Η Gulf Air είπε ότι θα αποζημιώσει άμεσα με 25 χιλιάδες δολλάρια την οικογένειεα του κάθε θύματος της συντριβής του Airbus την Τετάρτη που είχε σαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 143 επιβαίνοντες.  Σύμφωνα με την εταιρεία, η πληρωμή αυτή θα θεωρηθεί μέρος της τελικής αποζημίωσης που θα λάβουν οι συγγενείς των θυμάτων. Καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρονται στην πιθανότητα η συντριβή να ήταν αποτέλεσμα υπερβολικής ταχύτητας, ο επικεφαλής των πιλότων της εταιρείας έκανε έκκληση για προσοχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων και είπε ότι μόνο η επίσημη έρευνα, που θα εξετάσει τα περιεχόμενα των μαύρων κουτιών, μπορεί να καταλήξει στα αίτια της τραγωδίας.

Προειδοποίηση Χάβελ για βίαια επεισόδια
Ο τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ προειδοποίησε ότι υπάρχουν ομάδες και μεμονωμένα άτομα που σκοπεύουν να προκαλέσουν βίαια επεισόδια κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα τον επόμενο μήνα. Οι διοργανωτές λένε ότι μπορεί να υπάρξουν μέχρι και πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές. Παρόμοιες διαμαρτυρίες σε προηγούμενες συναντήσεις του ΔΝΤ στο Σιάτλ και την Ουάσινγκτον είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις.

Μεταβιβαση προεδρικών  καθηκόντων στην Ινδονησία
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Γουαχίντ υπέγραψε διάταγμα το οποίο επισημοποιεί την μεταφορά των  καθημερινών του κυβερνητικών καθηκόντων στην αντιπρόεδρο Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η κ. Σουκαρνοπούτρι μέχρι τώρα είχε παραμεριστεί όσο αφορά τον σχεδιασμού πολιτικής παρά το γεγονός ότι ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο. Λίγα ήταν τα υπουργεία που δόθηκαν στο κόμμα της κ. Σουκαρνοπούτρι στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Αντιδράσεις προκαλεί ο αποκλεισμός του Δαλάι Λάμα από τον ΟΗΕ
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του γ.γ. των Ηνωμένων Ενθνών Κόφι Ανναν να αποκλείσει τον πνευματικό ηγέτη του Θιβετιανού Βουδισμού, Δαλάι Λάμα από σύνοδο των θρησκευτικών ηγετών του πλανήτη.  Περισσότεροι από χίλιοι αντιπρόσωποι εβδομήντα πίστεων αναμένονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την παγκόσμια ειρήνη. Ο κ. Ανναν κάλεσε τον Δαλάι Λάμα να απευθύνει λόγο, χωρίς όμως να μεταβεί στο κτίριο, πρόταση που απέρριψε ο βουδιστής ηγέτης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαμαρτυρηθεί έντονα η Κίνα εάν ο Δαλάι Λάμα επισκευθεί το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Πάνω από 100 νεκροί από τις πλημμύρες στην Ινδία
Περισσότερα από εκατό άτομα  βρήκαν το θάνατο και πενήντα χιλιάδες έμειναν άστεγοι από τις σφοδρότερες πλημμύρες των τελευταίων πενήντα ετών στην πολιτεία Αντρα Πραντές της νότιας Ινδίας. Μέσα σε διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών στην πρωτεύουσα Χιντεραμπάντ η βροχόπτωση ήταν το ήμιση του βροχομετρικού ύψους που δέχεται η πρωτεύουσα όλο τον χρόνο. Χιλιάδες άτομα παραμένουν αποκλεισμένα ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα συνεχίζους τις προσπάθειες διάσωσης και την διανομή προμηθειών.

Συγκλονισμένη η Ιταλία από το σκάνδαλο της παιδεραστίας
Η Ιταλική κυβέρνηση, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξετάζει νέα μέτρα για την πάταξη της παιδεραστίας. Η χώρα έχει συγκλονιστεί από τον πρόσφατο θάνατο δύο παιδιών που, σύμφωνα με την νεκροψία, είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά προτούν πεθάνουν. Ιταλική εφημερίδα συνεχίζει να δημοσιεύει λίστες ονομάτων υπόπτων παιδεραστών, αλλά η πρωτοβουλία αυτή δέχτηκε τις επικρίσεις κοινωνικών λειτουργών και της Καθολικής Εκκλησίας. Ανάμεσα στα μέτρα που σκέπτεται να λάβει η Ιταλική κυβέρνηση είναι η σύσταση συμβουλευτικής υπηρεσίας για τις οικογένειες και η αποστολή κοινωνικών λειτουργών και ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στα σχολεία για να ενημερώσουν τα παιδιά για τους κινδύνους.

Ριζικές προτάσεις για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Μεξικού, Βιτσέντε Φοξ, παρουσίασε ριζικές προτάσεις στον αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να αλλάξουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο Κος Φοξ προτείνει να μειωθούν οι συνοριακοί έλεγχοι και να ενισχυθεί η τοπική συνεργασία ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο Μεξικό και η βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, θα μειωθεί ο αριθμός των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που περνούν ετησίως παράνομα τα σύνορα για να βρουν δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιφυλακτική ήταν η αντίδραση του προέδρου Κλίντον ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.