Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Μητέρα ναύτη του Κούρσκ φτάνει στο Μουρμάνσκ

(21/08/00,  17.00 GMT)

Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν επιζώντες στο υποβρύχιο Κούρσκ
Εννέα ημέρες μετά την βύθιση του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ στην Θάλασσα του Μπάρεντς, στην Αρκτική, το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωσε επίσημα ότι και τα 118 μέλη του πληρώματος είναι νεκροί. Ο επικεφαλής του βορείου στόλου, υποναύαρχος Μιχαήλ Μότσακ, δήλωσε ότι τα ευρήματα της ομάδας νορβηγών δυτών επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους του. Οι δύτες κατόρθωσαν σήμερα να ανοίξουν δύο καταπακτές στην οπίσθια πλευρά του "Κούρσκ" που οδηγούσαν στο εσωτερικό τμήμα, το οποίο  βρήκαν τελείως πλημμυρισμένο. Μέσα στο υποβρύχιο δεν υπήρχαν θύλακες αέρος, οι οποίοι ίσως να επέτρεπαν σε μέλη του πληρώματος να επιβιώσουν μετά το δυστύχημα. Οι Ρώσοι ζήτησαν τώρα από την νορβηγική ομάδα δυτών να βοηθήσει στην μεταφορά των πτωμάτων των 118 ναυτών του υποβρυχίου στην επιφάνεια. Εδώ, στο Λονδίνο, εντωμεταξύ, το Υπουργείο Αμύνης διέψευσε κατηγορηματικά τις ρωσικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι βρέθηκαν κοντά στο Κουρσκ τα συντρίμια ενός βρετανικού υποβρυχίου.

Ρωσία : Οργή και αναζήτηση ευθυνών για τον χειρισμό της κρίσης
Πολλοί Ρώσοι πολίτες δεν κρύβουν την οργή τους για την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του Κούρσκ. Το κόμμα της αντιπολίτευσης "Γιάμπλοκο" ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί πλήρης κοινοβουλευτική έρευνα για να διαπιστωθεί τί προκάλεσε την τραγωδία.  Το "Γιάμπλοκο" κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα που θέτει ολόκληρη η χώρα, - εάν έκανε η κυβέρνηση ότι ηταν  δυνατό για τη σωτηρία του πληρώματος. Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής Γκενάντι Σελεζνιόφ  εξέφρασε την πεποίθηση  ότι οι στρατιωτικές αρχές ολιγώρησαν προτού ενημερώσουν τον πρόεδρο Πούτιν για την σοβαρότητα της κατάστασης. Οπως λένε οι  ανταποκριτές, η τραγωδία του Κουρσκ έχει στρέψει τους Ρώσους όχι μόνο κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που επικρίνεται για αδιαφορία, αλλά και εν γένει εναντίον των αρχών και του συστήματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υπέγραψε διάταγμα για μαζικές απολύσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ αρνήθηκε για δεύτερη φορά σήμερα να υπογράψει διάταγμα της κυβέρνησης Ετσεβίτ με το οποίο θα μπορούν να απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ύποπτοι ότι πρόσκεινται σε ισλαμιστικές ή αυτονομιστικές οργανώσεις. Η τουρκική κυβέρνηση προώθησε το διάταγμα αυτό προς τον τούρκο πρόεδρο, χωρίς να αλλοιώσει το αρχικό του περιεχόμενο, παρά την προηγούμενη άρνησή του να το υπογράψει. Ο κ. Σεζέρ είπε ότι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί δίχως να ακολουθηθεί η αρμόζουσα κοινοβουλευτική διαδικασία, και πολλοί αναλυτές θεωρούν την άρνηση του ως κίνηση που δίνει το έναυσμα για να ξεσπάσει συνταγματική κρίση.

Σύλληψη πρώην Βρετανού μυστικού πράκτορα
Στο προσκήνιο επανέρχονται εκ νέου καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών μετά τη σύλληψη σήμερα το πρωί στο Ντόβερ του πρώην μυστικού πράκτορα Ντέιβιντ Σέϊλερ. Ο κ. Σέϊλερ επέστρεψε οικειοθελώς στη Βρετανία από τη Γαλλία -όπου είχε καταφύγει τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ότι παρενέβη τον νόμο περί κρατικών απορρήτων, όταν κατήγγειλε το 1997 πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν αναμεμειγμένες σε σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Γκαντάφι.

Ο Ιρανός πρόεδρος κριτικάρει θρησκευτικές αρχές για κλείσιμο εφημερίδων
Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί άσκησε κριτική στην απόφαση των θρησκευτικών αρχών να κλείσουν πάνω από 20 εφημερίδες και περιοδικά που υποστηρίζουν τις προσπάθειες του προέδρου για φιλελευθεροποίηση της Ιρανικής κοινωνίας. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Χαταμί είπε ότι το Ισλαμικό σύστημα είναι τόσο ισχυρό ώστε δεν χρειάζεται να καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους. Αλλά παραδέχθηκε ότι οι προεδρικές εξουσίες είναι περιορισμένες και δεν έχει δικαίωμα να επέμβαίνει σε άλλους τομείς του Ισλαμικού καθεστώτος.

Συνομιλίες Μουμπάρακ - Αραφάτ στην Αλεξάνδρεια
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ άρχισε σήμερα σειρά επαφών με σκοπό την επίλυση του αδιεξόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό. Ο κ. Μουμπάρακ συναντήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σύμφωνα με δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού εξωτερικών Αμρ Μούσα, όλα τα θέματα και τις διαφορετικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Εκλογική νίκη της αντιπολίτευσης στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την θέση του κυβερνήτη στην πολιτεία Τσιάπας στο νότιο Μεξικό και χιλιάδες οπαδοί του γιόρτασαν την νίκη του στις εκλογές της Κυριακής. Ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης Πάμπλο  Σαλαζάρ δήλωσε ότι ο λαός εξέφρασε την επιθυμία του για την απαρχή μιας νέας φάσης ειρήνης και συμφιλίωσης, ενώ υποσχέθηκε την επανάληψη των ειρηνευτικών  συνομιλιών με τους αντάρτες Ζαπατίστα που έχουν εδώ και 6 χρόνια αρχίσει ένοπλο αγώνα για τα δικαιώματα των ιθαγενών Ινδιάνων στην πολιτεία Τσιάπας. Τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα δίνουν στον κ.  Σαλαζάρ το 55 %των ψήφων ενώ ο αντίπαλός του και υποψήφιος  του κυβερνώντος κόμματος συγκέντρωσε ποσσοστό 43 %.

Στρατιωτικά γυμνάσια στην Νότια Κορέα
Στην Νότια κορέα στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι υποβαθμίζεται η συμμετοχή των νοτιοκορεατικών δυνάμεων στα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται από κοινού με Αμερικανικά στρατεύματα, και αυτό γίνεται  για να αντικατοπτριστεί το κλίμα συμφιλίωσης με την Βόρεια Κορέα. Τα γυμνάσια που άρχισαν σήμερα αποτελούν τις μεγαλύτερες στον κόσμο πολεμικές ασκήσεις που γίνονται με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Τα Νοτιοκορεατικά στρατεύματα δεν θα πάρουν καθόλου μέρος στο πεδίο των επιχειρήσεων, ενώ το σενάριο των ασκήσεων έχει τροποποιηθεί και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και όχι πιθανότητα εισβολής βορειοκορεατικών στρατευμάτων.

Λάθος το σχέδιο των μεταλλίων των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ
Εξοργισμένη είναι η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία μετά την αποκάλυψη γκάφας της επιτροπής οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος στο Σίνδνεϊ. Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, το σχέδιο για τα μετάλλια των Αγώνων είναι λάθος καθώς αυτά απεικονίζουν το Κολοσσαίο στη Ρώμη και όχι τον Παρθενώνα ή άλλο ελληνικό μνημείο. Δεν υπάρχει χρόνος για να αντικατασταθούν τα μετάλλια πριν την έναρξη των αγώνων στις 15 Σεπτεμβρίου.

Περιοδεία Σρέντερ σε Ανατολικογερμανικά κρατίδια
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι δραστηριότητες των ακροδεξιών οργανώσεων αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της ατζέντας του Γερμανού καγγελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, στην περιοδεία που άρχισε σήμερα σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας. Κατά την διάρκεια της ενδεκαήμερης περιοδεία του ο κ. Σρέντερ θα συναντηθεί με στελέχη επιχειρήσεων, θρησκευτικούς ηγέτες καθώς και με τις πολιτικές ηγεσίες των κρατιδίων.

Οκτώ άτομα νεκροί από δυστύχημα στους δρόμους της Αυστρίας
Στην Αυστρία τουλάχιστον οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από είκοσι τραυματίστηκαν, όταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν νεαροί Γερμανοί συγκρούσθηκε με φορτηγό. Σύμφωνα με την αστυνομία τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι που κατευθύνονταν στην Ουγγαρία για διακοπές. Το δυστύχημα συνέβηκε κοντά στην πόλη Μελκ δυτικά της Βιέννης. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.

Οι Φιλιππίνες ζητούν Λιβυκή συνδρομή για απελευθέρωση των ομήρων
Στις Φιλιππίνες η κυβέρνηση ζήτησε την έγκριση της Λιβυής για μια νέα στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις της με τους Ισλαμιστές αντάρτες που κρατούν ομάδα ξένων τουριστών και ιθαγενών ως όμηρους εδώ και 4 μήνες στα νότια της χώρας. Λίβυοι αξιωματούχοι έχουν διαδραματίσει μέχρι τώρα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην κυβέρνηση και του αντάρτες του μετώπου Αμπού Σαγιάφ. Νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Τζόζεφ Εστράντα είχε συνομιλίες με τον κύριο κυβερνητικό διαπραγματευτή Ρόμπέρτο Αβενταχάδο με σκοπό την επίλυση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες.

Χρηματικό δέλεαρ για τεκνοποιία στην Σιγκαπούρη
Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Γκο Τσοκ Τονγκ, ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την μείωση της υπογεννητικότητας. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η οικονομική βοήθεια ζευγαριών που έχουν πάνω από ένα παιδί. Ο δείκτης γεννητικότητας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ο πληθυσμός της Σιγκαπούρης μειώθηκε από 3,2 εκατομμύρια σε 2,7 εκατομμύρια, τα τελευταία πενήντα χρόνια - μια εξέλιξη που μπορεί να πλήξει την οικονομική ευρωστία μιας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.