Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Απαρηγόρητη φτάνει στο Μουρμάνσκ η μητέρα ενός ναύτη του Κούρσκ
 

(21/08/00,  15.30 GMT)

Νορβηγοί δύτες: Καμία ελπίδα για το πλήρωμα του Κούρσκ
Θα συνεχιστεί η επιχείρηση στον βυθό της Αρκτικής μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι όλα τα τμήματα του Ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ έχουν πλημμυρίσει, δήλωσε πριν από λίγο ο αρχηγός του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας ναύαρχος Βλαντιμίρ Ναβρότσκι. Και αυτό παρά τις προηγούμενες δηλώσεις Νορβηγού στρατιωτικού εκπροσώπου, σύμφωνα με τις οποίες η επιχείρηση διάσωσης έχει ουσιαστικά τερματισθεί, μετά από την τραγική διαπίστωση ότι το εσωτερικό του υποβρυχίου έχει πλημμυρίσει. Συγκεκριμένα, νορβηγοί δύτες κατάφεραν να ανοίξουν δύο καταπακτές στο οπίσθιο τμήμα του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ,  που βυθίστηκε πριν από 9 ημέρες στην Θάλασσα του Μπάρεντς. Η ομάδα των δυτών ανακοίνωσε ότι το εσωτερικό τμήμα υπ' αριθμόν 9 του Κούρσκ στο οποίο έφτασαν ήταν πλημμυρισμένο, και τώρα πιστεύουν ότι κανένα από τα 118 μέλη του πληρώματος δεν έχει επιβιώσει. Οι δύτες ελπίζουν ότι χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενη κάμερα θα μπορέσουν να δούν το εσωτερικό του Κούρσκ.

Λαϊκή οργή κατά Πούτιν για τον χειρισμό της κρίσης
Το μέγεθος της λαϊκής οργής για τον τρόπο με τον οποίο η ρωσική ηγεσία χειρίστηκε την κρίση της βύθισης του Κουρσκ έχει αρχίσει να γίνειται πιο σαφές. Ανταποκριτής του ΒΒC κοντά στον τόπο του δυστυχήματος λέει ότι τοπικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα δέχθηκε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες οι οποίοι απαιτούν να μάθουν γιατί ο πρόεδρος Πούτιν δεν ακύρωσε τις θερινές του διακοπές. Επίσης επιθυμούν να μάθουν γιατί οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν αποδέχθηκαν την βοήθεια που προσέφεραν άλλες χώρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας ήταν η πρώτη φορά που μερικοί από τους ακροατές του σταθμού, οι οποίοι μεγάλωσαν κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής, επέκριναν ανοικτά την ηγεσία της χώρας.

Σύλληψη πρώην Βρετανού μυστικού πράκτορα
Στο προσκήνιο επανέρχονται εκ νέου καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών μετά τη σύλληψη σήμερα το πρωί στο Ντόβερ του πρώην μυστικού πράκτορα Ντέιβιντ Σέϊλερ. Ο κ. Σέϊλερ επέστρεψε οικειοθελώς στη Βρετανία από τη Γαλλία είχε καταφύγει τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει την κατηγορία ότι περέβη τον νόμο περί κρατικών απορρήτων, όταν κατήγγειλε το 1997 πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν αναμεμειγμένες σε σχέδιο δολοφονίας του ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Γκαντάφι.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν υπέγραψε διάταγμα για μαζικές απολύσεις
Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ αρνήθηκε για δεύτερη φορά σήμερα να υπογράψει διάταγμα της κυβέρνησης Ετσεβίτ με το οποίο θα μπορούν να απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ύποπτοι ως προσκείμενοι σε Ισλαμιστικές ή αυτονομιστικές οργανώσεις. Η τουρκική κυβέρνηση προώθησε το διάταγμα αυτό προς τον τούρκο πρόεδρο, χωρίς να αλλοιώσει το αρχικό του περιεχόμενο, παρά την προηγούμενη άρνησή του να το υπογράψει. Ο κ. Σεζέρ είπε ότι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί δίχως να ακολουθηθεί η αρμόζουσα κοινοβουλευτική διαδικασία, και πολλοί αναλυτές θεωρούν την άρνηση του ως κίνηση που δίνει το έναυσμα για να ξεσπάσει συνταγματική κρίση.

Λάθος το σχέδιο των μεταλλίων των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ
Εξοργισμένη είναι η ελληνική κοινότητα στην Αυστραλία μετά την αποκάλυψη γκάφας της επιτροπής οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος στο Σίνδνεϊ. Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, το σχέδιο για τα μετάλλια των Αγώνων είναι λάθος καθώς αυτά απεικονίζουν το Κολοσσαίο στη Ρώμη και όχι τον Παρθενώνα ή άλλο ελληνικό μνημείο. Δεν υπάρχει χρόνος για να αντικατασταθούν τα μετάλλια πριν την έναρξη των αγώνων στις 15 Σεπτεμβρίου.

Περιοδεία Σρέντερ σε Ανατολικογερμανικά κρατίδια
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι δραστηριότητες των ακροδεξιών οργανώσεων αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της ατζέντας του Γερμανού καγγελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, στην περιοδεία που άρχισε σήμερα σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας. Κατά την διάρκεια της ενδεκαήμερης περιοδεία του ο κ. Σρέντερ θα συναντηθεί με στελέχη επιχειρήσεων, θρησκευτικούς ηγέτες και επικεφαλείς οργανώσεων νεολαίας, καθώς και με τις πολιτικές ηγεσίες των κρατιδίων.

Εκλογές στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού είπε ότι κέρδισε τις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη. Ο λαός, είπε ο Πάμπλο Σαλαζάρ, έκανε σαφές ότι επιθυμεί την απαρχή ενός νέου σταδίο ειρήνης και συμφιλίωσης και υποσχέθηκε την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους αντάρτες Ζαπατίστα που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ιθαγενών. Επίσημα προκαταρκτικά  αποτελέσματα δίνουν στον κ. Σαλαζάρ το 55 % των ψήφων ενώ ο αντίπαλός του και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό 43 %.

Εκλογικά αποτελέσματα σήμερα στην Τσετσενία
Στην Τσετσενία αναμένονται σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην αποσχισθείσα ρωσική δημοκρατία για μία θέση στην ρωσική Κάτω Βουλή. Παρά το κύμμα επιθέσεων που εξαπέλυσαν τσετσένοι αντάρτες κατά εκλογικών κέντρων πριν και κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, οι αρχές δηλωσαν πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα ισχύσει και είπαν ότι στις κάλπες προσήλθε το 40 τοις εκατο των ψηφοφόρων. Αλλά ο τσετσένος ηγέτης Ασλάν Μασκάντοφ χαρακτήρισε τις εκλογές φάρσα και είπε ότι λιγότερο από το 5 τοις εκατό του πληθυσμού συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Οκτώ άτομα νεκροί από δυστύχημα στους δρόμους της Αυστρίας
Στην Αυστρία τουλάχιστον οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από είκοσι τραυματίστηκαν, όταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν νεαροί Γερμανοί συγκρούσθηκε με φορτηγό. Σύμφωνα με την αστυνομία τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι που κατευθύνονταν στην Ουγγαρία για διακοπές. Το δυστύχημα συνέβηκε κοντά στην πόλη Μελκ δυτικά της Βιέννης. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.

Οι Φιλιππίνες ζητούν Λιβυκή συνδρομή για απελευθέρωση των ομήρων
Στις Φιλιππίνες η κυβέρνηση ζήτησε την έγκριση της Λιβυής για μια νέα στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις της με τους Ισλαμιστές αντάρτες που κρατούν ομάδα ξένων τουριστών και ιθαγενών ως όμηρους εδώ και 4 μήνες στα νότια της χώρας. Λίβυοι αξιωματούχοι έχουν διαδραματίσει μέχρι τώρα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην κυβέρνηση και του αντάρτες του μετώπου Αμπού Σαγιάφ. Νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Τζόζεφ Εστράντα είχε συνομιλίες με τον κύριο κυβερνητικό διαπραγματευτή Ρόμπέρτο Αβενταχάδο με σκοπό την επίλυση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες.

Χρηματικό δέλεαρ τεκνοποιοίας στην Σιγκαπούρη
Ο πρωθυπουργός της ΣιγκαπούρηςΓκο Τσοκ Τονγκ, ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την μείωση της υπογεννητικότητας. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η οικονομική βοήθεια ζευγαριών που έχουν πάνω από ένα παιδί. Ο δείκτης γεννητικότητας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ο πληθυσμός της Σιγκαπούρης μειώθηκε από 3,2 εκατομμύρια σε 2,7 εκατομμύρια, τα τελευταία πενήντα χρόνια - μια εξέλιξη που μπορεί να πλήξει την οικονομική ευρρωστία μιας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.