Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο κ. Πούτιν και ο υπουργός άμυνας Σεργκέγιεφ συγκεντρώνουν τα πυρά της κριτικής
 

(23/08/00,  13:00 GMT)

Στο στόχαστρο της κριτικής ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Δύσκολες ώρες για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή του, καθώς η κοινή γνώμη στρέφεται ανοικτά εναντίον του και τού αποδίδει προσωπικές ευθύνες για τον χειρισμό των αποτυχημένων επιχειρήσεων διάσωσης. Οι αρχές αποφάσισαν να ματαιώσουν την  επιμνημόσυνη τελετή που επρόκειτο να γίνει στη θαλάσσια περιοχή του δυστυχήματος μετά από αίτημα των συγγενών του πληρώματος. Οι συγγενείς είπαν πως δεν μπορούν να αρχίσουν να πενθούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα εάν δεν ανασυρθούν οι σοροί τους από το ναυάγιο του Κούρσκ. Ο κ. Πούτιν που επρόκειτο να παραστεί στην τελετή, επέστρεψε στην Μόσχα, αφού συναντήθηκε με τους συγγενείς στη ναυτική βάση του υποβρυχίου, στην πόλη Βιντάγιεβο της Αρκτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση διεξήχθη σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Οι συγγενείς των θυμάτων διαμαρτυρήθηκαν στον ρώσο πρόεδρο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση, την ελλιπή πληροφόρηση που ελάμβαναν και τις γενικά άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο ρωσικό ναυτικό.

Σχέδιο κινητοποίησης του Αυστραλιανού στρατού ενόψει Ολυμπιάδας
Τις ένοπλες δυνάμεις σκοπεύει να κινητοποιήσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Συδνεϋ. Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα εκχωρεί διευρυμένες εξουσίες στις ένοπλες δυνάμεις και θα επιτρέπει στις αρχές να ζητήσουν την ανάπτυξη στρατιωτών στους δρόμου τους Σύδνεϋ καθ' όλη την περίοδο της Ολυμπιάδας. Ο κ. Χάουαρντ επιμένει ότι έτσι θα δωθεί η δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν την αστυνομία στην αντιμετώπιση τυχόν απειλών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Αύξηση του ρατσισμού στη Βρετανία διαπιστώνει υπηρεσία του ΟΗΕ
Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει βαθύτατες ανησυχίες για τον μεγάλο αριθμό των ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στη Βρετανία, για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των μελών των εθνικών μειονοτήτων της χώρας, αλλά και για τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού που παρατηρούνται στα βρετανικά σχολεία. Η έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καλεί επίσης την κυβέρνηση του Λονδίνου να στείλει θετικά μηνύματα όσον αφορά τη στάση της στο θέμα των ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Βίαια επεισόδια στη πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού
Βίαια επεισόδια ξέσπασαν εκ νέου στην πολιτεία Τσιάπας του νοτίου Μεξικού όπου συγκρούστηκαν οπαδοί αντιπάλων κομμάτων. Σύμφωνα με την αστυνομία 4 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Θεσμικού Επαναστατικού κόμματος και αντιπάλων τους. Τα επεισόδια σημειώνονται δύο μόλις μέρες μετά την ήττα του κόμματος αυτού στις τοπικές εκλογές. Ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης, Πάμπλο Σαλαζάρ υποσχέθηκε να αρχίσει ξανά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες Ζαπατίστας, που διεξάγουν ένοπλο αγώνα για την υπεράσπιση των ιθαγενών Ινδιάνων στην περιοχή αυτή.

Η δίκη του Σουχάρτο αρχίζει στις 31 Αυγούστου
Στην Ινδονησία ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει στις 31 Αυγούστου η δίκη του πρώην προέδρου Σουχάρτο, ο οποίος κατηγορείται για δαιφθορά. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι θα ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να εκδώσουν ένταλμα βίαιης προσαγωγής του κ. Σουχάρτο στην δίκη, αν και οι συνηγοροί του πρώην προέδρου επιμένουν ότι είναι πολύ άρρωστος για να παραστεί. Οι κατηγορίες της διαφθοράς έχουν σχέση με την παράνομη μεταβίβαση εκατομμυρίων δολλαρίων από φιλανθρωπικές οργανώσεις που ήλεγχε ο κ. Σουχάρτο σε επιχειρήσεις συγγενών και συνεργατών του, κατηγορίες που αρνείται ο κ. Σουχάρτο.

Υπό απειλή η ανθρωπιστική επιχείρηση του ΟΗΕ στο Τιμόρ
Τα Ηνωμένα Εθνη στο Δυτικό Τιμόρ της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις που δέχεται το προσωπικό του Οργανισμού δυσχεραίνουν το έργο παροχής βοήθειας σε 100 και πλέον χιλιάδες πρόσφυγες. Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό 3 μελών του προσωπικού του ΟΗΕ από άτομα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε φιλο-ινδονησιακή πολιτοφυλακή, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών μιλώντας στο BBC είπε ότι η επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Ιαπωνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αίτημα αποζημίωσης
Μια ομάδα ηλικιωμένων Κινέζων ισχυρίζονται ότι υποχρεώθηκαν να δουλεύουν ως σκλάβοι σε ιαπωνικές εταιρείες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και προσφεύγουν στην αμερικανική δικαιοσύνη ζητώντας αποζημιώσεις από τις εταιρείες Μιτσουμπίσι και Μιτσούι. Οι Κινέζοι κατηγορούν τις δύο εταιρείες ότι απήγαγαν χιλιάδες συμπατριώτες τους και τους μετέφεραν σαν ζώα, με τραίνα και πλοία στην Ιαπωνία, όπου τους ανάγκασαν να δουλεύουν σε ορυχεία και στη βαριά βιομηχανία. Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο μεταδίδει ότι η ομάδα κατέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη μετά την αποτυχία προσφυγών της στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Ισχυροί τυφώνες έπληξαν την νοτιοανατολική Ασία
Ο σούπερ τυφώνας Μπίλις, με ανέμους των οποίων η ταχύτητα ξεπέρασε τα 250 χιλιόμετρα την ώρα, έπληξε την νήσο της Ταϊβάν προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές, ξεριζώνοντας δένδρα και στύλους παροχής ρεύματος και παρασύροντας ότι έβρισκε μπροστά του. Ενας δεύτερος τυφώνας, ο Κάϊμε προκάλεσε τον θάνατο 6 τουλάχιστον ανθρώπων στο Βιετνάμ, όπου σύμφωνα με κυβερνητική εφημερίδα αγνοείται η τύχη πολλών αλιευτικών σκαφών.

Η αστυνομία της Ζιμπάμπουε απομακρύνει καταλληψίες
Στη Ζιμπάμπουε η αστυνομία απομάκρυνε δια της βίας περίπου 700 άτομα που είχαν καταλάβει αγροκτήματα που ανήκουν σε λευκούς νοτίως της πρωτεύουσας Χαράρε και κατέστρεψε τους προσωρινούς καταυλισμούς που είχαν στήσει οι καταληψίες. Είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές, πριν δύο μήνες, που οι αρχές στρέφονται κατά των καταληψιών και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έπαυσε να υποστηρίζει την κατάληψη αγροκτημάτων λευκών από μαύρους που ζητούν αναδιανομή της γης.

Νέας μορφής ασπιρίνη χωρίς παρενέργειες
Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι παρασκεύασαν ένα νέο είδος ασπιρίνης που δεν προκαλεί τις συνηθισμένες παρενέργειες του φαρμάκου. Το βασικό συστατικό της ασπιρίνης είναι ένα οξύ το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιμοραγία στο στομάχι. Στη νέα μορφή του φαρμάκου τα μόρια παραμένουν συνδεδεμένα εώς ότου φθάσουν στο έντερο όπου το οξύ εξουδετερώνεται. Οι κλινικές δοκιμές της νέας ασπιρίνης θα αρχίσουν σε δύο χρόνια.

Βοσνιακή αντιπροσωπεία στους Ολυμπιακούς του Σίντνευ
Για πρώτη φορά από τη λήξη του πολέμου το 1995, η Βοσνία αποστέλλει ενιαία ομάδα Μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων στους Ολυμπιακούς που αρχίζουν τον ερχόμενο μήνα στην Αυστραλία. Η αποστολή θα αγωνιστεί έχοντας ειδικά σχεδιασμένη σημαία και υπό τον νέο εθνικό ύμνο της Βοσνίας.

Αρχαίος ναός στο βυθό της λίμνης Τιτικάκα
Διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μεγάλο κτίριο, που πιστεύεται ότι ήταν ναός, στον βυθό της λίμνης Τιτικάκα στα σύνορα Περού και Βολιβίας. Στις όχθες της λίμνης είχε ανθίσει ο πολιτισμός των Τιχουανάκου  από τον Δέκατο εώς τον Δεκατοπέμπτο αιώνα, πριν δηλαδή την ανάπτυξη του πολιτισμού των Ινκας. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια του ναού ακολουθώντας έναν δρόμο που χανόταν στα νερά της λίμνης. Το μέγεθος του ναού πιστεύεται ότι είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος ενός κανονικού ποδοσφαιρικού γηπέδου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.