Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Βρετανός αξιωματικός αποθέτει λίγα λουλούδια στο σημείο που βυθίστηκε το Κούρσκ
 

(23/08/00,  02:30 GMT)

Η Ρωσία πενθεί τους νεκρούς ναυτικούς του υποβρυχίου Κούρσκ
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να κυματίζουν σήμερα μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και να μην μεταδίδονται ελαφρά προγράμμαα από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς η Ρωσία πενθεί τα 118 μέλη του πληρώματος του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Πούτιν μπορεί να μεταβεί με σκάφος και να αφίσει στεφάνι στην περιοχή της θάλασσας του Μπάρεντς όπου βρίσκεται βυθισμένο το Κούρσκ.

Αρχισε η έρευνα για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας
Οι ρωσικές αρχές άρχισαν την επίσημη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την βύθιση του Κούρσκ. Ενα μικρό ρομπότ χρησιμοποιείται για να συλλέξει δείγματα νερού μέσα από το υποβρύχιο, για περαιτέρω χημική ανάλυση. Επίσης εξετάζεται ο πυθμένας της Θάλασσας του Μπάρεντς γύρω από το υποβρύχιο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Κούρσκ συγκρούσθηκε με άλλο σκάφος ή αντικείμενο. Το ρωσικό ναυτικό ζήτησε βοήθεια από τους Νορβηγούς δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των σορών όλων των μελών του πληρώματος στην επιφάνεια και η εταιρεία Νορβηγών δυτών που προσέγγισαν πρώτοι το εσωτερικό του υποβρυχίου ανταποκρίθηκε κατ' αρχήν θετικά στο αίτημα.

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις πώλησης γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ελλάδα
Ενα βήμα μπροστά βρίσκεται η Γερμανία στον αγώνα για την εξασφάλιση της παραγγελίας για την προμήθεια αρμάτων μάχης στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές στο Βερολίνο, οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά των αρμάτων τύπου Λέοπαρντ 2 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η τελική απόφαση, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχει ληφθεί αλλά η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει τις αναγκαίες εγγυήσεις χρηματοδότησης.

Υποχωρεί η τουρκική κυβέρνηση στη διένεξη με τον Τούρκο προέδρο
H Tουρκική κυβέρνηση υποχώρησε στην διένεξη που είχε με τον πρόεδρο της χώρας. Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετσντέκ Σεζέρ αρνήθηκε για δεύτερη φορά να υπογράψει διάταγμα το οποίο θα έθετε σε ισχύ αμφιλεγόμενο σχέδιο απόλυσης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ισλαμικών ή αυτονομιστικών αποκλίσεων. Κυβερνητικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι η πρόταση θα τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου όπως επέμενε ο πρόεδρος Αχμέτ Νετσντάτ Σεζέρ.

Η αστυνομία της Ζιμπάμπουε απομακρύνει καταλληψίες
Στη Ζιμπάμπουε η αστυνομία απομάκρυνε δια της βίας περίπου 700 άτομα που είχαν καταλάβει αγροκτήματα που ανήκουν σε λευκούς νοτίως της πρωτεύουσας Χαράρε. Μετά την απομάκρυνση τους η αστυνομία έκαψε τους προσωρινούς καταυλισμούς που είχαν στήσει οι καταληψίες. Είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές που έγιναν πριν δύο μήνες που οι αρχές στρέφονται κατά των καταληψιών και δεν είναι ακόμη σαφές εάν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει πλέον την κατάληψη αγροκτημάτων λευκών από μαύρους που ζητούν αναδιανομή της γης.

Υπό απειλή η ανθρωπιστική επιχείρηση του ΟΗΕ στο Τιμόρ
Τα Ηνωμένα Εθνη στο Δυτικό Τιμόρ της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις που δέχεται το προσωπικό του Οργανισμού δυσχεραίνει το έργο παροχής βοήθειας σε 100 και πλέον χιλιάδες πρόσφυγες. Μιλώντας στο BBC μετά το άγριο ξυλοδαρμό 3ων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ από άτομα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε φιλο-ινδονησιακή πολιτοφυλακή, εκπρόσωπος του Οργανισμού είπε ότι η επιχείρηση αρωγής δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Σύλληψη 4 Αλβανών ανταρτών στο Κοσσυφοπέδιο
Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 4 Αλβανούς - μέλη ανταρτικής οργάνωσης που δρά στην Σερβία κοντά στην μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο. Η οργάνωση αυτή θεωρείται παρακλάδι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, οργάνωσης που έχει επίσημα διαλυθεί. Εξάλλου κατά την διάρκεια επεισοδίου σε μεθοριακό φυλάκιο στα βόρεια της επαρχίας, στρατεύματα της Κ-Φόρ πυροβόλησαν δύο Αλβανούς με αποτέλεσμα τον θάνατο του ενός και τον τραυματισμό του δευτέρου.

Δίκη τριών νεαρών Γερμανών για τον φόνο μετανάστη
Στη Γερμανία άρχισε η δίκη τριών νεαρών που κατηγορούνται οτι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν Αφρικανό μετανάστη. Η κατηγορούσα αρχή υποστηρίζει οτι οι 3 κατηγορούμενοι- δυο 16χρονοι και ένας 24χρονος - κυκλοφορούσαν μεθυσμένοι στους δρόμους της πόλης Ντεσάου φωνάζοντας νεο-ναζιστικά συνθήματα και όταν συνάντησαν το θύμα τους Αλμπέρτο Αντριάνο τού επετέθηκαν. Το δικαστήριο αποφάσισε κατ'αρχήν να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, για να διατηρηθεί η ανωνυμία των δύο ανήλικων κατηγορουμένων, που προστατεύεται σύμφωνα με το Γερμανικό δίκαιο.

Βουλγαρία: Νέες απελάσεις στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
Υπόθεση ξεπλύματος ρωσικού βρώμικου χρήματος συγκλονίζει από την περασμένη Παρασκευή του Βουλγαρία. Οι αρχές λένε ότι απέλασαν πέντε μεγαλο-επιχειρηματίες ρωσικής καταγωγής, ο ένας εκ των οποίων είναι κάτοχος και ελληνικού διαβατηρίου.  Επιπλέον, η βουλγαρική κυβέρνηση προτίθεται να απελάσει κι άλλους αλλοδαπούς επιχειρηματίες για να θέσει τέρμα στο  ξέπλυμα χρήματος.

Η Ιορδανία παρεμβαίνει στις προσπάθειες για διευθέτηση του Μεσανατολικού
Ο βασιλιάς Αμπντουλά της Ιορδανίας συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του αδιεξόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Μέση Ανατολή. Ο βασιλιάς Αμπντουλά μετέβη στην πόλη Ραμάλα, στην δυτική όχθη του Ιορδάνη, για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Αργότερα ο Ιορδανός μονάρχης συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, και μετά την συνάντηση κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Συλλήψεις Αράβων από την Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες
Οι Ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν δίκτυο Ισλαμιστών μαχητών που σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζονται με τον καταζητούμενο Σαουδάραβα Οσάμα Μπίν Λάντεν. Το δίκτυο ανακαλύφθηκε από την Ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ, η οποία συνέλαβε πάνω από 20 Αραβες τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ισραηλινό ραδιόφωνο οι  συλληφθέντες σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, επιδρομές σε Ισραηλινούς καταυλισμούς και απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών.

Η Πολιτεία της Γεωργίας εξετάζει την συνταγματικότητα της ηλεκτρικής καρέκλας
Δικαστήριο στην αμερικανική πολιτεία της Γεωργίας ανέβαλε την εκτέλεση ενός άνδρα καταδικασμένου σε θάνατου για φόνο ενώ εξετάζεται το κατά πόσο η εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα παραβιάζει το σύνταγμα. Αντίπαλοι της θανατικής ποινής προσέφυγαν στο δικαστήριο υποστηρίζωντας ότι η εκτέλεση δια ηλεκτροπληξίας είναι απάνθρωπη και θα πρέπει να καταργηθεί.Στις αρχές του χρόνου η πολιτεία της Φλόριδας αποφάσισε να επιτρέπει στους μελλοθάνατους να επιλέγουν την εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση.

Βοσνιακή αντιπροσωπεία στους Ολυμπιακούς του Σίντνευ
Για πρώτη φορά από τη λήξη του πολέμου το 1995, η Βοσνία αποστέλλει ενιαία ομάδα Μουσουλμάνων, Κροατών και Σέρβων στους Ολυμπιακούς που αρχίζουν τον ερχόμενο μήνα στην Αυστραλία. Η αποστολή θα αγωνιστεί έχοντας ειδικά σχεδιασμένη σημαία και υπό τον νέο εθνικό ύμνο της Βοσνίας.

Ενωμένες υπήρξαν κάποτε Ιταλία - Αφρική σύμφωνα με παλαιοντολογικά ευρήματα
Η ιταλική χερσόνησος αποτελούσε κάποτε τμήμα της ... Αφρικής. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες που ανακάλυψαν, σε περιοχή της νότιας Ιταλίας, πολλά αποτυπώματα από τα πόδια δεινοσαύρων που ζούσαν στον πλανήτη μας πριν από 130 εκατομμύρια χρόνια και είχαν μήκος 9 μέτρων και ύψος 5 μέτρων. Σύμφωνα με την κρατούσα μέχρι τώρα θεωρία, η σημερινή νότια Ιταλία ήταν κάποτε αρχιπέλαγος μικρών νήσων. Αλλά όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Αλφόνσο Μποσελίνι, τόσο μεγάλοι δεινόσαυροι, σαν αυτούς που βρέθηκαν, δεν μπορούσαν να ζήσουν σε μικρά νησιά, και τα αποτυπώματα που βρέθηκαν είναι παρόμοια με αυτά που έχουν ήδη βρεθεί στη βόρεια Αφρική.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.